× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HKM Rimavská Sobota - víťaz druhej hokejovej ligy


10.04.2023

Mužstvo vzniklo už v roku 1994, no svoj dnešný názov, HKM Rimavská Sobota, používa od roku 2005. Svoje hokejové zápasy hrávali tri roky iba v blízkom Lučenci. V roku 2008 prebehla rekonštrukcia zimného štadióna, ktorá umožnila plnohodnotné fungovanie tímu a jeho pôsobenie v druhej hokejovej lige. Doteraz im však prvé miesto v tejto kategórii každý rok pretieklo pomedzi prsty.

Tretie miesto v tabuľke Rimavskosoboťania uchmatli už päťkrát, naposledy v sezóne 2017/2018. Do finálových zápasov sa mužstvo prebojovalo len dvakrát, a to v sezónach 2011/2012, keď podľahli tímu z Partizánskeho a 2018/2019, v ktorom sa z titulu tešili odvtedy už prvoligové Levice. Do rovnakej ligy, ako spomínané Levice, sa „orly“ z Rimavskej pokúšali dostať aj v tomto roku. To sa im, na rozdiel od predchádzajúcich sezón už konečne podarilo. Vo finálových súbojoch porazili tím z Detvy po výsledkoch: 4:2, 5:4pp a 3:2.

V posledných play-off a zároveň derby zápasoch štatistiky „orlov“ viedol rodák z Detvy,  Martin Ďaloga, ktorý získal osem bodov za štyri góly a rovnaký počet asistencií. Rimavskosoboťanov v bráne svojimi famóznymi výkonmi podporoval, tak ako po celú sezónu, tridsaťpäťročný Marek Šimko, čím svoj tím doviedol k vytúženému víťazstvu v tejto lige.

Ak sa na chvíľku pozrieme na výkony hráčov počas celej aktuálnej sezóny, hokejisti tohto tímu figurovali vo všetkých štatistikách. V prvej trojici najproduktívnejších hráčov sa nachádzajú len mená, ktoré boli na súpiske Rimavskej Soboty. Konkrétne sú to Michal Babkovič s päťdesiatimi siedmimi bodmi, kapitán Vladislav Solomonchak, ktorý ich nazbieral päťdesiatštyri a na treťom mieste sa nachádza už spomínaný najlepší strelec finále, Martin Ďaloga.

Tento tím stál na čele tabuľky spolu s Detvou po celú sezónu. Štvrťfinále si Rimavská Sobota zahrala s Bardejovom, semifinále s HK Delikateso Bratislava a nakoniec to boli práve derby zápasy s detvianskymi „medveďmi,“ po ktorých zdvihli nad hlavu pohár víťazov.

V nasledujúcich dňoch sa rozhodne, či HKM Rimavská Sobota dokáže splniť podmienky na postup do Tipos SHL a v budúcej sezóne sa po prvýkrát vo svojej histórii predstaví v druhej najvyššej súťaži.

 

Autor: Veronika Mondeková I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY