× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda - osemfinále 2022/2023


21.03.2023

Najobľúbenejšia fáza každoročnej sezóny sa na klziskách našej najvyššej extraligy už začala. Posledné štyri postupujúce tímy sa však ešte pred samotným play-off museli pobiť o postup medzi najlepších osem tímov v kvalifikácii. V najnovšej Triede a biede sa bližšie pozrieme na najlepšie, respektíve najhoršie momenty z týchto dvoch osemfinálových sérií.

TRIEDA:

Česká stena

Tridsaťročný rodák zo Zlína zmenil angažmán v polovici sezóny, keď sa zo Zlína presťahoval pod Zobor, kde zapadol ako do skladačky. Jeho ustálené výkony boli jedným z faktorov, vďaka ktorým sa Nitre napokon podarilo dostať do predkola play-off. Víťaz Pohára T.G. Masaryka svoje kvality ukázal aj proti „kamzíkom“, kde v troch zápasoch čelil dokopy 112 strelám, za svoj chrbát však pustil iba dva góly, čím si pripísal až 98 percentnú úspešnosť zákrokov.

Divácka kulisa v Trenčíne

K hokeju neodmysliteľne patrí aj šiesty hráč tímu, diváci. Trenčania to od začiatku tejto sezóny nemali vôbec ľahké. Rekonštrukcia Zimného štadióna Pavla Demitru prinútila „vojakov“ odohrať väčšiu časť základnej časti v susednej Dubnici nad Váhom, resp. na klziskách súperov. V predkole Trenčín odohral na domácej ľadovej ploche dva zápasy, na ktoré si dovedna našlo cestu až 10 798 divákov, najviac spomedzi všetkých štyroch štadiónov. Do karát trenčianskej Dukly však výrazne hrala aj kapacita zrekonštruovaného zimného štadiónu.

Dominancia „corgoňov“

Nitrania bojovali o postup do predkola play-off až do úplne posledného zápasu. Hoci sa Liptovskému Mikulášu v poslednom kole základnej časti podarilo vyhrať 1:0, lepšie skóre Nitry znamenalo postup v jej prospech. Mnoho ľudí očakávalo, že séria medzi Popradom a Nitrou bude napínavá až do samého konca, opak sa však stal pravdou. „Corgoni“ vyhrali 3:0 na zápasy a  celkom hladko sa im podarilo prebojovať cez zverencov Petra Mikulu medzi najlepšiu osmičku, kde sa stretli s víťazom základnej časti – Košicami. Ak sme už spomenuli, Nitrania v celej sérii inkasovali iba dva góly, čo je zväčša málo aj na víťazstvo v jednom zápase, a nie v celej sérii.

BIEDA:

Rýchly koniec Popradčanov

Tím spod Tatier vstupoval do sezóny s vyššími očakávaniami, než je samotná realita. „Kamzíci“ mali pred koncom základnej časti možnosť dostať sa medzi priamu šestku postupujúcich do play-off, prehra v závere s Košicami a Banskou Bystricou im ale tieto plány pokazila. V osemfinále tak musel Poprad prejsť cez nepríjemného súpera – Nitru. Menšou výhodou bolo lepšie postavenie Podtatrancov v tabuľke, a tým aj úvodné zápasy hrané pred domácim publikom. Ani to však nestačilo, slabá efektivita, časté vylúčenia a celková predvedená hra im vysnívanú čerešničku na torte nepriniesla, šťastnejším z dvojice skúsených kormidelníkov Stavjaňa – Mikula tak odchádzal prvý menovaný.

Trestné minúty na Zemplíne

Druhé stretnutie v sérii medzi domácimi Michalovcami a Trenčínom prinieslo mnoho vyostrených situácií.  Spomedzi všetkých zápasov predkola play-off tu padlo najviac trestných minút, konkrétne až 127. K tomu rozhodcovia pridali aj tri vyššie tresty do konca zápasu. Celkový počet trestných minút sa v tejto sérii tak zastavil na čísle 214, čo by bez problémov vystačilo aj na štyri zápasy.

 

 

autor: Matej Bartoš I foto: Tomáš Cicoň

PODOBNÉ ČLÁNKY