× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda - štvrťfinále 2022/2023


05.04.2023

Dočkali sme sa! Po dlhej základnej časti dospela naša najvyššia hokejová liga do vyraďovacej časti. V našej tradičnej rubrike Trieda a bieda sa bližšie pozrieme na najlepšie a zároveň najhoršie momenty štvrťfinále play-off.

TRIEDA

Faktor Škorvánek

Po návrate do Michaloviec začínal tento žilinský rodák v pozícii dvojky a kryl chrbát Tomášovi Vošvrdovi. Toho však neskôr svojimi výkonmi vytlačil z brány natrvalo. Dokonca si vďaka nim vybojoval aj nomináciu na vianočnom Kaufland cupe, kde pri svojej premiére takmer vychytal čisté konto, žiaľ, dvadsaťpäť sekúnd pred koncom zápasu proti Lotyšsku inkasoval. Dôležitú úlohu zohral pri prekvapivom postupe Zemplínčanov proti obhajcovi titulu, Slovanu. S úspešnosťou 94,92 % a priemerom inkasovaného gólu 1,96 na zápas zažiaril, navyše si v poslednom zápase pripísal čisté konto a vybojoval pre svoj tím druhú účasť v semifinále od postupu do extraligy. Nečudo, že pri potvrdenej neúčasti hráčov z KHL na majstrovstvách sveta, kde máme momentálne našich najlepších brankárov, sa hovorí aj o prípadnom nominovaní Škorvánka.

Bodové „prebudenie“ lídrov

Po bodovo nevýraznej základnej časti sa štvorica hráčov Zuzin, Bartánus, Green, Pereskokov, od ktorých sa kvôli ich pozícii v tíme očakávalo viac, v play-off prebudila. Všetci menovaní si doposiaľ vo vyraďovacej časti držali priemer bodu na zápas, dvojica Zuzin a Bartánus dokonca viac (1,8 resp. 1,2 bodu). Obranca Nitry Green však už svoj bodový priemer v play-off nevylepší, a tak budeme naďalej sledovať troch už ostrieľaných hráčov našej extraligy v snahe bodovo si vylepšiť túto sezónu a dopomôcť svojmu tímu siahnuť na vytúžený titul. Pridá sa k nim niekto ďalší?

BIEDA

Nulové presilovky Slovana

V základnej časti, po Košiciach, druhá najlepšia presilovka s percentuálnou úspešnosťou 23,12 % sa v štvrťfinále zmenila na tú najhoršiu. Slovan nepremenil ani jednu z desiatich početných výhod, ba dokonca ani dve presilovky o dvoch hráčov. Pri kvalite hráčov ako Harris, Pecararo, Haščák, Takáč alebo Mackenzie je nevídané, aby tak funkčná presilovková formácia v základnej časti bola v play-off proti outsiderovi z Michaloviec nulová. Dopomohla k tomu výborná organizácia defenzívy „líšok,“ ako aj spomínaný faktor v podobe Stanislava Škorvánka v bránke.

Trestné minúty a tresty do konca zápasu

„Play-off je iná súťaž,“ zaužívaná fráza, ktorú počúvame každý rok, pred začatím vyraďovacej časti. Tímy bojujú medzi sebou o to, kto na konci zdvihne nad hlavu pohár Vladimíra Dzurillu. Často sa to nezaobíde bez zranení alebo tvrdých zákrokov, ktoré sú posudzované inak ako v základnej časti. Tohtoročné štvrťfinále však prinieslo množstvo diskutabilných trestov, ktoré vzbudzovali vášne na striedačkách, ako aj mimo nich. Rozhodcovia udelili 701 trestných minút, z toho 312 v sérii Banská Bystrica – Spišská Nová Ves, čo je v priemere z najtrestanejších štvrťfinálových sérií z predošlých dvoch rokov o štyridsaťpäť trestných minút viac. Ďalšou čiernou škvrnou tohtoročného štvrťfinále boli vylúčenia do konca zápasu, ktorých bolo dvanásť. Oproti minuloročnému štvrťfinále je to o tri tresty viac a o deväť viac v porovnaní so štvrťfinále pred dvoma rokmi. Nešlo však o zákroky, ktoré by boli vo všetkých prípadoch „likvidačné,“ nárast by sa dal pripísať aj prísnejšiemu posudzovaniu zo strany rozhodcov, v snahe vyhnúť sa zraneniam, čo však v niektorých prípadoch taktiež vyvolávalo búrlivé reakcie.

 

Autor: Peter Šimko I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY