× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Dávid Šoltés: „Šanca na titul je obrovská." (ROZHOVOR)


05.02.2019

V nedávnom prestupovom období sa zrodila veľmi zaujímavá výmena medzi Košicami a Banskou Bystricou, teda medzi dvojicou tímov, ktoré sú okrem obrovských ašpirantov na titul aj jednými z najväčších rivalov v lige. Zatiaľ čo na východ Slovenska smeroval skúsený Ján Sýkora, opačným smerom mieril stále pomerne mladý útočník, Dávid Šoltés, pre ktorého je Banská Bystrica vôbec prvou zmenou dresu v rámci našej ligy. Práve s 24-ročným útočníkom sme sa pozhovárali na množstvo zaujímavých tém.

 

Keď sa pozrieme do minulosti, ešte ako juniorský reprezentant ste odohrali nejaké zápasy aj v kanadskej WHL. Čo môžu dať zámorské súťaže mladým hokejistom? Je to úplne odlišné ako v slovenskom juniorskom hokeji. V Kanade sa hrá rýchly hokej a celkovo je to tam na vyššej úrovni, takže si myslím, že to dá hráčom veľa.

 

Na Slovensku ste doposiaľ pôsobili iba v rodných Košiciach, ako sa zrodila výmena do Banskej Bystrice? Vedeli ste o tom už vopred? Chceli ste sám zmenu alebo to bola vzájomná dohoda s vedením? Ráno mi to povedali v Košiciach a večer som už hral za Bystricu. Zrodilo sa to rýchlo, no som rád! Potreboval som zmenu, bavili sme sa o tom s vedením aj skôr, ale nakoniec to vyšlo takto.

 

S Košicami sa Vám žiaľ titul vyhrať nepodarilo. Veríte, že sa to podarí v Banskej Bystrici? Čo očakávate od pôsobenia v tomto klube? Banská Bystrica je kvalitný klub a je tu veľa skvelých hráčov, takže šanca na titul je obrovská. Titul rozhodne chcem vyhrať, takže budem robiť všetko preto, aby sme boli majstri.

 

Stále ste pomerne mladým hráčom. Mohla by byť Banská Bystrica akousi "medzizastávkou" pred pôsobením v zahraničí? Chceli by ste okúsiť hokej v Európe? Pripadne ktorú ligu by ste si chceli vyskúšať? Teraz to neviem povedať. Nedávno som prišiel do Bystrice, sústredím sa teraz na svoje výkony a nechcem nič iné riešiť. Čo bude a ako dopadne sezóna uvidíme.

 

Ako ste si sadli s chalanmi v Banskej Bystrici? S kým vychádzate najlepšie? Kolektív tu je super! Poznal som viacero hráčov, takže nebol problém sa adaptovať.

 

Aktuálne sa Vám rysuje zatiaľ najlepšia sezóna pri pôsobení v slovenskej najvyššej súťaži. Vnímate nejak herný progres alebo individuálne štatistiky nijak výrazne nesledujete? Myslím si, že postupom času to je stále lepšie a lepšie, ale ťažko povedať. Stále sa snažím na 100% a taktiež chcem, aby bola každá ďalšia sezóna lepšia, ako predošlá.

 

Pod Urpín ste stihli byť vymenený ešte pred Winter Classic. Ako ste si túto udalosť užili? Bolo to super. Nikto na Slovensku ešte Winter Classic nezažil, tak som rád, že sa mi podarilo byť toho súčasťou. Akurát škoda, že pršalo.

 

Po reprezentačnej pauze odohráte najbližší zápas v domácom prostredí práve proti Košiciam. Bude pre Vás tento zápas istým spôsobom špecifický? Určite bude. Predsa len som rodený Košičan a pôsobil som skoro štyri sezóny v Košiciach, takže bude to výnimočné. Avšak ako som spomínal, som rád, že som v Bystrici a dúfam, že zápas vyhráme.

 

Tak ako počas minulých sezón, aj v tejto ste si už zahrali aj v najcennejšom drese, v reprezentácií. Pomysleli ste aj nad pozvánkou na domáce Majstrovstvá sveta? Tento rok som bol na dvoch turnajoch a som veľmi rád za každú pozvánku do reprezentácie. Myslím, že je ešte všetko otvorené. Určite by som sa veľmi rád predstavil na Majstrovstvách sveta. Uvidíme ako dopadne sezóna a podľa toho sa uvidí.

 

Aký je Váš názor na to, že mnoho ľudí kritizuje Banskú Bystricu kvôli tomu, že má v tíme najviac zámorských hráčov? Je to otázka na niekoho iného. Chalani hrajú super, takže ja s tým problém nemám.

 

Dávidovi Šoltésovi ešte raz veľmi pekne ďakujeme za ochotu a čas zodpovedať nám naše otázky. V novom pôsobisku a vo zvyšku sezóny želáme veľa zdaru!

PODOBNÉ ČLÁNKY