× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom februári?


02.02.2023

Hoci počtom dní najkratší, hokejovým dianím bohatý minimálne rovnako, ako jeho dlhší „kolegovia.“ Reč je o februári, a ten z hokejového hľadiska prinesie v našej extralige zaujímavé momenty. Vyvrcholenie tabuľkových súbojov či reprezentačná prestávka sú najdôležitejšie momenty, ktoré na nás v druhom mesiaci roka budú čakať. Okrem toho už tradične aj ďalšia časť nášho seriálu o perspektívnych slovenských nádejach, korčuľujúcich po našich klziskách a mnoho iného.

Vyvrcholenie tabuľkových súbojov

I keď úplný záver základnej časti náš čaká až v úvode marca, o dôležité body do ligovej tabuľky sa bude bojovať vo februári. Situácia v nej je totiž stále zamotaná, dokonca ešte viac, než pred mesiacom. Zmenšil sa síce okruh potenciálnych adeptov na víťazstvo v základnej časti, a to na tri mužstvá – Slovan, Zvolen a Košice, v ostatných častiach tabuľky je však situácia zamotaná stále rovnako. Zo súbojov o prvé miesto v tabuľke definitívne vypadli Nové Zámky a Michalovce, aktuálne štvrtá Spišská Nová Ves síce akú takú šancu ešte má, no skôr už iba teoretickú, hoci na zmazanie jedenásťbodovej straty bude v hre ešte dostatok bodov. Zároveň si však „rysy“ musia strážiť aj „chrbát“, keďže siedma Banská Bystrica stráca iba štyri a ôsmy Poprad sedem bodov. Tieto tímy teda budú skôr bojovať o priamy postup do štvrťfinále, čo ešte prinesie tuhé boje. Situácia sa nerozuzlila ani na chvoste tabuľky, práve naopak, vo forme hrá Nitra aj Liptovský Mikuláš, ani Prešov na tom nie je úplne najhoršie. Hoci pri pohľade na tabuľku sa strata „koňarov“ zdá už iba ťažko dosiahnuteľná, Šarišania majú k dobru ešte dva zápasy. Ak by ich zvládli, do bojov o záchranu sa výrazne namočí aj Dukla Trenčín.

Reprezentačná prestávka

Vo februári je na programe aj reprezentačná prestávka, po dlhej dobe sa reprezentácia nezúčastní žiadneho prípravného turnaja, v tomto čase Slovensko tradične hostilo turnaj Kaufland Cup, ktorý sa tentokrát odohral už v decembri. Výber trénera Craiga Ramsayho sa predstaví na prípravnom dvojzápase proti Nemecku, ktorý sa odohrá na východe republiky, v Michalovciach a Košiciach, a to 8. a 9. februára. Do zápasu sú nominovaní dvaja extraligoví brankári, štyria obrancovia a sedem útočníkov, dovedna teda trinásť hráčov našej najvyššej súťaže. Z tohto až štyria hokejisti v A -mužstve ešte neodohrali žiadny zápas – brankár Prešova Eugen Rabčan, obrancovia Ligas z Nových Zámkov a Romaňák zo Spišskej Novej Vsi a útočník Lukošík zo Slovana Bratislava. Zastúpenie v dvojzápase bude mať osem extraligových klubov, najviac hráčov – štyroch – má zatiaľ v nominácii Slovan Bratislava.

Osem kôl a jedna dohrávka

Február má na programe osem kôl základnej časti a jednu dohrávku, uvidíme tak štyridsaťdeväť duelov, pričom jednotlivé mužstvá si môžu svoje bodové kontá obohatiť aj o dvadsaťštyri či dvadsaťsedem bodov. Situácia v tabuľke by sa tak mohla ešte poriadne zamotať, no aj vzhľadom na predchádzajúce mesiace, to už neočakávame. Žiadny z tímov nie je v takej forme, aby získal všetky body, ktoré sú počas mesiaca v hre. Avšak v prípade výraznej straty formy niektorého z mužstiev, by mohlo dôjsť k jeho razantnejšiemu posunu v tabuľke, ohrozené sú v tomto najmä mužstvá, ktoré sú na rozhraniach jednotlivých častí tabuľky.  

