× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Peter Zuzin: Ocenenie pre najlepšieho hráča play-off som mal získať ja


25.10.2023

Krídelník HKM Zvolen Peter Zuzin zažíva jeden z najlepších štartov do sezóny. Po dvanástich zápasoch má na konte osemnásť bodov za dvanásť gólov a šesť asistencií. Bronzový olympionik z Pekingu a majster Slovenska zo sezón 2012/2013 a 2020/2021 ťahá HKM aj s ostatnými esami tímu spod Pustého hradu opäť k titulu, keď po dvanástich zápasoch okupuje druhé miesto v tabuľke.

Rodák zo Zvolena a odchovanec domáceho celku strávil takmer celú kariéru v rodnom meste. Na sezónu a pol si odskočil do susedného Česka a na jeden rok do nižšej ruskej ligy VHL. V rámci slovenskej extraligy nosil okrem dresu Zvolena aj detviansky.

 

Ako tím zažívate úspešný vstup do sezóny. Ako to vnímate?

Dobrý štart do sezóny je vždy dôležitý pre tím, hráčov aj pre trénerov, ale aj pre fanúšikov či manažment, ktorý sa stará o naše pohodlie. Keď sa vyhrajú prvé zápasy, ostatné sa hrajú vždy ľahšie. Štart preto hodnotím úspešne a verím, že takto bude prebiehať celá sezóna, udržíme sa vo forme, v ktorej sme, vyliečia sa nám zranení hráči a budeme ešte silnejší.

Ste najlepším strelcom extraligy. Čim to je? Sústredili ste sa počas prípravy na streľbu?

Ani nie. Prípravu som viac-menej rovnakú ako po minulé roky, ale o niečo lepšiu ako minulý rok. Keďže sme na prípravu mali viac času, nabral som viac energie a aj chuti, lebo minulá sezóna bola veľmi ťažká a dlhá. V určitom momente som pociťoval únavu, vyhoretosť či útlm, ale už je to za mnou a som plne pripravený na prebiehajúcu sezónu.

Ako prebiehala vaša letná príprava?

Trénoval som zvyčajne jednofázovo, niekedy dvojfázovo. Riadil som sa svojím telom podľa pocitov. Na čo som mal chuť, to som robil. Nemal som nastavený tréningový plán. Snažil som sa robiť to, čo ma baví. Vedel som, na čo sa mám zamerať, čo si moje telo vie dovoliť a ako reaguje na určité cviky. Do všeobecného tréningu som zapájal beh, šprinty, schody, plávanie, tenis. Chcel som, aby príprava nebola jednoliata a aby ma neomrzela.

Ktorý z týchto športov je najlepší pre hokejistu?

Všetky. Nedá sa vybrať jeden konkrétny, lebo každý má niečo do seba. Plávať som chodil kvôli regenerácii či fyzickej alebo mentálnej. Na tenise som praktikoval malé krátke šprinty a behanie za loptičkou. Čiže každý šport má niečo do seba. Keď človek športuje, tak je jedno, čo robí, ale dôležité je, že športuje. Pri každom športe naberá kondíciu a zlepšuje sa.

Ako prebieha vaša príprava? Je pre vás dôležitá?

Ja sa každým dňom pripravujem na zápas, čiže mám celotýždňový program. Keď sú voľné tréningy – chodievam behávať približne päť kilometrov tempom kilometer pod štyri minúty štyridsať s tepovou frekvenciou 160 pulzov. V utorky mávam poobede plávanie, v stredy mám voľné, štvrtky opäť chodím behávať, v piatok je zápas, v sobotu je kombinácia tréning/beh a v nedeľu opäť zápas.

Samotný deň pred zápasom prebieha ranným rozkorčuľovaním, spoločným obedom, potom je poobedná siesta a koncentrácia pred zápasom. Ďalej je rozcvičenie na suchu a rozkorčuľovanie na ľade.  

 

Myslíte aj na ocenenie najlepšieho strelca extraligy? Vnímate konkurenciu v hráčoch ako Samuel Buček, Alexander Avcin či Robby Jackson?

Ešte na to nemyslím. Skôr ma mrzí ocenenie pre najlepšieho hráča play-off, ktoré som mal získať ja – Zlatú korčuľu. Bol som najproduktívnejším hráčom vyraďovacej časti, a tak si myslím, že by som to mal získať ja. Žiaľ, na zväze rozhodli tak, ako rozhodli. Samozrejme, nekrivdím ani brankárovi Riečickému, ktorý ju získal zaslúžene. Čiže, čo sa týka ocenenia pre najlepšieho strelca extraligy, nemyslím naň, aby som nebol potom sklamaný, keďže tí hore rozhodujú tak, ako rozhodujú a ako oni chcú.

Po minulej sezóne nastala čiastočná obmena legionárov pod Pustým hradom. Do tímu pribudol brankár Kupsky, bratské duo Hultsovci či Drake Rymsha. Ako zapadli do systému?

Zapadli veľmi dobre. Všetci legionári sú povahovo vyspelí. Taktiež sa rýchlo zabývali, začlenili sa medzi nás a nie je s nimi žiaden problém.

Ako vnímate kvalitu legionárov v ostatných tímoch extraligy?

Ťažko povedať. Veľa legionárov tu ostalo, len zmenili pôsobisko, niektorí sa zas po pár sezónach vrátili späť na Slovensko. Osobne si všímam viac útočníkov, ktorí sú tu druhú alebo tretiu sezónu, čiže tých už poznám.

Myslíte si, že tento ročník vydania slovenskej extraligy je najťažší zo všetkých?

Tým, že sa cítim lepšie ako po minulé roky, nemám pocit, že by liga bola lepšia alebo kvalitnejšia. Je to veľmi subjektívne. Hrá sa mi s ľahkosťou a chcem, aby sa mi tak hralo počas celej sezóny.

V minulosti ste sa zúčastnili viacerých podujatí v reprezentačnom drese. Medzi nimi bola aj olympiáda v Pekingu. Čo vám dali jednotlivé podujatia?

Veľa skúsenosti. Stretol som sa s chalanmi, ktorí hrajú v lepších súťažiach. Takisto to platí aj o súperovi. Bol to hokej na najvyššej úrovni. Zápasy boli tiež iné. Rýchlo sa tam menila rýchlosť hry, tempo hry, rýchlo sme museli pracovať s pukom a mnoho iného.

Pre hráča sú dobré aj jednotlivé turnaje, lebo zmení prostredie, musí sa prispôsobiť na rýchlejší hokej, čiže tieto akcie sú vždy dobré a každý sa teší, že tam je.

Máte reprezentačné myšlienky aj v súčasnosti?

Mám. Tieto myšlienky nikdy neopadnú. Každý hráč sa teší na reprezentačné zrazy, lebo si bude môcť zahrať hokej na vyššej úrovni. Uvidíme, čo čas prinesie, avšak som otvorený všetkým možnostiam.

 

autor: Mário Orság I grafika: Marián Kubík 





PODOBNÉ ČLÁNKY