× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred zápasom Slovan – Nitra


17.11.2019

Viacerí z Vás, našich čitateľov, si želajú viacej článkov a príspevkov spojených s divákmi a fandením jednotlivým tímom. Dali sme si preto záväzok načrieť aj do tejto rubriky a pozreli sme sa na dnešný zápas medzi Slovanom Bratislava a HK Nitra.

Fanúšikovia Nitry sú známi svojimi megavýjazdami, a počas každej sezóny sa im podarí zorganizovať dve či tri takéto akcie. Svoje by o tom vedeli rozprávať v Nových Zámkoch, Zvolene, Trenčíne či v minulosti v Piešťanoch, ale napríklad aj v Plzni či Ostrave. Návratom Slovana do najvyššej súťaže vzniká pre nitriansky fanklub ďalšia atraktívna staronová výjazdová destinácia, hlavné mesto je od Nitry hodinku jazdy autom po diaľnici a kapacita štadióna Ondreja Nepelu je postačujúca pre oba fanúšikovské tábory.  Mobilizácia tých nitrianskych prebieha už viac ako dva týždne a zdá sa že účasť hosťujúcich fanúšikov bude v nedeľu v Bratislave vysoká. Vypredať sa podarilo už oficiálny sektor hostí, ktorý zaplní autobusový výjazd, voľné miesta však už nezostávajú ani v sektoroch susediacich s tým hosťovským, kde miesta zaplnia prevažne fanúšikovia idúci po vlastnej osi a nie oficiálny výjazd. Zaplnených by tak, podľa množstva predaných vstupeniek, mohlo byť aj viac ako 500 miest, čo sľubuje súboj nie len na ľade, ale aj na tribúnach. Dopomohlo k tomu aj niekoľko faktov - ligový hokej sa naposledy v Nitre hral ešte 30.10., Nitrania túto sezónu ešte veľký výjazd neorganizovali a Nitra sa v Bratislave predstaví po dlhých siedmych rokoch.

Áno, je pravda, že vzhľadom na návrat Slovana do Tipsport ligy, nepôjde pre domácich o niečo výnimočné, podobne v hojnom počte zaplnili tribúny aj Košičania či Trenčania. Teda tí druhí menovaní aspoň chceli, no okolnosti a správanie niektorých jedincov spôsobili, že značné množstvo, nepochybne aj slušných fanúšikov Trenčína sa na zimný štadión nedostalo. Hoci v tomto prípade, najmä podľa výpovedi prítomných, pochybila aj usporiadateľská služba, ktorá za vulgarizmy Trenčanov na štadión nevpustila, no zo strany domácich s nimi problém nemala. Podobné riziko hrozí aj dnes, najmä ak domáci usporiadatelia ako dôvod na nevpustenie na štadión, resp. vyhostenie z neho považujú aj spomínané vulgarizmy. Pri takto početných výjazdoch je to veľké riziko, stačí ak zopár podgurážených alebo inak motivovaných jedincov začne a psychóza davu spôsobí svoje. Nikto však zrejme nemôže čakať, že zo strany nitrianskych fanúšikov nepadne počas celého zápasu jediné nevhodné a vulgárne slovo na stranu domácich, najmä ak vieme, že týchto pokrikov sa nevedeli vzdať ani počas siedmich rokov absencie Slovana v domácej lige a rovnako ako aj iné fanúšikovské skupiny, aj tí nitrianskí radi používajú vulgarizmy. Domáci usporiadatelia by však v tomto prípade nemali zabúdať na rovnaký meter na oboch stranách, takéto vyhostenie prípadne nevpustenie môže potom u zvyšnej skupiny vyvolať vlnu nevôle, ktorá môže dopadnúť všeljako. Navyše, na sociálnych sieťach posledné dni vidíme, že provokácie prichádzajú aj (a najmä) zo strany niektorých fanúšikov bratislavského klubu, nazývať hosťujúcich fanúšikov „potkanmi“ či „sedliakmi“ môže vyvolať práve spŕšku vulgarizmov hneď po ich príchode pred štadión. Prípadné následné nevpustenie na zimák by potom ohrozilo kvalitný súboj na tribúnach. Práve aj s použitím spomínaných prívlastkov začali mobilizovať svojich fanúšikov domáci, predsa len pri malom počte domácich fans by ich hostia mohli jednoducho prekričať. Napriek spomínanému, nitrianski fanúšikovia totiž vedia poskytnúť svojim miláčikom aj hlučnú a neúnavnú podporu, čo ukázali neraz.

Samotný zápas a najmä jeho úvod sa bude niesť aj v duchu spomienky na stredajšiu tragickú dopravnú nehodu, Corgoni totiž kvôli voľnu v piatok nenastúpili, a tak sa ich prvý ligový zápas po tejto udalosti odohrá až dnes. V ústrety hosťom v prípade akýchkoľvek požiadaviek v tomto vyšli aj samotný klub a fanklub Slovana, čo je možné považovať za veľmi pekné gesto, tu totiž ide akákoľvek rivalita alebo nevraživosť bokom.

Prvý zápas medzi Corgoňmi a Slovanom, ktorý sa odohral v Nitre, priniesol pekný bojovný hokej pred zaplnenými tribúnami, z víťazstva 4:3 po predĺžení sa tešili hostia, Nitra tak má svojmu dnešnému súperovi čo vracať. Slovan v piatok zvíťazil na ľade MAC Budapešť 5:1, zápas vyšiel najmä dvojici Abdul – Zigo, predtým si v predohrávke 50.kola doma poradil s Novými Zámkami tesne 2:1. Nitra mala v piatok voľno, ich posledný ligový zápas pred reprezentačnou pauzou na ľade Košíc skončil víťazstvom Oceliarov 4:1. Vo štvrtok však odohrali Corgoni prvý zápas semifinále Vyšehradského pohára na štadióne českého prvoligistu HC Poruba, s ktorým si poradili výsledkom 4:2. Až v troch góloch hostí mal prsty Samuel Buček.

Zápas medzi Slovanom a Nitrou je jednoznačne ťahákom kola, aj napriek tomu, že tabuľkový rozdiel je aktuálne až osem miest (Slovan 1. miesto, Nitra 8. miesto), Bratislavčania však majú odohrané dva zápasy naviac. Okrem toho bude v dnešnom 22. kole ťahákom aj stredoslovenské derby medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, tu však vzhľadom na kapacitu banskobystrického zimáku početnejší výjazd Zvolenčanov očakávať nemôžeme. Zaujímavý bude taktiež duel medzi Miškovcom a Košicami, aj tu je možné očakávať početnú divácku kulisu z oboch fanúšikovských táborov. Nezostáva nám teda nič iné, len veriť že dnešné zápasy prinesú nádherné súboje, ako na ľade tak aj v hľadiskách, a najmä ten v Bratislave dopadne bez akýchkoľvek väčších problémov. Nakoniec, nie je to tak dávno, čo sa časť bratislavských a nitrianskych fanúšikov spolu stretla na čerpacej stanici pri návrate zo Zvolena, resp. z Detvy a ukázali tam, že si spolu vedia aj zaspievať a postarať sa o dobrú náladu.

Zdroj: www.youtube.com, FB Verní Slovanu

PODOBNÉ ČLÁNKY