× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #4


05.11.2018

Za nami je ďalší týždeň plný veľmi zajuímavých zápasov a situácií, na ktoré sa spoločne pozrieme už v tradičnom článku TRIEDA A BIEDA, ktorý si pre vás pravidelne pripravuje redakcia timeoutsk. Aj v uplynulom týždni bolo rozhodne z čoho vyberať a fanúšik slovenského ligového hokeja sa rozhodne nenudil. Tabuľku vedie so sedem bodovým náskokom pred Košicami, Zvolen. Následujú tri tímy s rovnakým počtom bodov, avšak vďaka skóre sa akutálne na bronzovej priečke nachádza Poprad. Opačná strana tabuľky patrí dvojici maďarských tímov, ktoré však zaznamenali oproti uplynulému priebehu mierne zlepšenie. Poďme sa teda pozrieť na to, čo oko bežného fanúšika možno nezachytilo.

TRIEDA

Posila ako sa patrí

Jednou z hlavných príčin nepriaznivého postavenia ľadových medveďov z Miškovca v tabuľke bola aj "deravá" obrana a defenzíva DVTK inkasovala v doterajšom priebehu Tipsport ligy pomerne veľa gólov. Veď po Žiline, má tím Miškovca so 72 inkasovanými gólmi druhú najhoršiu obranu. Vystužiť ju má najnovšia posila, mladý maďarský reprezentačný gólman, Ádám Vay. Ten prichádza do tímu maďarského vicemajstra zo zámoria, kde strávil s výnimkou jednej sezóny strávenej v Debrecíne, až štyri roky. Vay vstúpil do nového angažmán tou správnou nohou a hneď pri debute vymazal hráčov Nových Zámkov a pomohol svojmu tímu k víťazstvu na ich ľade v pomere 3:0. Vzápätí, dva dni na to výrazne dopomohol k zisku dvoch bodov v domácom stretnutí proti Popradu, keď kryl 35 striel ofenzívy vedenej Patrikom Svitanom. DVTK zvíťazili 3:2 po predĺžení a za svoj výkon sa nemusia hanbiť ani po včerajšku, kedy sa predstavili na ľade úradujúceho majstra z Banskej Bystrice. Zo zápasu síce vyšli bodovo naprázdno, no v minulom týždni rozhodne ukázali, že vyrovnanú partiu môžu hrať s ktorýmkoľvek tipsportligovým tímom. Zásluhu na hernom, ale aj výsledkovom progrese má určite práve posila s búrlivou povahou, Vay, ktorý v zápase proti Baranom čelil 34 strelám. Bude veľmi zaujímavé sledovať, či predvádzaná hra Miškovčanom vydrží aj naďalej a dokážu sa odlepiť z posledných miest v ligovej tabuľke.

 

Expresné góly Nitry

Ofenzíva Nitry sa v minulom týždni ukázala v svetlejšom, ale aj tmavšom svetle, o ktorom si viac povieme trošku nižšie. Obrovským pozitívom sú určite góly Corgoňov v krátkom časovom slede. V predohrávke 29. kola hostili Nitrania na svojom ľade pred slušnou diváckou kulisou MHk 32 Liptovský Mikuláš. Dve tretiny sa niesli v duchu veľmi vyrovnaného stretnutia a vyzeralo to, že zápas rozhodne jeden - dva góly a duel skončí tesným výsledkom. Na prekvapenie každého mohli diváci vidieť v Nitra Aréne v treťom dejstve až päť gólov a na radosť domácich fanúšikov, všetké padli do siete Liptákov, pričom sa priaznivci domáceho tímu tešili zo všetkých gólov v priebehu necelých deviatich minút. Ešte zaujímavejším to robí fakt, že tretí, štvrtý a piaty gól dala Nitra len za 29 sekúnd, keď sa postupne presadili Kerbashian, Lantoši a Daniil Fominykh. Podobne parádny kúsok sa podaril Žilinčanom aj o kolo na to, v Piatok, kedy cestovali do Žiliny a zápas sa tentoraz rozhodoval v druhej tretine. Vlkom sa viac vydaril vstup do tretiny a gólmi Reháka a Bartu sa ujali vedenia 2:0. Tento náskok však dokázali Nitrania zmazať za približne dve a pol minúty, keď skórovali štyrikrát. Čaládi a Majdan sa postarali o vyrovnanie za 16 sekúnd a po presilovkovom góle McCormacka, ktorý poslal tím spod Zobora do vedenia, sa o 45 sekúnd na to postaral o rozdielový gól a finálny výsledok potvrdil Kale Kerbashian. Rozhodne trieda!

 

 

