× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Findlay, Merezhko, Scheid


22.05.2023

Otvorenie prestupového obdobia pred začiatkom sezóny 2023/2024 prináša postupné zmeny aj v kádroch extraligových klubov. Hoci intenzita prestupov a nových posíl nie je v týchto dňoch vysoká, napriek tomu sa v extraligových kluboch objavilo už niekoľko zaujímavých mien, ktoré vám postupne predstavíme. Začíname dvojicou, ktorá vystuží káder Slovana Bratislava, zaujímavý hráč bude pôsobiť aj v Spišskej Novej Vsi.

Brett Findlay (HC Slovan Bratislava)

Zaujímavú posilu do svojich radov získal bratislavský Slovan. Dres „belasých“ bude v novej sezóne obliekať tridsaťročný kanadský center Brett Findlay, ktorý do hlavného mesta prichádza z tímu Fehérvár AV 19, ktorý pôsobí v ICE HL. V maďarskom celku nazbieral rodák z Ontária v uplynulom ročníku v tridsiatich deviatich dueloch osemnásť kanadských bodov za osem gólov a šesť asistencii, v play – off pridal ďalší presný zásah a na dva prihral. "Brett je konštruktívny center, ktorý dokáže tvoriť hru pre svojich spoluhráčov a zároveň vie byť veľmi platný aj v hre bez puku a v defenzívnych činnostiach. Je to skúsený hráč, ktorého veľkou devízou sú dobré korčuľovanie, hokejové myslenie a zručnosti s pukom. Vyznačuje sa bojovnosťou a dôrazom v náročných priestoroch klziska, čo sú pridané hodnoty stredného útočníka pri hre v rovnovážnom stave a v oslabeniach. Pred príchodom do Slovana odohral niekoľko veľmi slušných sezón v AHL, ECHL, DEL a naposledy v nadnárodnej ICE HL, pričom v každom mužstve patril k dominantným hráčom. Veríme, že rovnakej úlohy sa zhostí aj v Slovane, prinesie do mužstva očakávanú kvalitu a vhodne do neho zapadne," povedal pre web Slovana Bratislava športový riaditeľ Oto Haščák.

Findlay pôsobil v sezónach 2018/2019, 2020/2021 a 2021/2022 v tíme HC Bolzano, ktorý je rovnako ako Fehérvár účastníkom nadnárodnej ICE HL. V drese oboch klubov sa predstavil aj v hokejovej Lige majstrov, bohaté skúsenosti má aj zo zámoria – dlhé obdobie pôsobil v AHL aj ECHL, za sebou má tiež ročnú kapitolu pôsobenia v nemeckej DEL. V Slovane podpísal ročný kontrakt.

Igor Merezhko (HK GROTTO Spišská Nová Ves)

Z dánskej najvyššej súťaže prichádza do extraligy dvadsaťpäťročný ukrajinský obranca Igor Merezhko. Kapitán reprezentácie nášho východného suseda sa v apríli predstavil na MS I. B divízie, kde patril k najlepším hráčom Ukrajiny a stal sa zároveň najlepším obrancom a najlepším nahrávačom turnaja. Rodák z Charkiva pôsobil v uplynulom ročníku v tíme Odense Bulldogs, za ktorý odohral štyridsaťosem zápasov s bilanciou trinásť gólov a dvadsaťtri asistencii, čo je na obrancu veľmi slušné číslo. V hodnotení +/- nazbieral tridsaťdva plusových bodov, čo je taktiež veľmi dobrý ukazovateľ. Merzhko predtým pôsobil v ruskej VHL v klube z netradičnej hokejovej krajiny, Uzbekistanu (Humo Taškent), následne strávil dva ročníky v tíme Rubin Tyumen. Ako dorastenec strávil dve sezóny v hokejovej akadémií Redbull v Salzburgu, má za sebou aj štyri ročníky v kanadskom tíme Lethbridge Hurricanes, pôsobiacom vo WHL, kde taktiež patril k ofenzívnym a produktívnym obrancom. Sto kilogramov vážiaci a 194 centimetrov merajúci pravák má predpoklady na to, aby bol pre Spišskú Novú Ves veľmi dobrou posilou.

Ian Scheid (HC Slovan Bratislava)

Zámorskú posilu zadných radov predstavil medzi prvými HC Slovan Bratislava, kam mieri dvadsaťsedemročný pravák Ian Scheid. Do Slovana prichádza z nemeckého tímu Straubing Tigers, v ktorom strávil predchádzajúce dve sezóny. V uplynulom ročníku nazbieral v DEL v drese „tigrov“ desať bodov za dva góly a osem asistencii, pričom odohral tridsaťtri zápasov. Okrem toho si na svoje konto pripísal ďalších osem duelov v Champions Hockey League, kde sa mu skórovať síce nepodarilo, no na päť presných zásahov svojho tímu prihral. Až na pôsobenie v DEL, nemá Scheid za sebou žiadny iný európsky angažmán, pôsobil iba v zámorí, či už v nižších zámorských súťažiach, ale aj AHL vo farmárskom tíme Colorada Avalanche a ECHL. „Som veľmi rád, že sa môžem pripojiť k organizácii, akou je Slovan. Mojím osobným a určite aj tímovým cieľom je v novej sezóne hrať o titul. Verím, že budeme v hre až do konca apríla budúceho roku. Dúfam, že svojou hrou pomôžem tímu opätovne sa kvalifikovať do Champions Hockey League, čo je nepochybne najlepšia európska súťaž," uviedol pre web stránku Slovana Bratislava rodák z Minnesoty. Ako uvádza klubový web, v univerzitnej súťaži NCAA patril k najproduktívnejším obrancom a hneď dvakrát sa stal aj súčasťou All – stars tímu tejto univerzitnej súťaže. Rovnako ako Merezhko a Findlay, aj Scheid môže byť pre svoj nový celok platnou a dôležitou posilou.

 

Autor: Radovan Slávik I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY