× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jaroslav Janus: Ciele sú čo najvyššie, chceli by sme vyhrať titul


21.01.2023

Medzi štyrmi žrďami stoja vždy tie najdôležitejšie postavy tímu. Od ich výkonov sa hráči dokážu odraziť a odohrať lepší zápas. Počas celého januára svojimi dobrými výkonmi držal hráčov Košíc známy slovenský brankár Jaroslav Janus, ktorého sme sa z tohto dôvodu rozhodli osloviť.

„Oceliari“ sa so šesťdesiatimi troma bodmi aktuálne nachádzajú na tretej priečke. „Vždy to môže byť aj lepšie, zatiaľ ale vládne spokojnosť. Verím tomu, že sa to ešte dvihne a podarí sa nám dostať na čelo tabuľky,“ začal na úvod. Ochranca košickej svätyne má za pätnásť odchytaných zápasov takmer 94 percentnú úspešnosť zákrokov s približne dvomi obdržanými gólmi na zápas, čo z neho robí druhého najlepšieho brankára Tipos Extraligy. „Je to super, spoločne s tímom sa ale viac zameriavam na výhry. Posledný zápas s Novými Zámkami nebol z mojej strany ideálny, chalani to však potiahli a vyhralo sa. Či už mám tie čísla také, alebo onaké, výhry sú dôležitejšie,“ dodal k individuálnemu aj tímovému výkonu. Janus začínal predchádzajúcu sezónu vo fínskej SaiPe, odkiaľ sa následne presunul ku rytierom z Kladna. „Bol za mnou Gabriel Spilár a našli sme spoločnú reč. Uplietlo sa to veľmi rýchlo. Potreboval som chytať, takže som neváhal. Veľmi si vážim, že mi Košice vyšli v ústrety a môžem tu chytať,“ objasnil prečo sa v novej sezóne rozhodol práve pre tento východoslovenský klub. Vo svojej kariére okúsil už niekoľko zahraničných súťaží ako KHL, fínsku Liigu, českú Tipsort extraligu, či ICEHL. „V tej chvíli som nemal žiadne priame ponuky zo zahraničia, preto som sa rozhodol pre Košice,“ dodal. Zaujímavosťou je, že práve „oceliari“ sú pre Jaroslava Janusa vôbec prvým slovenským pôsobiskom. „Je to zaujímavé, že v tých tridsiatich troch rokoch ste nováčikom, chalani ma hneď skasírovali (smiech)“.

Slovenská najvyššia hokejová liga sa v posledných rokoch rozhodne uberá k lepšiemu, dá sa však už prirovnať k tým kvalitnejším súťažiam? „Nechcem to nejak porovnávať, skôr je to môj osobný názor. Úroveň Tipos extraligy je trošku nižšia, hokej je pomalší. Chýbajú ešte kvalitnejší a šikovnejší hráči,“ povedal. Majstrovstvá sveta juniorov však ukázali, že slovenský hokej sa môže tešiť na budúcnosť. Svojimi kvalitnými a stabilnými výkonmi na seba upriamil pozornosť brankár Adam Gajan, ktorého výkony ľudia prirovnávali práve k tým Janusovým z roku 2009. „Po nociach som samozrejme sledoval dvadsiatku, keďže k tomu mám, vďaka spomienkam, krásny vzťah, vždy držím chalanom palce. Adam chytal počas celých majstrovstiev výborne, hoci začínal ako tretí brankár. Bolo vidno, že má svoje kvality, technicky je na tom výborne. Má hlavne výbornú výšku a je do brány dobré stavaný,“ vyzdvihol Gajanove schopnosti a prednosti a zaspomínal na svoj juniorský šampionát, „Bolo to už dávno, zbehlo to strašne rýchlo (smiech). Za tie dva týždne odohráte množstvo zápasov. Mám na to krásne spomienky, zišli sme sa tam dobrá partia,“ dodala vtedajšia opora juniorskej reprezentácie z Ottawy 2009, kde nastúpili aj hráči ako Tomáš Tatar, Richard Pánik, či Marek Hrivík. Po vydarenom šampionáte si ho v drafte NHL vybral v šiestom kole tím Tampa Bay Lightning. Napriek tomu, že odohral niekoľko desiatok zápasov v AHL a ECHL, do NHL sa mu nahliadnuť napokon nepodarilo. „Asi tomu chýbal kanadský pas (smiech). Bola tam situácia, kde ma mohli zavolať hore, vždy sa však rozhodli pre môjho kolegu, aj napriek tomu, že som mal lepšie čísla a viac odchytaných zápasov. Spravil som preto všetko, bohužiaľ to nevyšlo, život ide ďalej,“ upresnil.

„Oceliari“ majú v tejto sezóne našliapnuté veľmi vysoko a určite by si chceli zahrať o to najcennejšie. „Ciele sú samozrejme čo najvyššie, chceli by sme vyhrať titul. Potrebujeme, aby boli hlavne všetci chalani zdraví, pretože je pred nami ešte veľa zápasov, v každom treba zbierať body, tabuľka je vyrovnaná.  Je to iba na nás, ako sa s tým popasujeme,“ priblížil ciele hokejistov z Košíc. Minulý víkend sa na Tehelnom poli konalo podujatie Winter Games, ktoré prinieslo aj derby medzi Slovanom a Košicami. „Bol to môj druhý Winter Classic, strašne si vážim, že som na tento zápas mohol nastúpiť. Počasie samozrejme nebolo ideálne, ale tým je to ešte krajšie. Zrazu máte úplné iné podmienky, ako tie, na ktoré ste zvyknutý. Patrí to k tomu. Je to určite zážitok do konca života, chutilo by to však viac, keby sme vyhrali,“ zhrnul svoje pocity slovenský brankár, ktorý svoj prvý zápas pod holým nebom odchytal vo farbách Litvínova, v českej extralige.

Naďalej nám fandite a povzbudzujte nás, veľmi nám to pomáha. Dúfam, že bude každým zápasom Steel Arena čoraz plnšia. Verím, že našimi výkonmi a vyhratými zápasmi vám to odplatíme,“ odkázal na záver fanúšikom Košíc.  

 

autor: Matej Bartoš | foto: Tomáš Cicoň

PODOBNÉ ČLÁNKY