× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Finále 2022/2023


16.04.2023

Finále jubilejného tridsiateho ročníka Tipos extraligy je tu. O pohár Vladimíra Dzurillu zabojujú Košice, ktoré čakali na finále dlhých osem rokov a Zvolen, ktorý bral medaily aj v posledných dvoch rokoch.

HC Košice

Oceliari“ postúpili do finále po dramatickej sérii s Michalovcami, ktorú zvládli 4:3 na zápasy. Úvodné dva duely hrané v Steel aréne zvládli domáci na jednotku, vyhrali oba, navyše s iba jedným inkasovaným gólom. Séria sa presunula na Zemplín, kde „líšky“ zvíťazili v oboch dueloch a vyrovnali tak sériu. V Košiciach sa im následne podarilo získať mečbal, keď Patrik Zabusovs rozhodol v 99. minúte zápasu, čo znamenalo, že „oceliari“ išli do Michaloviec s nožom na krku. Zápas číslo šesť však zvládli lepšie, séria sa preto vrátila do metropoly východu, kde si košickí hráči už nenechali ujsť postup. „Vraňare“ v semifinále nevyužili ani jednu presilovku, čo znamená, že Michalovce nedostali gól v početnej nevýhode v dvoch sériách (trinásť zápasov) v rade. Práve presilové hry a ich využitie môže byť kľúčovým faktorom aj celej finálovej série.

„Oceliari“ tiež ubránili 89,66 % oslaboviek, čo je takmer o 6 percentuálnych bodov viac ako ich finálový súper zo Zvolena. Najlepším strelcom série boli Dávid Buc a Patrik Lamper so štyrmi, resp. troma gólmi. Z piatich najlepších hráčov v štatistike +/- sú až štyria Košičania doplnení o Joela Messnera zo Zvolena. V sérii sa na buly najviac darilo Patrikovi Rogoňovi (67 %). Trojica hráčov s najväčším počtom hitov je v zložení Dávid Okoličány (pätnásť) – Brett Pollock – Jakub Ferenc (obaja štrnásť). Držiteľovi pohára Dušana Pašeka nahráva do karát vyrovnané brankárske duo. Obaja brankári majú percentuálnu úspešnosť zákrokov nad 91 %. V útoku sa môže spoľahnúť na ťahúňov ako Michal Chovan, Marek Slovák, Marek Bartánus, Brett Polock či Ville Leskinen. Finále, v ktorom sú miernym papierovým favoritom, budú Košice začínať v domácom prostredí. Fantastická divácka kulisa ich bude hnať za titulom, čo môže byť v konečnom dôsledku jedným z rozhodujúcich faktorov.

HKM Zvolen

„Rytieri“ sa do finále dostali rovnako po sedemzápasovej dráme so Spišskou Novou Vsou. Hneď na úvod merania síl prehrali pred vlastnými divákmi 4:2. Druhý zápas však už zvládli, a po samostatných nájazdoch vyrovnali sériu. Výhra „rysov“ a následné dotiahnutie „rytierov“ – aj zápasy na Spiši sa niesli v tomto duchu. Mečbal si vybojovali Spišiaci, po divokom zápase vo Zvolene. Keď Anthony Nellis zvyšoval už na 4:1 pre hostí, zdalo sa, že zápas sa bude len dohrávať. Góly Dávida Mudráka, Samuela Haina, Mareka Hecla a Michaela Huntebrinkera však znamenali, že necelých päť minút pred koncom prekvapivo viedli domáci, ktorí nezložili zbrane. V čase 16:42 vyrovnal už spomínaný Nellis po krásnej prihrávke od Martina Réwaya. Ten istý hráč rozhodol o osude stretnutia sedemdesiatdva sekúnd pred koncom, po nastrelení od Dávida Romaňáka. Zverencov Petra Oremusa táto prehra neskolila a v ďalšom zápase na Spiši vyhrali hladko 3:0, čím si vynútili siedmy zápas, ktorý vyhrali 3:2. Víťazný gól padol z hokejky Petra Zuzina po pomerne prísne odpískanom samostatnom nájazde päť minút pred koncom tretej tretiny.

Rovnako ako Košice, ani Zvolen nevyužil v semifinále žiadnu presilovku. „Rytieri“ v semifinále ubránili 83,87 % oslabení. Najlepšími strelcami Zvolena boli obrancovia Mudrák s Hainom, ktorí dali spolu rovnaký počet gólov ako Anthony Nellis, ktorý sa so šiestimi zásahmi stal najlepším strelcom semifinále. V štatistike +/- je na delenom treťom mieste trojica Zuzin – Messner – Marcinek. Celú sériu s výnimkou prvého zápasu odchytal Adam Trenčan s úspešnosťou nad 92 %. „Rytieri“ sú vo finálovej sérii miernym outsiderom, čo im však môže dopomôcť k lepšej psychickej výhode. Vo finále určite zamiešajú karty a je možné, že opäť uvidíme sedemzápasovú bitku o titul.

Michalovce vedené mladým trénerom Petrom Kudelkom skončili štvrté. Spišská Nová Ves prepísala históriu klubu a získala prvú bronzovú medailu. Kto napokon skončí druhý? Kto pridá do svojej vitríny ďalší titul?

Za poskytnuté štatistiky patrí vďaka novinárovi Matejovi Derajovi.

 

Autor: Martin Štuller I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY