× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Július Koval (HC 05 Banská Bystrica): "Negatívne komentáre ľudí nám dávajú väčšiu motiváciu zopakovať úspechy." (ROZHOVOR)


18.02.2019

Aktuálne asi nie je na Slovensku veľa fanúšikov hokeja, ktorým by nebolo známe meno športového manažéra klubu spod Urpína. Július Koval je aj napriek mladému veku veľmi úspešným manažérom a nesie nemalý podiel na úspechoch Banskej Bystrica z ostatných sezón. Vo výdatnom rozhovore sa dozviete veľa zaujímavostí na rôzne hokejové témy. Servítku pred ústa si rozhodne nebral.

 

Aké sú kompetencie športového manažéra klubu a ako vyzerá taký bežný deň v tvojej funkcii?

Nakoľko stále pracujeme v štruktúrach klubu v úzkom kruhu, tých povinností, ktoré mi prináležia sa stupňujú a okrem toho, že sa venujem športovej stránke chodu klubu, zároveň sa snažím náš klub posunúť ďalej a naďalej tak budovať silnú značku s podporou miestnej komunity. Zaujímam sa o všetky možné aspekty, ktorými by sme to mohli docieliť, takže úzko spolupracujem aj s našim marketingovým oddelením na inováciách, ktoré nám chýbali a tak isto sa snažíme budovať infraštruktúru v rámci možností klubu. Ďalej je to zdravotná starostlivosť a celkovo starostlivosť o hráčov. Snažím sa im byť vo všetkom nápomocný, takže chalani vedia, že sa môžu na mňa obrátiť či už s osobným problémom alebo čisto na profesionálnej úrovni. Musím povedať, že práca je to skutočne zaujímavá a veľmi ma baví, každý deň mi prináša niečo nové a človek musí stále aktívne reagovať na udalosti, s ktorými sa stretneme. Klub je ako živý organizmus a preto si práca vyžaduje veľkú dávku flexibility, keďže veľa vecí sa mení za pochodu. Každý deň som s trénermi na tréningu a zisťujem si v akom sme stave po zdravotnej stránke, či náhodou netreba niekomu vybaviť nejaké rehabilitácie, vyšetrenia naviac v prípade zranení a podobne. Konzultujeme zápasy a hľadáme tie správne riešenia pre nastavenie nášho herného prejavu. Ak nájdeme veci, ktoré sa nám nepáčia, snažíme sa ich aktívne analyzovať a následne pokiaľ možno odstrániť.

 

Vieš nám detailnejšie opísať ako prebieha proces výberu nových posíl do tímu?

No je to naozaj zdĺhavý proces a hlavne posledné sezóny boli náročné, keďže sme museli dopĺňať mužstvo o množstvo hráčov. Veľa hráčov nám odišlo za lepšími podmienkami do najlepších líg v Európe, čo bolo vzhľadom na naše úspechy v Tipsport Lige, logické. Teraz je to momentálne nastavené lepšie a máme jasnú víziu akým štýlom hokeja sa chceme prezentovať, takže ja mám v hlave určitú predstavu ako by to malo vyzerať a akých hráčov by sme mali zapracovať do mužstva ak chceme hrať štýlom, ktorý sme si predsavzali a ktorý dodržiavame už niekoľko sezón. Takže keď viem, kto má zmluvy aj na nasledujúcu sezónu, snažím sa nájsť typologicky vhodných hráčov, ktorí nám chýbajú. Samozrejme, keď je možnosť vhodne doplniť káder aj počas sezóny, snažíme sa to využiť. Musím podotknúť, že všetko samozrejme prebieha za aktívnej konzultácie s trénermi, nakoľko musíme byť všetci na rovnakej vlne.

 

Ide v aktuálnej sezóne zatiaľ všetko podľa plánov vedenia klubu?

Blížime sa ku koncu základnej časti a pred nami je play-off, na ktoré všetci čakáme, takže stále ideme od zápasu k zápasu a potom sa zodpovedne pripravíme na boje vo vyraďovacej časti. Po nej budeme hodnotiť, či to šlo podľa našich plánov alebo nie. Hokej je krásna hra, nikdy nevieme dopredu povedať, čo sa stane ale myslím, že máme pokope super partiu chalanov, ktorí sú hladní po úspechu a to je hlavné.

 

Podarilo sa trénerovi Cemanovi plnohodnotne nahradiť Vladimíra Országha? Bude sa s ním počítať aj do novej sezóny, alebo rozhodne až celkové umiestnenie po sezóne?

My sme s Danom veľmi spokojní a musím povedať, že sa nám dobre spolupracuje a vytvorili sme dobrý tím. Je to dôležité nakoľko sme spolu každý deň, takže to veľa vecí uľahčuje. Teším sa aj na ďalšiu spoluprácu s ním. Takže myslím, že sa nám určite podarilo Vlada dobre nahradiť, aj keď samozrejme porovnávať by som to nechcel. Vladovi sa podaril výborný kariérny rast, z ktorého mám radosť a veľmi mu prajem v jeho trénerskej kariére. Považujem ho aktuálne za najlepšieho slovenského trénera a to je stále vo výbornom veku.

 

Veľa sa hovorí o tom, že o hráčov v Banskej Bystrici je postarané lepšie ako kdekoľvek inde. Čo je na tom pravdy a aký servis im dokáže klub poskytnúť?

Ako som už spomínal, jedná sa o naozaj veľa vecí, snažíme sa dbať na detaily. Ale keď to hovoria aj sami hráči, tak niečo na tom bude. Som samozrejme rád za taký feedback, nakoľko mi záleží na tom, aby tu chlapci boli spokojní.

 

Fanúšikov vášho klubu istotne zaujíma, či sa podarí udržať hráčov ako Faille, Asselin alebo Higgs. Je to vôbec v silách klubu? Prebehli už nejaké rokovania o predĺžení ich zmlúv? Všetci traja sa zdajú byť maximálne spokojní v Banskej Bystrici.

Snažíme sa robiť čo je v našich silách ale myslím, že sa budú mať na čo tešiť aj v ďalšej sezóne. Nechcem však zatiaľ veľmi predbiehať, všetko má svoj čas. Niečo už prebehlo, aj prebieha a áno, myslím, že sú u nás spokojní. Na druhej strane, nikdy sme nikomu nebránili v ďalšom osobnom rozvoji a vždy sa tešíme, keď napríklad vidíme, že sa našim bývalým hráčom darí v lepších ligách.

 

V Banskej Bystrici sa za ostatné roky veľa zlepšilo aj v marketingovej stratégii. Vládne teda aj po tejto stránke spokojnosť?

Áno, venujeme sa aj marketingu a to vo väčšej miere, než kedysi. Stále máme síce čo doháňať, ale oproti minulosti sme urobili pokrok. Chceme však rásť na všetkých frontoch a určite k nim patrí vo veľkej miere aj toto odvetvie. Momentálne sme teda spokojní, máme v kancelárii šikovných ľudí, ktorých práca baví, takže je to fajn.

 

Vráťme sa ešte k udalostiam z posledných týždňov. Prvou je Winter Classic. Ako hodnotíš celé toto podujatie z organizačnej a zo športovej stránky?

Myslím, že sa jednalo o super podujatie, ktoré stálo určite veľa úsilia zorganizovať, takže určite patrí pochvala organizátorovi. Jediná smola bola, že nám nevyšlo to počasie, aby sme si mohli vychutnať aj hokejové umenie hráčov, čo sa veľmi na tom klzisku plnom vody nedalo. Každopádne, hodnotím to pozitívne, bola to dobrá skúsenosť a určite sa tým získali poznatky potrebné k zdokonaleniu pri možnom budúcom Winter Classic.

 

Druhou, ostro kritizovanou témou, sa stali rasistické pokriky fanklubu Banskej Bystrice voči Marekovi Slovákovi. Patrí to podľa teba k rivalite alebo by sa to nemalo stávať?

Hokej je naozaj šport, ku ktorému emócia jednoznačne patrí a sám som emotívny človek, takže viem o čom hovorím. Ale podobne oplzlé pokriky naozaj nepatria do súčasného sveta a ostro ich odsudzujem. Hráme predsa jeden a ten istý šport, ktorý máme radi a treba zachovať určitý zdravý rešpekt, aj keď verím, že počas zápasu je to niekedy naozaj ťažké.

 

Keď už sme pri tej rivalite. Na Instagrame sa nebojíš "priliať olej do ohňa", ako vnímaš rivalitu celkovo? A kto je aktuálne pre Banskú Bystricu najväčší rival?

Určite to nevyhľadávam, ale ak cítim, že sa na niečo oplatí upozorniť, tak si myslím, že na tom nič nie je. Veď o tom predsa sociálne siete sú, nie? A k rivalite len toľko, že to je ďalšia neodmysliteľná súčasť akéhokoľvek tímového športu a aj kvôli tomu ľudia chodia na štadióny.

 

Nedávno si sa "pustil" aj do bývalého hokejistu, v súčasnosti hokejového analytika, Rastislava Konečného. Prekáža ti viac, keď kritizujú osobnosti z hokejového sveta, alebo fanúšikovia iných tímov?

Nemám proti Rasťovi nič, ale aby zamestnanec SZĽH a hokejový odborník pracujúci pre RTVS posmešne narážal na koncepciu nášho mužstva, tak tomu celkom nerozumiem. Ako keby on sedel so mnou v kancelárii a s trénermi a prezidentom klubu riešil koncepciu nášho mužstva, ale čo on o nej preboha vie? Že si prečíta súpisku a vidí, že tri góly dali hráči z Kanady? To je teraz problém, keď za náš klub hrajú hráči, ktorí dvíhajú úroveň súťaže a aktívne sa podieľajú na úspechoch mužstva? Je to na dlhú debatu, každopádne podobní "blogeri" a odborníci sú vo väčšine prípadov bývalí hokejisti, ktorí to až tak ďaleko nedotiahli a nevidia si ďalej od nosa jednoducho povedané, alebo sa možno cítia za niečo ukrivdení. Každopádne, každý má právo na názor a ja mu ho neberiem, kľudne sa ním môže prezentovať. Ak by ale mal záujem, som viac ako ochotný debatovať o podobných veciach, nakoľko mi záleží nielen na chode nášho klubu, ale aj na úspechoch slovenského hokeja.

 

Celkovo v poslednej dobe fanúšikovia iných tímov neoznačia Banskú Bystricu inak ako HC Kanada, alebo farma Slovana. Ako vnímaš takéto komentáre?

Za úspech sa na Slovensku platí, o tom sme sa mohli už viackrát presvedčiť a aj tento rok po nás všetci idú ako "po údenom". Lenže nechápu, že o to väčšiu motiváciu nám dávajú k tomu, aby sme boli úspešní.

 

Mal by sa podľa teba Slovan vrátiť do ligy? Ako vnímaš ich účasť v KHL? Máš prípadne nejaké informácie ako to vyzerá s ich zotrvaním v KHL?

Samozrejme, pre súťaž by to bola výborná správa, ale po pravde ja do toho nevidím a neviem aké plány majú ich majitelia. Každopádne, potenciál Slovana je obrovský a uvidíme, čo prinesie čas.

 

Sme už v pokročilom štádiu sezóny. Ako hodnotíš maďarské tímy a aké výhody to prinieslo vášmu klubu? Osvedčilo sa to a vieš si predstaviť, že budú pokračovať aj v novej sezóne?

Môžme konštatovať, že to bolo určité oživenie pre súťaž a celkom zaujímavý nápad, ale reálne si nemyslím, že by nám to v niečom pomohlo. Po športovej stránke dvíhame Maďarov vyššie, takže pre nich to určite zmysel má. Pravdupovediac však nevidím dôvod v tom pokračovať do ďalšej sezóny. Hneď na začiatku prišlo sklamanie, keď sme prišli odohrať prvý zápas do Budapešti, čakal som tam plný štadión fanúšikov hokeja, ktorý si prišli pozrieť majstra Slovenska proti ich mužstvu. Realita však bola taká, že nás tam čakalo 300 ľudí, vo väčšine asi rodinných príslušníkov hráčov. Takže idea oslovenia akéhokoľvek potenciálneho sponzora v Maďarsku, si myslím, okamžite zhasla. Iné je to v Miškovci, ale tam ten trh nie je dostačujúci. Takže osobne si myslím, že okrem peňazí čo nám dali za štart v lige nevyžmýkal žiadny zo slovenských klubov jediné euro od sponzora z Maďarskej republiky. Takže vo finále je ten trh pre nás absolútne nezaujímavý. Radšej by som privítal v lige Michalovce a sústredil sa na skvalitnenie prvej hokejovej ligy. Jej kvalita totiž nie je na požadovanej úrovni.

 

Veľmi diskutovanou témou uplynulých týždňov je zaraďovanie mladých hráčov na súpisky. Aj generálny manažér reprezentácie, Miroslav Šatan sa v nedávnom rozhovore vyjadril, že mladí chlapci by mali hrať mužský hokej. Aký je tvoj názor na túto tému? Predsa len, v Banskej Bystrici v ostatnom období veľa mladých chalanov nehráva. Dôvody istotne zaujímajú aj veľa fanúšikov Banskej Bystrice.

Myslím si, že na to, že sme ašpirant na najvyššie priečky sme dali príležitosť mladým chlapcom ako v lige, tak aj v hokejovej lige majstrov. Chlapci tým získali prvé skúsenosti so seniorským hokejom. Pán Šatan má pravdu, mali by hrať mužský hokej, ale povedzme si úprimne. Koľko juniorov dosahuje dostatočnú kvalitu na Tipsport Ligu? Veľa nie. Ale v tom problém nie je, lebo hráči rastú po fyzickej aj psychickej stránke naďalej a je zvykom, že hráči sa dostávajú do TOP súťaží po odohratí pár sezón v nižšej sútaži, podobne ako je to v Česku, alebo Allsvenskan vo Švédsku či Mestis vo Fínsku. V týchto ligách hrajú všade chlapci od 18 do 24 rokov a tí najlepší z nich sa potom presadia aj v najvyššej súťaži. Nemôžeme však očakávať, že priamo z juniorky budeme schopní produkovať každý rok toľko kvalitných hráčov, aby boli schopní ihneď hrať na požadovanej úrovni. Najmä ak má klub aj nejaké ambície a nebyť len do počtu. Takže je to určite na debatu, ktorej sme otvorení.

 

Nedávno ohlásil koniec svojej kariéry obranca Martin Kupec, ten bol považovaný za veľmi talentovaného hráča. Čo sa stalo? Mohol klub v tomto prípade urobiť niečo lepšie?

Pravdupovediac, neviem čo sa stalo. S Martinom sme počítali, ale keď sa vrátil naspäť, bolo nám oznámené, že už nemá záujem pokračovať v ďalšej kariére. Ani po viacerých rozhovoroch nezmenil názor. Necháme mu čas a hádam si to do budúcej sezóny rozmyslí.

 

V Banskej Bystrici pracujete na vysokej úrovni. Chystáte sa napredovať, meniť nejaké veci k lepšiemu alebo vládne momentálne spokojnosť so súčasným stavom?

Ako som už spomínal, snažíme sa klub posúvať dopredu a naďalej budovať značku silného, úspešného športového klubu s jasnou víziou.

 

Na záver, s akými ambíciami vstupujete do záverečnej fázy sezóny?

Myslím, že je to všetkým jasné, vstupujeme do nej s tým, aby sme naďalej čo najlepšie reprezentovali naše mesto a náš klub. Chlapcom prajem hlavne veľa zdravia pred náročnými bojmi.

PODOBNÉ ČLÁNKY