× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Samuel Salonen: „Chcel som novú výzvu, aby som sa mohol rozvíjať ako hráč, ale aj ako človek a teraz prišla šanca." (ROZHOVOR)


30.06.2019

Po úžasnej minulej sezóne sa fanúšikovia Michaloviec konečne dočkali konca ako z rozprávky, keď sa Líškam podarilo vyhrať druhú najvyššiu súťaž, aby následne tím hladný po úspechu zdolal v baráži Žilinu a po prvýkrát v histórii postúpil do najvyššej súťaže. Michalovce sa však rozhodne nechystajú byť len do počtu a pred začiatkom sezóny s posilami nezaostávajú, práve naopak budujú veľmi zaujímavý a solídny káder s viacerými legionármi. Jeho súčasťou bude aj Fín, Samuel Salonen. Práve on poskytol pre náš web ďalší exkluzívny rozhovor.

Vedenie Michaloviec a hlavný tréner tímu, Miroslav Chudý už od začiatku prestupového obdobia nezaháľajú a do nového ročníka sa snažia postaviť čo najlepší, konkurencieschopný káder, pozostávajúci z hráčov, ktorí patrili v minulej sezóne medzi opory tímu. So všetkou úprimnosťou je však najvyššia súťaž kvalitatívne trošku vyššie, a tak je káder samozrejme potrebné posilniť. Tím z východu Slovenska sa rozhodol siahnuť aj po hráčoch z krajiny tisícich jazier. Trenérske trio Chudý, Šechný a Bartoš bude dúfať, že Fínom v ich štruktúrach sa bude dariť minimálne tak, ako sa darilo reprezentícii Fínska na Majstrovstvách sveta. Samuel Salonen neváhal priznať, že prsty v jeho príchode mal aj krajan Konsta Mesikämmen, ktorý posilnil Michalovce ešte v začiatkoch prestupového obdobia. „Hovoril som so svojim bývalým spoluhráčom, Konsta Mesikämmenom, ktorý podpísal s Michalovcami ešte skôr, než ja. Potom som sa dostal do kontaktu s tímom a veci sa už posúvali veľmi rýchlo." povedal 25-ročný Salonen, ktorý prichádza na Slovensko po pomerne zaujímavej, no nepríjemnej minulej sezóne.

V tej odohral rodák z mesta Vaasa len 15 zápasov, čo je pomerne malé číslo. Aj napriek tomu dokázal využiť šancu naplno, keď si pripísal 13 bodov, čo činí takmer priemer jedného bodu na zápas. Kde bol problém? „Poranil som si koleno a zranenie bolo pomerne vážne, čo si žiadalo operáciu. Mal som však čas na rehabilitácie, takže teraz je už všetko v poriadku." Môžme tak rátať s tým, že aj Salonen, podobne ako Peter Boltun bude hráčom, ktorý bude mať po dlhšej pauze chuť do hokeja.

Odchovanec fínskeho tímu Sport strávil prevažnú časť svojej hokejovej kariéry v druhej najvyššej domácej súťaži, avšak zopár štartov si pripísal v elitnej Liige, ktorá patri svojou kvalitou k jednej z najlepších na svete. Počas svojho pôsobenia na fínskych klziskách si zahral aj s dvojicou Slovákov, Róbert Varga a Michal Krištof. „Rozprával som sa s oboma a pýtal som sa ich na tím a ligu vo všeobecnosti. Obaja boli názoru, že štýl hry tejto ligy mi sadne. To mi samozrejme pomohlo v rozhodnutí vybrať si Slovensko."

Na slovenských klziskách bude v ročníku 2019/2020 pôsobiť viacero hokejistov, ktorých minulosť je spájaná aj s fínskou Mestis ligou. Príkladom takéhoto hráča je aj Jesse Pelamo. Ten si narozdiel od Salonena oblečie dres Kamzíkov z Popradu. „S Jessem sme dobrí priatelia a obaja sa navzájom výborne poznáme. Je to trochu vtipné, že sme napokon skončili v rovnakej lige. Veľmi veľa sme spolu hovorili o budúcej sezóne." prezradil Salonen, ktorý tak bude mať v Tipsport lige dobrého priateľa. Paradoxne, obaja si vybrali nie len Slovensko, ale aj tím z východu Slovenska, teda Michalovce, respektíve Poprad. Bude zaujímavé sledovať, ak sa spolu dostanú na ľade do súboja.

Michalovce budú pre tohoto hráča vôbec jeho prvým pôsobiskom mimo rodného Fínska. „Myslím si, že je to liga s veľa skúsenými hokejistami a dúfam, že tomu tak bude aj v následujúcej sezóne. Od Michaloviec mám vysoké očakávania aj z dôvodu, že som počul o našich skvelých fanúšikoch!" odpovedal na otázku o očakávaniach dúfajúc, že mu angažmán na Slovensku prinesie úspech. Pri pohľade na štatistiky je jasne vidieť, že Salonen patrí medzi produktívnych útočníkov. Už medzi juniormi patril k lepším hokejistom a nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho hráčov zo severských krajín a predovšetkým z Fínska sa čím ďalej, tým viac dostáva do najlepších hokejových líg sveta ako NHL, či KHL. Aj na medzinárodnej úrovni patria Fíni medzi absolútnu špičku a tak je dopyt po hráčoch z tejto krajiny pochopiteľný. „Áno, myslím, že Tipsport liga ma môže posunúť vyššie. Chcel som novú výzvu, aby som sa mohol rozvíjať ako hráč, ale aj ako človek a teraz prišla šanca. Odteraz je na mne, aby som sa stal čo najlepším!"

O michalovských fanúšikoch azda ani nie je potrebné rozprávať. V minulom ročníku podporovali svojich miláčikov počas celej sezóny a absolútnym vyvrcholením všetkého bolo finále s Martinom, respektíve baráž so Žilinou, kde Michalovčania dokázali, že dokážu vytvoriť lepšiu atmosféru, ako veľká časť klubov v Tipsport lige. Keď sme Samuelovi povedali o vypredanom štadióne na každom zápase Michaloviec vo finále a v baráži a o skvelej atmosfére na zápasoch, netváril sa vôbec prekvapene. Práve naopak, o všetkom už počul. „Samozrejme, o fanúšikoch som počul! Bude to pre mňa česť hrať pred tak skvelou kulisou." zložil Salonen poklonu a následne dodal: „Zároveň dúfam, že spoločne s fanúšikmi vytvoríme atmosféru, ktorá nám pomôže počas sezóny dosiahnuť dobrý výsledok."

Pre veľký počet priaznivcov Tipsport ligy je všeobecne veľmi ťažké vytvoriť si obraz o hráčovi ešte skôr, než ho uvidí v plnom nasadení. Predovšetkým nad legionármi občas visí veľký otáznik a možno až zbytočná kritika na ich adresu. To všetko len preto, že o hráčovi toho veľa nevedia. Preto sme Samuela Salonena poprosili, aby sa skúsil ako hráč charakterizovať. „Vo Fínsku som bol schopný produkovať veľa bodov a to si so sebou samozrejme chcem preniesť aj do Tipsport ligy. Myslím, že mám dobrú strelu a skvelý rozhľad na ľade. Taktiež sa vidím ako dobrý hráč na presilové hry." Hokejista, ktorý strávil posledné sezóny v druhej fínskej lige ako opora tímov KeuPa HT a Peliitat, si na seba obliekal aj dres s C-čkom, respektíve A-čkom, čo je dôsledok toho, že dôveru v neho mali aj tréneri. „Zo začiatku bude pre mňa všetko nové, no stále chcem byť schopným hráčom, ktorý bude produkovať mnoho bodov presne tak, ako tomu bolo vo Fínsku. Čo sa týka tímových ambícií, chceme samozrejme vyhrať čo najviac zápasov sa bude dať."

Aj Samuel Salonen si na záver pripravil pre svojich fanúšikov krátky odkaz: „Veľmi sa teším na hranie pred vami ľudia! Vidíme sa na ľade, užite si leto!"

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY