× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Draftové nádeje v slovenskej extralige


13.03.2023

Pred pár dňami sa skončila základná časť Tipos extraligy a so začínajúcim play-off sa nám nezadržateľne blíži aj samotný draft NHL. V tom aktuálnom budú mať opäť zastúpenie aj mladí hráči zo slovenskej extraligy. Čoraz častejšie vychádzajú preddraftové rebríčky, v ktorých nájdeme hneď niekoľko slovenských nádeji, na ktoré sa v dnešnom článku pozrieme bližšie.

Ondrej Molnár

Hráč, ktorý začal tohtoročné pôsobenie v HK Nitra, si v dvadsiatich dvoch zápasoch pripísal na svoje konto päť bodov za dva góly a tri asistencie. V sezóne 2022/2023 odohral nitriansky útočník aj Kontinentálny pohár, kde v troch zápasoch získal jeden bod za jeden gól. Ondrej sa však rozhodol stráviť  druhú polovicu hokejovej sezóny v OHL, konkrétne v tíme Erie Otters. Toto rozhodnutie mu značne prospelo v jeho začínajúcej kariére, v dvadsiatich šiestich zápasoch si v tomto tíme pripísal pätnásť bodov za štyri góly a jedenásť asistencií. Výber kanadskej ligy bude pre neho zrejme veľkým posunom pred vstupným draftom do NHL.

Samuel Barcík

Mladý obranca pôsobí na strednom Slovensku v klube HKM Zvolen. K 02.03.2023 odohral za Zvolen tridsaťosem zápasov v ktorých nazbieral dva body za dve asistencie. Jeho ice – time nebol veľký, v sezóne odohral dovedna 164 minút, avšak na bránu vyslal tridsaťjeden streleckých pokusov a v hodnotení +/- zaznamenal + 6 bodov. Barcík pôsobí taktiež v mládežníckom tíme Zvolena, v ktorom odohral šestnásť zápasov a nazbieral dvanásť bodov za tri góly a deväť asistencií, a má takisto striedavé štarty v Žiari nad Hronom, ktorý je „farmou“ extraligového Zvolena. Tu odohral sedem zápasov, avšak nebodoval ani v jednom z nich.

Martin Mišiak

Sezónu 2022/2023 odštartoval Martin Mišiak v Nových Zámkoch, kde si pripísal dvadsaťdeväť štartov. V zápasoch nazbieral desať bodov za deväť asistencií a jeden gól. Počas sezóny si mladý útočník zvolil zámorskú cestu a prestúpil do tímu Youngstown Phantoms (USHL), kde si k 02.03.2023 pripísal na svoje konto päť bodov za dva góly a tri asistencie. V tejto sezóne si osemnásťročný center zahral aj na Majstrovstvách sveta hráčov do dvadsať rokov, kde však v troch zápasoch nebodoval ani raz.

Juraj Pekarčík

Pekarčík odštartoval svoju sezónu 2022/2023 v klube HK Nitra, kde doposiaľ zaznamenal tri body v tridsiatich zápasoch za tri asistencie. Hral tiež aj za juniorku HK Nitra U20, kde odohral štrnásť zápasov, v ktorých si na svoje konto pripísal pätnásť bodov za šesť gólov a deväť asistencií. V tejto sezóne si zahral aj na Kontinentálnom pohári, rovnako ako jeho spoluhráč Molnár, kde v šiestich zápasoch získal dva body za jednu asistenciu a jeden gól. Vyskúšal si aj pôsobenie v prvej lige, za klub HK Levice odohral päť zápasov, v ktorých nazbieral päť bodov za päť asistencií.

Draftové nádeje v TIPOS SHL

Pozitívne vyhliadky na draft do NHL majú aj niektorí mladíci z prvej hokejovej ligy. Môžeme spomenúť projekt Slovenskej U18, z ktorého v preddraftových rebríčkoch figurujú Tomáš Kráľovič a Andrej Párička. Tomáš Kráľovič za sezónu 2022/2023 nazbieral osem bodov v dvadsiatich štyroch zápasoch, a to za dva góly a šesť asistencií. Jeho spoluhráč Andrej Párička nazbieral v dvadsiatich dvoch zápasoch štyri body za jeden gól a tri asistencie. Nádeje na draft nájdeme taktiež na „farme belasých,“ z ktorej sa v preddraftovom rebríčku nachádzajú dve mená - Roman Kukumberg a František Dej. Roman Kukumberg si v tridsiatich troch zápasoch pripísal na svoje konto jedenásť bodov za štyri góly a sedem asistencií. Zahral si aj v extralige za „materský“ HC Slovan Bratislava, pričom v šestnástich zápasoch si pripísal iba jeden bod za asistenciu. Jeho spoluhráč František Dej odohral v drese Modrých krídiel dvadsaťtri zápasov a pripísal si dvadsať bodov za osem gólov a dvanásť asistencií. Taktiež si vyskúšal zápasy v extralige v Slovane, kde v šiestich zápasoch nebodoval ani raz. Je dosť možné, že tieto mená z SHL-ky taktiež zamiešajú poradím v drafte NHL. Aj keď tento ročník nebude pre Slovensko taký úspešný ako ten minulý, veríme, že sa naším mladým hokejistom bude dariť minimálne tak, ako už známym menám: Šimon Nemec, Filip Mešár a Adam Sýkora. 

 

autor: Adam Urbán | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY