× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Guillaume Leclerc: "Do Popradu prichádzam s bojovnou mentalitou, ale aj s chuťou naďalej rásť!"


06.06.2019

Prípravy na nový ročník sú už v plnom prúde, pričom kým v niektorých tímoch ešte len skladajú kostru, iné nezaháľali a posily predstavujú ako na bežiacom páse. Do tretej skupiny však patria Kamzíci z Popradu, ktorý už majú káder zostavený, začali s prípravou a mužstvo vylaďujú poslednými podpismi. Jedným z nových mien v kabíne bude aj reprezentant Francúzska, Guillaume Leclerc, ktorého sme vyspovedali prakticky ihneď po oznámení, že túto sezónu bude pôsobiť pod Tatrami.

Guillaume Leclerc pre slovenského fanúšika nie je žiadnou novinkou, keďže sa tento rok predstavil aj na záverečnom turnaji Majstrovstiev sveta, kde si v Košiciach zahral aj proti reprezentačnému výberu Slovenska. Práve tento turnaj bol pre píchod mladíka do Popradu kľúčový. "Stretli sme sa v Košiciach. Bol som prekvapený a oceňujem, že sa vedenie Popradu so mnou chcelo stretnúť osobne. Rokovania nehodnotím ako zložíté, všetko záležalo na mne a na tom, kam chcem aby smeroval môj vývoj. Vedenie Popradu mi vyšlo v ústrety a boli veľmi trpezliví. Musel som si najprv zhodnotiť plusy a mínusy, no nakoniec zavážili pozitíva. Zatiaľ túto organizáciu hodnotím tak, že určite chcú vyhrávať, no dajú si záležať aj na rozvoji hráča," prezradil Guillaume.

Novej posile Popradu sa posledný ročník nadmieru vydaril a je nutné poznamenať, že práve toto bola tá prelomová sezóna, ktorú mladý hráč vo svojom rozvoji potrebuje. S Grenoble totiž dokázal vybojovať titul vo Francúzskej lige, pričom sa stal najproduktívnejším hráčom ligy, keď si v 44-och zápasoch pripísal 61 bodov. V play-off ho produktivita taktiež neopúšťala a v 15-tich zápasoch zaznamenal 21 bodov. Bol teda najvyšší čas posunúť sa ďalej, pričom vo svojom novom pôsobisku stretne aj známe tváre z minulej sezóny, Dominika Kramára A Aleksandra Magovaca. "Dominik a Aleksander sú dobrí hráči a s oboma mám výborný vzťah. S Dominikom som sa rozprával o klube, lige a meste. Veľmi mi pomohol. Poprad som si však nevybral len kvôli nim, no určite je to výhoda, keď v kabíne vidíte okolo seba známe tváre."

Ak chce byť hokejista úspešný, musí neustále rásť a napredovať. Nižšie americké súťaže a francúzska najvyššia súťaž sú síce fajn na rozbeh, no v určitom období kariéry sa každý, kto chce niečo dosiahnuť, musí posunúť o level vyššie. "Domnievam sa, že som vo veku, kedy musím čeliť väčším výzvam z dôvodu, aby som ďalej rástol. Minulá sezóna bola skvelá, mal som okolo seba kvalitných spoluhráčov a tak som bol produktívny. Myslím si, že Poprad mi ponúka práve takéto výzvy. Zatiaľ sme sa s trénermi bavili iba o okrajových veciach, no z toho, o čom sme sa bavili mi vyplýva, že tunajší trénerský kolektív bude pre môj rozvoj veľmi nápomocný," doplnil francúzsky útočník.

Ako iba 23-ročný hráč si Leclerc vyskúšal už pôsobenie v Amerike, no aj doma vo Francúzsku. Svojimi výkonmi zapôsobil na trénera národného tímu a stal sa akýmsi stabilným článkom reprezentácie. Teraz však prichádza do novej krajiny, do úplne nového prostredia a ligy, s víziou toho, že v Poprade určite nechce byť len do počtu. "V športe nič nie je stabilné, špeciálne to platí pre národný tím. Máme za sebou náročný turnaj. Je tu však ešte mnoho vecí, ktoré vo svojej hre plánujem zlepšiť. Do Popradu však idem s FIFO (Fit In or Fuck Off - buď zapasuješ, alebo vypadni, pozn. red.) mentalitou. Keď toto budem dodržiavať, nemám pochybnosti o tom, že si nájdem cestu, aby som dokázal pomôcť tímu. Ruka v ruke s tým sa dostaví úspech a ja si budem môcť naplniť aj svoje osobné ciele."

Keď príde nový hráč do cudzej ligy, fanúšikovia sú zvedaví, kto to je a čo nové chce priniesť do svojho nového pôsobiska. Guillaumeho sme sa teda opýtali, čo od neho môžu fanúšikovia (nielen Popradu) tento rok očakávať. "Som veľmi pokojný človek. Ako hokejista som nízky útočník a viem zahrať aj na krídle a aj ako center. Snažím sa byť všestranný. Ak by som sa mal popísať, som hráč, ktorý je silný s hokejkou a viem si dobre prikryť puk. Som schopný vyhrávať veľa súbojov pri mantineli a zakladať akcie z vlastnej obrannej tretiny. Nemám taktiež problém zobrať akciu na seba, vniknúť do pásma a rozbiehať útočné výpady," opísal sa Guillaume Leclerc.

Na záver sa nová posila Kamzíkov zdôverila, že už sa nemôže dočkať novej sezóny pod Tatrami. "Teším sa na novú ligu a na nové výzvy. Zatiaľ som počul iba samé dobré veci, takže som nadšený a veľmi sa teším na začiatok a na to, ako sa budem môcť predviesť popradským fanúšikom!"

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Kristína Prievalská FOTO: Fabien Baldino

PODOBNÉ ČLÁNKY