× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Ondrej Molnár: Je výborné, keď si vás niekto v drafte vyberie, ale dôležité je, ako sa k tomu potom postavíte


09.06.2023

Koncom júna sa uskutoční tohtoročný draft do NHL a všetci veríme, že Slovensko bude mať opäť bohaté zastúpenie v počte draftovaných hráčov. Medzi kandidátmi na výber sú aj viacerí hráči so skúsenosťami zo slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Jedným z nich je Ondrej Molnár, rodák z Nitry, ktorý ešte v uplynulej sezóne pôsobil vo svojom materskom klube. V rozhovore sme sa preto venovali práve pôsobeniu v drese „corgoňov“, ale i téme uplynulej sezóny, či blížiaceho sa draftu.

Ondrej Molnár svoj debut v slovenskej extralige zažil v roku 2020, už ako pätnásťročný a počas pôsobenia v tíme HK Nitra zaznamenal celkovo šesťdesiat štartov, dva góly a päť nahrávok: „Nitra je moje rodné mesto a pôsobenie v tíme vnímam len pozitívne. Najmä po hokejovej stránke mi v klube veľmi pomohli. Mužský hokej je oproti juniorskému taktickejší a hráči majú viac skúseností.“ Počas sezóny 2022/2023 sa však Ondrejovi Molnárovi naskytla príležitosť vyskúšať si zámorský hokej, a tak sa po dvadsiatich dvoch odohratých zápasoch na Slovensku rozhodol odcestovať do Spojených štátov amerických, kde pôsobil v tíme Erie Otters, hrajúcom juniorskú kanadskú súťaž OHL. Nastúpil na tridsaťštyri stretnutí a pripísal si devätnásť bodov za štyri presné zásahy a pätnásť asistencií: „Po odchode do zahraničia som dostával viac času a priestoru na ľade, a tým pádom som viac vyhraný.“ Nie len, že mal väčší „icetime“, na pôsobení v zámorí našiel aj iné pozitíva: „Myslím si, že som kreatívny a rýchly hráč. Vylepšoval som teda to, v tom čom som dobrý, a zlepšoval som sa aj po defenzívnej stránke.“ Okrem iných rozmerov klziska si však musel zvykať aj na nové veci mimo hokeja: „Pozitívne stránky by som našiel určite aj mimo ľadu. V zámorí som sám, bez rodiny, takže som sa musel osamostatniť.“ Keďže Ondrej je ešte v študentskom veku, má okrem hokejového života aj ten školský a nás zaujímalo, ako dokáže skĺbiť svoje študijne a hráčske povinnosti, obzvlášť po odchode do zahraničia: „V škole mám individuálny študijný plán. So štúdiom to je náročné, ale škola sa mi snaží pomáhať.“

Už od mala všetci hráči túžia po tom dostať sa do najlepšej hokejovej ligy a výnimkou nie je ani Molnár: „Mojím najväčším snom je zahrať si v NHL.“ Tomuto cieľu však predchádza dlhá cesta a jedným z míľnikov v hokejovej kariére je aj draft do zámorskej súťaže. Súčasťou tejto udalosti sú aj preddraftové rozhovory s klubmi, Draft Combine alebo špeciálna príprava naň: „Ja sa Draft Combine nezúčastním. Nič špeciálne pred draftom nerobím. Chystám sa hlavne na novú sezónu, aby bola lepšia ako minulá. V kontakte som však bol už so všetkými klubmi z NHL,“ prezradil nám. Celú sezónu sa objavujú rôzne preddraftové rebríčky a predikcie, čo môže na hráčov vyvíjať tlak: „Tlak vôbec nepociťujem, uvidíme, ako to dopadne. Je výborné, pokiaľ si vás niekto v drafte vyberie, ale dôležité je, ako sa k tomu potom postavíte.“ Síce Molnár na drafte preferencie nemá, počas sezóny je fanúšikom kanadského celku: „Mojím obľúbeným tímom je Toronto Maple Leafs. Hokejový vzor nemám, od každého hráča sa snažím zobrať si to najlepšie. Najviac sa mi však páčil Pavel Datsyuk,“ dodal na záver.

Nielen k nadchádzajúcemu draftu, ale aj počas kariéry, budeme slovenským hráčom držať palce, aby sa svojimi výkonmi prebojovali až do najlepšej ligy sveta. 


Autor: Iveta Rapčanová I foto: Natalie Shaver/OHL Images

PODOBNÉ ČLÁNKY