Solídne výkony Detvy

V uplynulom týždni mali Podpoľanci pomerne náročný program, keď si za päť dní zmerali sily s trojicou silných tímov, Poprad, Banská Bystrica a Trenčín. Začiatok nebol vôbec ideálny, keď na ľade Popradu nedokázali vstreliť jediný gól a domov sa vracali s prehrou 4:0. V piatkovom 19. kole privítali na domácom ľade Baranov z Banskej Bystrice, ktorým už neraz ukázali, že to proti ním ozaj vedia. Výnimkou to nebolo ani tentokrát a úradujúceho majstra opäť obrali po góloch Ščurka a Giľáka o veľmi dôležité body. Útok Bystrice stroskotal na vynikajúcom gólmanovi Petríkovi, ktorého dokázal prekonať v závere stretnutia len Brock Higgs. Zaujímavosťou je, že rozhodujúci gól strelil Matej Giľák, teda hráč, ktorý je u Medveďov na hosťovaní práve z Banskej Bystrice. Týždeň zakončili Detvania zápasom v Trenčíne, kde boli domáci jasným favoritom. HC 07 opäť ukázali silu bojovnosti a po 60 minútach sa tešili z druhého víťazstva v rade. O body tak pozbíjali v priebehu jedného týždňa oboch finalistov minulého ročníka play-off a v tabuľke výrazne poskočili. Detva ukázala, že s postupom do play-off to myslí tento rok vážne a urobí pre to všetko. Trénera Tureka môže tešiť efektivita ofenzívy, keďže v zápase s Duklou vyslali jeho zverenci na brankára Valenta len 22 striel, no až štyri skončili za jeho chrbtom. Najbližšie sa hráči Detvy predstavia po reprezentačnej prestávke na domácom ľade proti medveďom z Budapešte a ak zopakujú bojovné výkony z posledných dvoch stretnutí, víťaznú sériu môžu kľudne natiahnúť už na číslo tri.

 

BIEDA

Stále to nefunguje

Prvým bodom v časti BIEDA v minulej časti tohto článku bola Nitra a jej katastrofálne presilovky. Či sa za týždeň niečo zmenilo? Odpoveď znie nie. Corgoni mali v uplynulom týždni k dispozícií rovnaký počet presiloviek ako týždeň pred tým, teda 18. Avšak zdá sa, že na hre v početnej výhode Nitra nič nezlepšila, keďže využiť sa jej podarilo len jednu, čo je ešte menej ako minule. Hráčom sa nedarí usadzovať v pásme a začať kvalitnú kombináciu, ktorú by mohli zavŕšiť strelou. V tabuľke využívania presilových hier sa Nitra nachádza na deviatom mieste, čo pre tím, ktorý chce ohroziť popredné pozície dozaista nie je dobrá vizitka. Nitra hrala doposiaľ v tejto sezóne až 114 presiloviek, (z toho 10 v početnej výhode o dvoch hráčov) čo je najviac spomedzi všetkých účastníkov. Vstreliť v nich dokázala 17 gólov, čo síce nie je v porovnaní s ostatnými tímami najmenej, no pri pohľade na percentuálnu úspešnosť je číslo využívania vzhľadom k vysokému počtu presilových hier pomerne nízke. Corgoni však nie sú jediným tímom, ktorému sa minulý týždeň v presilových hrách nedarilo. Spomenieme ešte Poprad, ktorý využil z 15 presiloviek len dve a Detvu, ktorá sa v 12 početných výhodach presadila raz. Práve tejto dvojici tímov patria posledné dve priečky v tabuľke viažúcej sa k tejto štatistike.

 

Skrat Liptákov v tretej tretine

Ďalšou biedou sa prezentoval Liptovský Mikuláš v zápase s Nitrou, ktorá bola v tomto článku spomínaná už viackrát. Rýchle góly tímu spod Zobora poslali Liptákov do časti BIEDA v našom článku. Stratiť slušne rozbehnutý zápas za pár minút nie je nič príjemné a tím z Liptova sa o tom presvedčil. Mikulášania opäť potvrdili, že podávajú výkony ako na hojdačke a po vydarenom týždni pred tým, kedy sme ich zaslúžene zaradili do časti TRIEDA sa aj oni teraz ocitajú na opačnom konci. Zápas s Nitrou im po určite nepridal ani na psychike a gólman Kislitsyn asi zažil jednu z najhorších tretín v jeho kariére. MHk sa momentálne nachádza na ôsmom mieste tabuľky s bodovým náskokom pred deviatou Detvou a ak nechce v tomto poradí klesnúť, musí sa na takéto momenty dávať pozor.

 

Senzáciechtivé "TRADIČNÉ" médiá

Úspech sa neodpúšťa a senzácie sa preceňujú. Aj takto by sa v skratke dali opísať udalosti, ktoré nasledovali po vysokej prehre košických oceliarov proti MAC Budapešť. Zatiaľ čo náš portál sa snažil k tomuto ojedinelému "výbuchu" pristúpiť citlivo, zástupcovia tradičných slovenských médii zaplavili internet článkami s clickbaitovými titulkami, prahnúc po senzácii a čo najviac kliknutiach. Samozrejme, ak je kritika na mieste, nebojíme sa jej. Na druhej strane, vieme sa vcítiť do kože hokejistov aj fanúšikov a necítime potrebu prezentovať sa ako niektoré naše denníky a iné bulvárne plátky. Ani sa preto nedivíme, že fanklub Košíc zareagoval na vzniknutú situáciu po svojom...

 

ZAUJÍMAVOSTI NA ZÁVER

- Výborným buly sa prezentoval v zápasoch s Detvou a Novými Zámkami center HK Poprad, Samuel Mlynarovič. V zápase proti Detve podstúpil 20 vhadzovaní a puk pre svoj tím v nich získal 16-krát (80% úspešnosť. Predviedol sa aj v zápase s Novými Zámkami, kde bol úspešný na všetkých štrnástich vhadzovaniach a logicky si pripísal 100% úspešnosť.

- Kapitán Košíc, Ladislav Nagy sa v uplynulom týždni zapísal do gólových štatistík trikrát, z toho dva góly zaznamenal v početnej nevýhode svojho tímu.

- HC Košice v domácom stretnutí proti MAC Újbuda (4:8) zaznamenali najhorší domáci výsledok za posledných 19 rokov. Pohľad jedného z košických fanúšikov na túto situáciu si môžete prečítať na našom webe :)

PODOBNÉ ČLÁNKY