× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda – semifinále 2022/2023


19.04.2023

Finálové súboje medzi Košicami a Zvolenom sa naplno rozbehli, tieto dva tímy sa pobijú o titul majstra Slovenska v tridsiatom ročníku Tipos extraligy. Prvýkrát od sezóny 2008/2009 rozhodol obe semifinálové stretnutia siedmy zápas série. My vám v tomto článku prinášame to najlepšie a zároveň najhoršie zo semifinálových stretnutí Tipos extraligy.

 

TRIEDA

Dokonalá obrana oslabení Michaloviec a Spišskej Novej Vsi

HK Dukla Ingema Michalovce ubránila všetkých dvadsaťpäť oslabení, ktorým čelila proti svojmu semifinálovému súperovi z Košíc, čo dokopy dávalo až šesťdesiatosem trestných minút. „Líšky“ dokonca dokázali streliť gól vo svojom oslabení, jeho autorom bol Tariq Hammond, čím pomohol svojmu tímu k víťazstvu v treťom zápase série. Rovnako, ako Michalovce, aj HK GROTTO Spišská Nová Ves ubránila všetkých devätnásť oslabení proti Zvolenu, ktorý bol jej semifinálovým súperom. „Rysy“ čelili v oslabení až štyridsiatim dvom trestným minútam a nedostali ani jeden gól. Táto štatistika vyzdvihuje dobrú hru v oslabení Michaloviec a Spišskej Novej Vsi, čo im však na postup do extraligového finále napokon nestačilo.

Košický sen pokračuje

Všetko to začalo prvým miestom po základnej časti v poslednej možnej chvíli. Vo štvrťfinále sa následne „oceliari“ stretli s Nitrou, ktorú porazili 4:1 na zápasy. V semifinále hranom na sedem zápasov porazili Michalovce 4:3, a po ôsmich rokoch postúpili do finále Tipos extraligy, kde čelia tímu HKM Zvolen. Najužitočnejšími hráčmi Košíc v semifinálovej sérii, so zhodným počtom bodov, boli Samuel Hunter Fejes za tri góly a dve asistencie jeho spoluhráč Brett David Pollock za jeden gól a štyri asistencie. Úspešní boli aj brankári Košíc v semifinále – k Jaroslavovi Janusovi, ktorý odchytal päť zápasov s percentuálnou úspešnosťou zákrokov 92,13 % a jeho priemer gólov na zápas je 1,78 sa pridal aj Dominik Riečický, ktorý síce odchytal „iba“ dva semifinálové zápasy, no proti hokejistom Michaloviec v nich dosiahol percentuálnu úspešnosť zákrokov 96,43 %, s priemerom obdržaných gólov na zápas na úrovni 1,00. Práve výmena na poste brankára v košickej svätyni v posledných dvoch zápasoch prispela k zachovaniu účasti v bojoch o Dzurillov pohár.

Bronz s príchuťou zlata pre Spišskú Novú Ves

V základnej časti Tipos extraligy bojovali „rysy“ o šieste miesto. V tom čase to ešte vôbec nevyzeralo na tak úspešnú sezónu, ako je tomu teraz. V play-off hrali Spišiaci štvrťfinále aj semifinále na sedem zápasov, čo im značne uberalo sily, ale aj dodávalo potrebné sebavedomie. Vo štvrťfinále si poradili s Banskou Bystricou. Hoci bol Zvolen nad ich sily a prehra s nim určite až doteraz mrzí hráčov aj fanúšikov, odmenení za túto sezónu boli ziskom cennej bronzovej medaily, vôbec prvej v histórii klubu. Postup do boja o zlato im pretiekol pomedzi prsty, no za bojovnosť a predvedené výkony na ľade sa určite nemôže žiadny z hráčov hanbiť. Aj keď sa hráči a gólman Melicherčík v poslednom zápase snažili, prehre na ľade Zvolena nedokázali zabrániť.

 

BIEDA

Nulová presilovková efektivita Košíc a Zvolena

V celej semifinálovej sérií sa Košice doslova trápili vo svojich presilovkách a rovnaké trápenie zaznamenal aj tím zvolenských „rytierov.“ „Oceliari,“ ako sme už spomenuli, mali k dispozícií dvadsaťpäť presiloviek, z čoho nevyužili ani jednu. HKM Zvolen ich odohral o niečo menej, no ani oni zo svojich devätnástich presiloviek nevyťažili ani jeden gól. Zaujímavosťou je, že v tohto sezónnom finále sa stretli práve tieto dve mužstvá, z ktorých ani jedno v presilovkách nebodovalo.

Pokles produktivity Petra Zuzina a Ivana Glazkova

Vo štvrťfinálovej sérií proti Novým Zámkom zbieral Peter Zuzin body ako na bežiacom páse, v piatich zápasoch ich nazbieral dokopy deväť. V semifinále sa proti Spišskej Novej Vsi zvolenský útočník trochu odmlčal. V siedmych zápasoch nazbieral štyri body za dva góly a dve asistencie, čo síce nie je málo, no predsa len došlo k určitému poklesu produktivity, aj vzhľadom na počet zápasov. Podobný pokles zaznamenal aj Ivan Glazkov, obranca Michaloviec. V základnej časti získal devätnásť bodov, následne v play - off ich nazbieral len o sedem menej. Ruský obranca, najužitočnejší hráč Michaloviec, vo štvrťfinále proti Slovanu Bratislava nazbieral šesť bodov za jeden gól a päť asistencií. V semifinále proti Košiciam sa však bodovo výrazne nepresadil, nazbieral iba dva body za dve asistencie. Aj to však poukazuje na fakt, ako defenzívne hrali v tejto sérii „líšky.“

Zlyhanie kanadského brankára Jake-a Patersona

Úvodný semifinálový duel proti Spišskej Novej Vsi kryl zvolenskú svätyňu brankár Jake Paterson, donedávna jednotka tímu spod Pustého hradu, avšak v tomto zápase vôbec nenaplnil očakávania. Zvolen prehral na domácom ľade 2:4, Jake Paterson odchytal takmer celý zápas s minutážou 59:44 minút a percentuálnou úspešnosťou 84,00 % a štyrmi inkasovanými gólmi. V ďalších zápasoch sa už do bránky nedostal a sériu proti Spišskej Novej Vsi odchytal Adam Trenčan, ktorý svojimi skvelými zákrokmi pomohol Zvolenu k postupu do finále Tipos extraligy.   

 

Autor: Adam Urbán I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY