× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Eduard Šimun o príchode do Nitry, minulej sezóne a na tému Slovan! (ROZHOVOR)


30.05.2019

HK Nitra sa v minulom ročníku Tipsport ligy prebojovala až do finále, kde stroskotala na výborne hrajúcej Banskej Bystrici. Celkovo sa však sezóna dá považovať za pomerne vydarenú, a tak môžme očakávať, že v novom ročníku sa Corgoni budú chcieť minimálne priblížiť tej predošlej. Po odchodoch ofenzívnych opôr Branislava Rapáča, Juraja Majdana a Dalibora Bortňáka do Košíc, sa priaznivci Nitry dočkali aj prvej posily. Je ňou mladý, produktívny útočník, Eduard Šimun, ktorý nám svoj príchod pod Zobor v skratke opísal.

„V prvom rade sme po viacerých pohovoroch rozviazali zmluvu v Nových Zámkoch. Pán Sucharda bol maximálne ústretový, za čo by som mu rád poďakoval. Tým pádom som sa stal voľným hráčom. Potom sme s mojim agentom, pánom Bielčikom hľadali riešenia, akým smerom sa budem uberať. " rozrozprával sa na úvod Edo Šimun o svojom konci na juhu Slovenska, v Nových Zámkoch. V tomto tíme s výnimkou jedenástich zápasov v drese Slovana Bratislava strávil posledné dve sezóny, v ktorých patril medzi opory tímu. Urastený center si v minulosti zahral v najvyššej súťaži aj za Banskú Bystricu a Duklu Trenčín. Nitra tak bude v poradí jeho štvrtým klubom v elitnej slovenskej súťaže. „V tom čase sa mi ozvala práve Nitra s konkrétnou ponukou a veľkým záujmom o moju osobu a to zavážilo najviac." pokračovala nová akvizícia Corgoňov. Šimun je vynikajúco stavaný typ útočníka, ktorý je veľmi silný na puku a v predbránkovom priestore. Vďaka svojim parametrom je ho ťažké odzbrojiť a výhodu má aj v súbojoch pri mantineli. To všetko z neho robí žiadaného hráča, o ktorého proste musí byť záujem. „Mal som aj iné, možno finančne zaujímavejšie ponuky, ale rozhodol som sa pre Nitru, aj vďaka korektnosti našich jednaní. V neposlednom rade mal na tom zásluhu aj môj dobrý priateľ, Matej Paulovič, ktorý v Nitre pôsobil."

V minulom ročníku toho 24-ročný útočník zasa toľko neodohral. Limitovalo ho totiž nepríjemné zranenie, vďaka ktorému podstatnú časť sezóny vynechal. „V minulej sezóne ma trápilo zdĺhavé zranenie otrasu mozgu. Z tohto pohľadu som bol limitovaný, pretože som stratil kondíciu a hernú prax. Čo bolo najhoršie, že s týmito dvoma aspektami som stratil aj celkovo chuť do hokeja..." úprimne prezradil o neľahkých kariérnych chvíľach Šimun a pokračoval: „Zo začiatku, po zrazení boli tie zápasy náročné hlavne psychicky, keďže som veľa nevládal a rýchlo som sa zadýchal. Súper ma vedel ľahšie odzbrojiť, z čoho som bol veľmi nervózny. Postupne sa to však zlepšovalo a už sa veľmi teším na ďalšiu sezónu, pretože sa bude hrať ofenzívny hokej, čo sa mne veľmi páči a osobne mi to vyhovuje." Nepríjemné obdobie je tak už len minulosťou a teraz je našťastie všetko v poriadku. My veríme, že to tak aj ostane a zranenia budú Eda zďaleka obchádzať.

Po osobne veľmi úspešnej sezóne 2017/2018 sa Šimunovi otvorili dvere do KHL, kde dostal priestor v drese Slovana Bratislava, z ktorého sa mohol odraziť ešte vyššie. Aj zásluhou nepríjemného zranenia však stihol odohrať len jedenásť zápasov. Pôsobenie v druhej najlepšej hokejovej lige sveta tak asi nevyšlo podľa predstáv. „Nebyť zranenia, pravdepodobne by som v Slovane odohral väčšiu časť sezóny. Ale to už sú teraz úvahy typu, čo by bolo keby... Avšak pôsobenie v drese Slovana mi dalo po hokejovej stránke veľmi veľa. Videl som a zažil som na vlastnej koži, ako sa hrá moderný hokej. Nastavilo mi to zrkadlo, na čom všetkom musím zapracovať aby som sa dostal na top úroveň. Bola to výborná skúsenosť!" povedal o možnosti zahrať si v KHL. Ruská súťaž však ani náhodou nie je jedinou zahraničnou skúsenosťou tohoto hokejistu. Okrem českej najvyššej súťaže, aj českej druhej ligy okúsil Šimun v začiatkoch kariéry aj zámorskú USHL, respektíve švédsku Division 1. „Hokej v zahraničí mi dal veľa skúseností. Amerika ma naučila profesionalizmu a prístupu k veciam na 100%. Švédska škola mi zasa dodala väčšie sebavedomie. Zlepšil som sa tam korčuliarsky, no hlavne na puku. Samozrejme, každé pôsobisko má niečo pre a niečo proti, no v žiadnom prípade neľutujem ani jedno angažmán!"

Snom azda každého mladého hokejistu je preraziť do tých najlepších líg sveta. Aj Eduard Šimun je stále pomerne mladým, veľmi perspektívnym hráčom s potenciálom presadiť sa aj v zahraničí. „Samozrejme, rád by som sa dostal do top svetových líg. Svoje osobné ambície mám ešte stále vysoké. Takisto sa chcem stať pevnou súčasťou reprezentácie." Už iba keď sa pozrieme na predchádzajúci ročník, Nitra dala priestor viacerým mladým talentom, ktorí to tímu spod Zobora vrátili aj s úrokmi. Svoj potenciál naplnil, ba až vysoko predčil Samuel Buček. Hokejovému svetu sa vo vynikajúcom svetle predstavil Róbert Lantoši, ktorý mimochodom prichádzal do Nitry taktiež z Nových Zámkov. Vynikajúci obraz o sebe podal po návrate z univerziády aj ďalší útočník, Juraj Šiška. To všetko nasvedčuje tomu, že krok prísť do Nitry od Eduarda Šimuna má svoj význam a práve on by sa v novej sezóne mohol pokojne stať ďalším klenotom útoku Corgoňov.

Nitra má v novom ročníku čo obhajovať. Je úradujúcim vicemajstrom a ambície tohto klubu sú stále na najvyššej úrovni. HK Nitra patrí neustále medzi najhorúcejších ašpirantov na titul a inak by tomu nemalo byť ani v následujúcej sezóne. „Očakávania mám od seba, aj od tímu. Avšak tie si chcem nechať pre seba a zhodnotiť, či sa naplnili až po poslednom zápase v sezóne. Jediné, čo vám napoviem je, že verím, že posledný zápas sezóny bude mať prívlastok víťazný" povedala o svojich ambíciách do novej sezóny s úsmevom na perách prvá akvizícia Nitry.

Na záver nám nedalo a museli sme sa opýtať aj na tému, ktorá momentálne zaujíma hokejovú verejnosť a svojim spôsobom by sme ju mohli nazvať aj kontroverznou. Pred pár dňami sa totiž objavila informácia, že Slovan končí v KHL a mal by sa opäť stať súčasťou najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. To však pod podmienkou, že vysporiada všetky svoje dlhy, ktoré sa pohybujú v miliónoch eur... Viacero hráčov (Čiliak, Brust, Taffe...) už priznalo, že Slovan im dlhuje veľké peniaze a niektorí z nich to dokonca riešia aj súdnou cestou. „Takisto, ako aj ostatní chalani, tak aj ja som jeden z čakateľov..." úprimne prezradil svoje zainteresovanie do nepríjemnej situácie aj Eduard Šimun.

Na tému Slovan a Tipsport liga sa rozrozprával následovne. „Pokiaľ si Slovan vysporiada všetky záväzky, nevidím problém, prečo by do ligy nemohli nastúpiť. Práve naopak, vidím v tom viaceré pozitíva. Napríklad sa zdvihne samotná úroveň ligy, pretože každý bude chcieť ukázať, že ich vie a chce poraziť. Zdvihne sa návštevnosť na štadiónoch. Predsa len, povedzme si na rovinu, Slovan bola kontroverzná značka dávno pred pôsobením v KHL. Veľa ľudí prišlo na štadión len z princípu, zanadávať si." dodal humorne na záver. Je tu teda šanca, že by si ešte niekedy v budúcnosti obliekol dres s Orlom na hrudi? „Nie som typ človeka, ktorý vyslovene hovorí nie, ale nechcem špekulovať a taktiež nevidím do budúcnosti. Môžem povedať len toľko, že Slovan mi dal šancu ukázať sa, za čo som im vďačný. To čo bude v budúcnosti neriešim, pretože to nie je aktuálne. Teraz som v drese Nitry a budem robiť všetko preto, aby sme vyhrávali! Či to bude Budapešť, Nové Zámky alebo Slovan..." ukončil rozprávanie na tému Slovan Bratislava mladý útočník, Eduard Šimun. Nás veľmi teší, že Edo nemal problém pozhovárať sa s nami aj na nie príliš úsmevnú a príjemnú tému. Veľmi si to však ceníme a v drese Nitry budeme držať palce!

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalska 

PODOBNÉ ČLÁNKY