Stobodová hranica

Métu sto bodov by čisto teoreticky mohli počas februára dosiahnuť, resp. prekonať iba dve mužstvá – Slovan aj Zvolen, aj to by museli bodovať vo všetkých zápasoch, ktoré ich počas februára čakajú, čo je veľmi nepravdepodobné. Ak dôjde k dosiahnutiu stobodovej hranice, s veľkou pravdepodobnosťou to bude až v marci a aj to vôbec nie je isté. Už v predchádzajúcich sezónach bola táto hranica prekonaná iba tesne, môže sa teda stať, že v tejto sezóne na túto métu nedosiahne žiadny z klubov, čo naposledy nastalo v sezóne 2005/2006, kedy Nitra vyhrala základnú časť s 99 bodmi na svojom konte. Okrem Slovana a Zvolena môžu sto bodov v tabuľke dosiahnuť ešte HC Košice, ostatné tímy sa k tejto hranici už určite neprebojujú.

Piate číslo špeciálu NÁDEJE

V priebehu mesiaca január sa budeme venovať príprave piateho čísla nášho špeciálu, po východe republiky zavítame tentoraz na západ. Kým však uzrie svetlo sveta piate vydanie, budete si môcť prečítať štvrté číslo, v ktorom sme sa zamerali na obrancu Prešova a juniorského reprezentanta, Dávida Nátneho. Vydanie štvrtého čísla je na pláne v prvej polovici mesiaca, presný dátum sa dozviete na našich sociálnych sieťach. Aj v tomto prípade sa určite bude na čo tešiť.

Zápasy mesiaca február

Február bude bohatý na zaujímavé zápasy, v ktorých pôjde častokrát o dôležité body. My sme s ponuky štyridsiatich deviatich stretnutí označili za zápasy mesiaca február nasledovné duely:

HC Košice – HC Slovan Bratislava, 03.02.2023, 18:00

Prvý z dvoch dôležitých súbojov o čelo tabuľky a zároveň šláger ligy, je na programe hneď na začiatku mesiaca. V prípade, ak by domáci zvíťazili, ešte výraznejšie zamotajú už aj tak zamotanú situáciu na čele tabuľky a v konečnom dôsledku môžu ešte zabojovať aj o víťazstvo v základnej časti. V opačnom prípade si Košičania situáciu skomplikujú a Slovan sa bude musieť sústrediť hlavne na HKM Zvolen, ako na vážnejšieho súpera o víťazstvo v základnej časti (zápas medzi týmito dvoma celkami je na programe v závere februára). Definitívne však rozhodnuté nebude, nakoľko v hre je ešte veľa bodov a všetky celky na čele už ukázali, že vedia prehrať aj s tímami so spodnej časti tabuľky, nevraviac o vyrovnanosti ligy v tejto sezóne. Zápas veľa napovie, no definitívne ešte nerozhodne.

HK Nitra – HC´05 Banská Bystrica, 14.02.2023, 18:00

Oba celky sa počas sezóny trápili, Nitra dokonca bojuje o záchranu, no v januári hrali obe mužstvá v najlepšej forme z celej extraligy. To, aj vzhľadom na síce už nie tak výraznú, no stále prítomnú rivalitu týchto mužstiev, môže po dlhej dobe opäť priniesť v podaní oboch celkov atraktívne stretnutie. „Barani“ potrebujú body pre priamy postup do štvrťfinále, „corgoni“ zase pre záchranu a prípadne čo najlepšiu pozíciu do predkola play – off, pričom oba tímy môžu na seba v osemfinále ešte aj naraziť. Z týchto dôvodov môžeme pod Zoborom uvidieť zaujímavé stretnutie.

HKM Zvolen - HC Slovan Bratislava, 24.02.2023, 18:15

Zápas, ktorý pokojne môže rozhodnúť o tom, kto sa napokon stane víťazom základnej časti v sezóne 2022/2023. Priamy súboj medzi dvoma najväčšími adeptmi na toto víťazstvo môže ovplyvniť aktuálna forma oboch mužstiev, ktorá v porovnaní s predchádzajúcim obdobím tohto ročníka, nie je taká jednoznačná, zamiešať kartami môžu, ako už bolo spomenuté, aj košickí „oceliari,“ ktorých od dvojice na čele delí najmenší bodový rozdiel. Ostro sledovaný zápas môže rozhodnúť, avšak, keďže sa odohrá až v druhej polovici mesiaca, môže sa dovtedy situácia na čele tabuľky ešte výraznejšie zamotať. 

 

autor: Radovan Slávik| grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY