× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

BEHIND THE SCENES S TIMEOUTSK #1 – HK Nitra vs. HC Košice


30.09.2019

So začiatkom novej sezóny sa popri osobných, či už pracovných alebo školských povinnostiach rozbiehame aj my, redaktori portálu Timeoutsk. S príchodom nového ročníka sme sľubovali množstvo noviniek a sme radi, že dnes vám môžeme predstaviť jednu z nich! Partia členov nášho tímu sa rozhodla precestovať niektoré zo zimných štadiónov najvyššej slovenskej hokejovej súťaže a našim fanúšikom tak aspoň maličkým spôsobom priblížiť pozadie nedeľných zápasov. Na úvod sme si vybrali Nitru, ktorá v siedmom kole hostila Košice. Musíme uznať, že zaskočení sme ostali všetci. Poďme teda na to!

Už v poradí siedme kolo Tipsport ligy nám prinieslo viacero pútavých stretnutí, a tak sme to s výberom prvej zastávky nemali vôbec také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Po menšom uvažovaní sme sa napokon rozhodli, že naše kroky povedú do Nitry. Vzájomné zápasy týchto dvoch tímov sú v najvyššej súťaži už vlastne akousi neodmysliteľnou súčasťou a so sebou prinášajú neustále napínavý priebeh. Podobne tak sme to očakávali aj pred týmto nedeľným stretnutím. Nuž, opak je niekedy pravdou a tak tomu bolo aj tentoraz. Sami sme sa nestačili diviť… Posledné štyri vzájomné stretnutia Corgoňov s Oceliarmi priniesli duely bohaté na góly. V každom z nich sa vyberal puk zo siete minimálne sedemkrát, čo je rozhodne vysoké číslo. Navyše, oba kluby vstupovali do tohto zápasu s prehrou z predchádzajúceho kola, takže vidina návratu späť na víťaznú vlnu bola pre oboch adeptov lákadlom. „Gólová tradícia“ z posledných vzájomných zápasov sa zdala byť reálna aj tentoraz. Veď fanúšikovia sa v Nitra aréne ešte ani nestačili usadiť a ich mužstvo už prehrávalo 1:0. Tridsať sekúnd stačilo najproduktívnejšiemu Oceliarovi, Michalovi Chovanovi na to, aby poslal hosťujúci tím do vedenia. V tejto chvíli zrejme ešte ani on sám nečakal, ako sa zápas bude vyvíjať. A to nie len po tímovej, ale aj individuálnej stránke.

Zápas mal prívlastok „špeciálny“ aj pre trojicu košických hokejistov – Juraj MajdanDalibor Bortňák a Branislav Rapáč. Všetci ešte v predošlej sezóne obliekali dres Nitry a práve z tohto klubu si to namierili priamo do metropoly východu. Na tribúnach ich nečakalo žiadne vrúcne, no ani nenávistné privítanie. Domáci priaznivci to jednoducho neriešili. Práve tretí menovaný sa v piatej minúte stretnutia presadil po peknej akcii s Bortňákom a Kochom, čím zvýšil už na 2:0. Nitrania od úvodného vhadzovania pôsobili akýmsi ustráchaným dojmom, nič im nevychádzalo a väčšinu času trávili vo vlastnej obrannej tretine. Prechod cez stredné pásmo taktiež nebol ideálny. Hráčom sa nedarilo zavážať puk do útočnej tretiny Košíc a väčšina týchto pokusov o prechod končila nahodením puku do rohu klziska, odkiaľ sa brána ohrozuje ťažko a defenzíva Košíc navyše fungovala bravúrne. Zjednodušene to môžeme povedať takto – Košičanom vychádzalo všetko, Corgoňom vôbec nič. A aj keď prišlo k zaujímavej situácii, všetko zlyhávalo na skvele chytajúcom Košarišťanovi. Keď po prvej tretine svietilo na kocke skóre 0:5, znepokojenie a nervozita v hľadisku sa pochopiteľne množila. Takýto vývoj zápasu nečakal snáď nikto. Pre Nitranov to bolo ako najhoršia nočná mora. Pre Košičanov pravý opak. Takýchto zápasov by chceli v sezóne zažiť určite čo najviac. Veď Nitra nie je mestom, kde sa chodia zbierať body. Takto vysoká domáca prehra padla pod Zoborom naposledy ešte približne v roku 1997. Hrá sa však na tri tretiny, zápas má 60 minút a za nami bolo zatiaľ iba prvých dvadsať.

Nie, nič sa nezmenilo! Aj v druhej tretine a celkovo po zbytok zápasu bol herný prejav oboch tímov rovnaký a z pohľadu Košíc to miestami vyzeralo ako exhibícia. Smršť prichádzajúcich útokov a geniálne umiestnených striel nedokázal zbrzdiť ani striedajúci Juraj Šimboch, ktorý zaujal miesto medzi troma žrďami ešte v priebehu prvého dejstva. A čo konečné skóre? 9:0 v prospech Košíc! To snáď ani netreba komentovať. Z gólov sa ako prejav rešpektu bývalému klubu neradovala len trojica ex-nitranov v drese Košíc. Inak svietil úsmev na tvári azda každému Oceliarovi. A komu najviac? No predsa Marcelovi Haščákovi a Michalovi Chovanovi! „Haky" dokázal ešte do konca druhej tretiny zavŕšiť hattrick a keďže sa mu to zdalo málo, osem sekúnd pred koncom zápasu pridal aj štvrtý presný zásah. Spokojný musel byť aj Mišo Chovan, ktorý v zápase nazbieral šesť bodov. Päť gólov prichystal pre svojich spoluhráčov a o jeden sa postaral on sám. Práve najproduktívnejší Slovák z minulej sezóny bol režisérom presilových hier Východniarov, kde nazbieral všetky asistencie. Na záver ešte musíme spomenúť domácich priaznivcov. Tí boli jednoducho neskutoční a aj napriek výrazne nepriaznivému stavu celý čas povzbudzovali svojich miláčikov. Klobúk dole… PO ZÁPASE EXKLUZÍVNE PRE NÁS HOVORÍ: BRANISLAV RAPÁČ „Zlomili sme to tými využitými presilovkami. Nitra má mladé mužstvo a potom sa im to už ťažko otáčalo. Nám tam všetko napadalo a práve také zápasy, že vám tam všetko padne niekedy bývajú.“ „V tom MACi nám to vôbec nevyšlo, tam to bola katastrofa! V kabíne samozrejme padli nejaké slová a k tomuto zápasu sme pristúpili úplne inak. Sme radi, že to dobre dopadlo.“ „Určite som návrat do Nitry vnímal špeciálne. Boli tam väčšie emócie, chvíľami to bola taká nostalgia. Ako keď prehrávali 8:0, diváci tam spievali… To asi nezažijete nikde inde!“ „Na individuálnu stránku nepozerám. Som rád, že sme vyhrali a to, kto dal góly je už úplne jedno.“ „Miško Chovan začal na presilovke konečne hrať to, čo má a už to začalo fungovať.“ (smiech) „Je super, že tie oslabenia vieme ubrániť, to je pozitívne. Faulom sa však určite musíme vyvarovať, lebo do nekonečna sa oslabovky brániť jednoducho nedá.“

PO ZÁPASE EXKLUZÍVNE PRE NÁS HOVORÍ: MITCH VERSTEEG "Nehrali sme tak, ako sme mali. Nehrali sme s rozumom, nehrali sme náš systém hry! Hrali sme ako skupina pochabých chlapcov, pričom šlo o mužskú hru. Do ďalšieho zápasu musíme nastúpiť poriadne pripravený a pokúsiť sa hrať omnoho lepšie." "Medzi tretinami sa chlapci pokúsili v kabíne nahodiť atmosféru a povedať niečo, čo by nás nakoplo do ďalšej tretiny, aby sme to mohli otočiť. Avšak tím to ignoroval... Chalani na to nezareagovali a bolo to trápne." "Je to ťažké, ak hráte proti tímu, akým sú HC Košice. Trápiť sa s toľkými trestnými minútami môže viesť len k jednému - že za to zaplatíme. A to sa aj stalo. Mali sme príliš veľa vylúčení, ktoré oni ihneď premenili." "Je to na každom z nás, aby sme sa zamysleli nad tým, čo sa stalo. Ako vravíme v Kanade - vezmi lopatu a choď kopať a pracovať na sebe! Musíme sa sústrediť na ďalšie zápasy, ktoré sú ešte len pred nami. Nebude to jednoduché, no musíme hrať!" "Je fakt zaujímavé, keď si myslíte, že váš tím je pripravený a potom to vôbec nejde podľa predstáv. Všímate si, že chalani na zápas nie sú mentálne pripravení a pri väčšine to v tomto zápase vyzeralo, akoby tam boli len na to, aby tam boli. Je to mladý tím. Myslím si, že starší chlapi by mladým mali ukázať ako sa to robí, aby sa vedeli odraziť a zapracovať na sebe." "Keď zmeškáte backcheck v prvom striedaní, tak sa to odrazí na tom ďalšom a v tomto tempe sa potom ďalej vyvíja aj samotný zápas. A to je presne to, čo sa stalo a prečo sme v prvej tretine dostali päť gólov."  

V závere by sme sa ešte veľmi radi poďakovali klubu HK Nitra a špeciálne pánovi Rajtarovi za ochotu, ústretovosť a možnosť navštíviť tento zápas ako akreditovaní novinári. Veľmi si to ceníme, ďakujeme!

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalská FOTO: Miroslav Slávik (HK Nitra)

PODOBNÉ ČLÁNKY