× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Play-off 2022/2023


04.03.2023

Už o niekoľko dní nám začne vyraďovacia časť jubilejného tridsiateho ročníka slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Niekoľko klubov už istotu štvrťfinále má, iné zase len predkola, s možnosťou zabojovať o top osmičku. Aké sú šance jednotlivých tímov v play-off? 

HC Slovan Bratislava

Klub z hlavného mesta vstupuje do boja o Dzurillov pohár ako jeho obhajca. V prípade ak zvíťazí v základnej časti, bude hrať s tabuľkovo horšie postaveným víťazom predkola. Veľkou výhodou však bude, že všetky série bude začínať doma. Istotu víťazstva základnej časti však nemajú a rozhodne sa na diaľku v poslednom kole. „Belasí“ mali pred poslednými dvoma ligovými kolami druhé najlepšie presilovky v lige (21,2%) a hráči ubránia 90% oslaboviek. V bránke ich drží fantastický Jared Coreau. Ten vedie štatistiku vychytaných víťazstiev, kde mu pred posledným kolom svieti číslo dvadsaťjeden. Priemer inkasovaných gólov na zápas je aktuálne na úrovni 2,01, čo znamená, že v tejto štatistike je druhý z celej ligy. Úspešne vychytal 93,64% striel, čo je druhé najvyššie číslo v celej súťaži.  V obrane sa môžu spoliehať na Matta Mackenzieho, ktorý je s tridsiatimi šiestimi bodmi najproduktívnejším obrancom ligy. Medzi obranné opory patria aj kapitán Michal Sersen a Daniel Gachulinec. V útoku ma Slovan oporu napríklad v Brantovi Harrisovi, ktorý je najlepší strelec tímu. Najviac asistencií má spomínaný Mackenzie, druhý je Samuel Takáč. Vo formácii s Harrisom a Takáčom je Liam Pecararo, ktorý taktiež patrí k vysoko produktívnym hokejistom a spolu tvoria útok, ktorý má najväčšiu úspešnosť streľby. Oplatí sa sledovať aj hráčov ako Nikita Scherbak, Tomáš Zigo či Marcel Haščák. Hoci v poslednom čase má tím neistý herný prejav, do play-off vstupujú ako favorit na titul, ktorý však môže vyhorieť.

HC Košice

Košice sa z titulu naposledy tešili pred ôsmimi rokmi. Do semifinále odvtedy prenikli len dvakrát. Naposledy minulý rok, keď ich vyradil Slovan, gólom Ziga v predĺžení siedmeho zápasu. Aktuálne majú so Slovanom rovnaký počet bodovo, či však budú Košice prvé alebo druhé, vo štvrťfinále narazia na tabuľkovo lepšie postaveného postupujúceho z predkola. Košičania využili 24,1% početných výhod, čo je najviac v tejto štatistike. V početnej nevýhode dokázali neinkasovať v 90,50% prípadov, čo je opäť najviac. Svätyňu háji Jaroslav Janus, ktorý patrí k najlepším brankárom ročníka. Vychytal devätnásť výhier, v kolónke inkasovaných gólov na zápas svieti číslo 1,89. V úspešnosti zákrokov už dokázal predbehnúť aj Jareda Coreaua. V obranných radách je pilierom Jordon Southorn, ktorý je so svojimi tridsiatimi štyrmi bodmi druhý najproduktívnejší bek ligy. Druhým do skladačky je Jens Olsson, ktorý je druhým najproduktívnejším zadákom tímu. Útok je tiež nabitý zaujímavými menami ako Michal Chovan, Joona Jaaskelainen, Brett Pollock, Marek Bartánus, či skúsený Marek Hovorka. Aktuálne najlepším strelcom je Joona Jaaskelainen s dvadsiatimi dvoma gólmi. Najviac asistencií má kapitán Michal Chovan - dvadsaťosem.  Počas posledného dňa prestupového obdobia prišiel Hunter Fejes. Ten má po piatich odohratých zápasoch na konte šesť gólov a štyri asistencie. Za zmienku určite stoja aj hráči ako Dominik Riečický, Alex Breton, Jakub Ferenc, ktorý sa nebojí hrať do tela, Patri Lamper či Marek Slovák. „Vraňare“ nezačali sezónu dobre, no vďaka zlepšeným a konzistentným výkonom môžu stále pomýšľať na celkový triumf v základnej časti. V play-off môžu taktiež zájsť veľmi ďaleko a možno aj oplatiť Slovanu minuloročné vyradenie.

HKM Zvolen

Zvolen sa tešil z titulu pred dvoma rokmi, minulý rok skončili tretí. Aj tento rok majú „bryndziari“ opäť najvyššie ambície. V tomto momente je už isté, že budú tretí v tabuľke. To znamená, že sa stretnú so šiestym najlepším celkom ligového pelotónu. Hoci ich gólmani nijako nevyčnievajú, ako celok majú jednu z najlepších defenzív v lige. Brankárska jednotka, Jake Paterson, inkasuje momentálne priemerne 2,35 gólu na zápas s úspešnosťou 92,13%. Čo sa týka obrancov, tu dominuje trojica Mudrák – Messner – Hanna. Posledný spomenutý je s tridsiatimi bodmi najproduktívnejším zadákom klubu. Útok ťahajú hráči ako Michael Hunterbrinker, Chris Langkow, Maroš Jedlička alebo Deven Sideroff. Najlepším strelcom je Langkow, najlepším nahrávačom Hunterbrinker. Zvolenčania využili 15,1% presilových hier. Tešiť ich však môže 86,5% úspešnosť v oslabovkách. Lepšie sú na tom len Košice, Michalovce a Slovan. Oko diváka nesmie opomenúť ani na Samuela Haina, Radovana Bondru, Mateja Kašlíka, Petra Zuzina či Patrika Marcineka. Ak sa Zvolenčanom podarí vrátiť do formy, budú sa im vyhýbať zranenia a budú mať potrebné šťastie, môžu patriť medzi troch najväčších favoritov na titul.

HK Grotto Spišská Nová Ves

„Spolu prepíšeme históriu“  - presne týmto mottom sa riadil túto sezónu klub zo Spiša. To sa aj podarilo, prvýkrát v histórii sa „rysy“ dostali do play-off. Pravdepodobne sa stretnú s Banskou Bystricou, no definitíva padne až v poslednom kole. Aj tu platí, že brankári nedominujú štatistikám, no vedia podržať v rozhodujúci moment. Lepšie štatistiky má momentálne Filip Surák, ktorý však odchytal o dvadsaťsedem zápasov menej ako Marcel Melicherčík. V obrane sa Novovešťania spoliehajú na hráčov ako Nerijus Ališauskas, Dávid Romaňák či Jérémy Beaudry, ktorý je s dvadsať jedna bodmi na čele produktivity obrancov v tíme. V útoku sú ťahúňmi najmä Kale Kerbashian, Juraj Majdan, Hayden Verbeek či Matej Giľák. O prvú priečku najlepšieho strelca tímu sa delí Kerbashian s Giľákom - devätnásť presných zásahov. Kráľ nahrávačov je Majdan s dvadsiatimi piatimi asistenciami. Ideálne nie sú hry v oslabení, gól nedostanú iba v 79,4% prípadov, horšie je na tom len Bystrica a Nitra. V početnej výhode sa im darí lepšie, tie majú štvrté najlepšie. Divácku pozornosť si určite zaslúži okrem iných aj Martin Réway, Juraj Valach, Dalibor Bortňák, Nolan Laporte či Oleksii Myklukhka. V play-off sa budú chcieť Spišiaci ukázať. Bojovnosť na ľade a divácka kulisa na domácich zápasov je niečo, čo z tímu môže urobiť čierneho koňa v boji o titul.

HC ´05 Banská Bystrica

Klub spod Urpína vyhral tri tituly v rade, no odvtedy neprešiel cez brány štvrťfinále. Klietku Banskobystričanov stráži Jakub Sedláček, ktorý vie mužstvu vyhrať zápasy. Medzi najlepších bystrických bekov patria Patrik Bačík, Matúš Holenda, ale určite aj Ivan Ďatelinka. Najviac kanadských bodov má práve Bačík. V útoku patria k oporám Andrej Bíreš, Rastislav Gašpar, Kristoff Kontos alebo aj Brandon Troock. Práve Troock a Kontos vedú klubové štatistiky gólov a asistencií. K dnešnému dňu (4.3.2022) má prvý spomenutý dvadsaťosem gólov a druhý dvadsaťpäť asistencií. Najhoršie oslabenia v lige - 77,2% - majú práve Bystričania. Žiadna sláva to nie je ani v presilových hrách - 14,3%. Smerom k play-off sa oplatí sledovať aj Patricka Watlinga, Jakuba Sukeľa, Alexa Tamášiho, Dominika Jendeka či Dominica Cormiera. „Barani“ chytili v posledných zápasoch formu. Momentálne hrajú o to, či štvrťfinále začnú doma alebo vonku, najlepšie môžu skončiť na štvrtej priečke. Aj hokejisti spod Urpína môžu byť čiernym koňom, ktorý môže potrápiť a aj vyradiť favorita, hoci v úvode sezóny to tak vôbec nevyzeralo.

HK Dukla Ingema Michalovce

Tím z východu Slovenska hrá po návrate medzi elitu štvrtú sezónu v extralige. V sezóne 2020/21 skončili tretí. Aj tento rok majú podobné ambície. Hlavným mužom v bránke je Stanislav Škorvánek. Ten má za tridsaťtri zápasov 92,96% úspešnosť zákrokov a jeho priemer inkasovaných gólov na zápas je 2,37. Obrane velí Zach Osburn, ktorý je s tridsiatimi bodmi najproduktívnejším obrancom „líšok“. Dvojciferný počet bodov prekročili ešte Ivan Glazkov a Tariq Hammond. Najproduktívnejšími v útoku sú Suja, Paločko a Žitný. Prvý spomenutý má najviac asistencií - devätnásť, posledný zas najviac gólov - pätnásť. 11,8% - to je úspešnosť michalovských presiloviek, čo ich radí na posledné miesta spomedzi všetkých dvanástich tímov v lige. Na druhú stranu ich môžu tešiť hry v početnej nevýhode, kde majú úspešnosť 87%. Pripomenúť si zaslúžia hráči ako Kristaps Bazevics, Dávid Buc, Patriks Zabusovs či Peter Bjalončík. Hoci táto sezóna nejde úplne podľa predstáv, stále bojujú s Popradom a Novými Zámkami o najlepšiu šestku. Práve s týmito tímami budú hrajú posledné dva zápasy, pričom proti Novým Zámkom ťahali za kratší koniec.

HC Mikron Nové Zámky

Klub z juhu Slovenska hrá našu najvyššiu súťaž od sezóny 2016/17. Od príchodu do ligy však vyhrali len jednu play-off sériu. Tento rok majú dobre nakročené na to, zmeniť to. Brankárskou jednotkou je Pavel Kantor, ktorý odchytal štyridsaťdeväť duelov. V nich si drží úspešnosť zákrokov na úrovni 93,02%. Počet inkasovaných gólov na zápas je 2,44. Vo formáciách pred nim nájdeme hráčov ako Andrej Hatala, Branislav Ligas či Mike Lee. Práve posledný z tejto trojice je s tridsiatimi dvoma bodmi najproduktívnejším hráčom na svojom poste. Útok ťahá najmä trojica Austin Farley – Ben Johnson  – Robert Jackson. Práve Jacksonovi patrí prvenstvo v počte strelených gólov. Na konte ich má momentálne tridsať. Najlepším nahrávačom je Johnson s dvadsiatimi štyrmi prihrávkami. Novým Zámkom sa nedarí pri hrách v nevyrovnanom počte, v presilových aj oslabových hrách sú tretí najhorší v lige (14%-81,7%). Za zmienku stoja aj hráči ako Martin Knižka, Robert Mamcics, bratia Mikúšovci alebo Troy Loggins. Novozámčanom sa vo vyraďovacej fáze dosiaľ nedarilo, no tento rok majú káder, ktorý môže pomýšľať na vysoké priečky. Rizikom je, že na brankárskom poste stavili všetko na jednu kartu.

HK Poprad

Klub spod Tatier má každý rok len tie najvyššie ambície. V sezóne 2020/21 dokráčal do finále, kde podľahol Zvolenu. Vlani „kamzíci“ vypadli vo štvrťfinále s Nitrou. Pred sezónou prišiel z bratislavského Slovana brankár Anthony Peters, ktorý zastavil 90,96% striel, ktoré smerovali do priestoru medzi troma tyčkami. V priemere na zápas ide za jeho chrbát 2,74 gólu. V obranných radách je stavebným kameňom Olli Vainio s Benom Betkerom a Adamom Drgoňom. Najproduktívnejším členom obranných formácií je Oldrich Kotvan, ktorému v počte bodov svieti číslo dvadsaťpäť. Ofenzíve velia Tomáš Záborský (štyridsaťštyri bodov), Patrik Svitana, Samuel Mlynarovič a Miloš Bubela. Záborský je lídrom čo sa týka strelených gólov, na lídra v počte asistencií – Svitanu – stráca štyri prihrávky. Možno trošku prekvapivo má Poprad tretie najlepšie presilovky – 18,7%. Ubránia 85% všetkých oslaboviek. Vo vyraďovacích bojoch sa oplatí sledovať aj hráčov ako Podlipnik, Skokan, Špirko alebo aj nováčika v popradskom drese, Peresunka. Aj tu si zrejme sezónu predstavovali inak, o postup do štvrťfinále budú musieť zabojovať v osemfinálových bojoch.

HK Dukla Trenčín

Vojacipatria ku klubom, ktoré odohrali všetky ročník našej najvyššej súťaže. Trikrát vyhrali celú ligu, naposledy však ešte v sezóne 2003/04. Poslednú medailu získali o vyše desať rokov neskôr. Túto sezónu začali viac než dvadsať zápasovou šnúrou na ihriskách súperov. Začiatok nebol ideálny, no v bránke ich vždy podržal James Connor Lacouvée, ktorý dosiaľ úspešne zastavil 92,90% striel, ktoré išli medzi tri žrde. Priemer inkasovaných gólov na zápas činí v jeho prípade 2,56. Hneď štyrikrát vychytal čisté konto. Najčastejšie bodujúcim obrancom tímu je Pietroniro s dvadsiatimi štyrmi bodmi. V obrane však nájdeme aj Tomáša Starostu či Miguela Tourignyho. Najviac bodov z celého tímu má Šimon Petráš – štyridsať jedna. Body zbiera taktiež aj Marek Valach, Viliam Čacho, Rob Flick i Peter Sojčík. Najlepším strelcom je spomínaný Petráš s dvadsiatimi šiestimi presnými zásahmi. Lídrom v počte asistencií je Čacho. Ten prihral na gól dvadsaťštyrikrát. Trenčania nijako nevynikajú v oslabeniach, no v početnej výhode sú štvrtí najlepší v lige. Až 16,7% početných výhod je využitých. V kádri Trenčína sú tiež hráči ako Joakim Thelin, Marek Sloboda či Petr Ulrych. „Vojaci“ sa po zlom štarte prebudili a zabezpečili si aspoň predkolo. Z posledných deviatich zápasov vyhrali šesť a v tabuľke sa môžu ešte mierne posunúť, čím by si v osemfinále zabezpečili výhodu domáceho prostredia. Najmä v predkole pôjde určite o nepríjemného súpera.

HK Nitra

Klub spod Zobora sa naposledy z titulu tešili v sezóne 2015/16. Minulý rok neuspel vo finále. Túto sezónu začali „corgoni“ zlými výkonmi, vrátane jedenásť zápasovej šnúry prehier. To vyeskalovalo v príchod Antonína Stavjaňu, ktorý svoj tím napokon doviedol aj k víťazstvu v Kontinentálnom pohári. Od tohto triumfu odohrali Nitrania pätnásť zápasov, z ktorých len štyrirát vyšli bodovo naprázdno. Bránkovisko stráži Libor Kašík, ktorý so svojimi štatistikami – 92,56% úspešnosť zákrokov a priemerom 2,47 inkasovaných gólov na zápas – patrí k najlepším brankárom ligy. Prostredie pred ním strážia hráči ako František Gajdoš, Ivan Švarný či Martin Vitaloš. Práve prvý menovaný je s dvadsiatimi bodmi najproduktívnejším zádákom „corgoňov“. V útočných formáciách sú mená ako Jozef Baláž, Filips Buncis, Jakub Lacka, Filip Krivošík alebo aj Adam Sýkora. Najproduktívnejším z nich je Krivošík, ktorý má najviac asistencií z celého tímu – osemnásť. Najlepším strelcom je Baláž so šestnástimi gólmi. Doposiaľ využili 15% presiloviek, čo patrí k nižším číslam v lige. V početnej nevýhode sa im taktiež nedarí – ubránia sa len v 77,7% prípadov. Za zmienku stoja aj hráči ako Martin Bodák, Branislav Mezei, Sahir Gill, Marek Tvrdoň i Jacob Elmer. V predkole sa stretnú s jedným z trojice Michalovce – Nové Zámky – Poprad. Nitra má na to ich poraziť, celkovo má káder, ktorý môže prekvapiť, čo potvrdzujú výsledky v tomto roku. Na lepšom ako desiatom mieste už Nitra neskončí, v poslednom zápase s Liptovským Mikulášom však túto pozíciu musí potvrdiť. V prípade víťazstva Liptákov o viac ako dva góly to budú práve oni, ktorí nahradia Nitru v predkole play -off. Posledné kolo teda bude ešte veľmi zaujímavé.

 

autor: Martin Štuller | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY