× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jozef Baláž: Dvakrát mi ušli seniorské majstrovstvá sveta o chlp, budem sa snažiť, aby mi to do tretice už vyšlo


20.11.2023

Útočník trenčianskej Dukly sa zúčastnil na tradičnom novembrovom Nemeckom pohári, kde zaujal svojou bodovou produktivitou. Ako center tretieho útoku odohral všetky tri zápasy a na svoje konto si pripísal štyri kanadské body za dva góly a dve asistencie. Bodovo sa mu darí aj na klubovej úrovni.

Ste lídrom bodovania vášho tímu, čomu pripisujete tento osobný úspech? 

Momentálne je to tak, ale nepovedal by som, že to je nejaký osobný úspech. Dôležité je, že sme sa pozbierali a podarilo sa nám teraz vyhrať nejaké zápasy.  

Doterajší priebeh sezóny je pre váš tím ako na hojdačke, často sa striedajú série prehier so sériami výhier. Do nedele ste ťahali šnúru piatich výhier, v ktorej ste si naposledy pripísali skalp bratislavského Slovana (5:1) aj Zvolena (4:3 pp). Tej však predchádzala negatívna šesť zápasová séria prehier. Čo je podľa vás príčinou tohto striedania sérií? 

Jednou z príčin bola určite nedisciplinovanosť. Mali sme veľa vylúčení, inkasovali sme góly v oslabeniach a potom sme nemali silu do útoku. Musíme zamedziť vylučovaniu. Keď hráme tak ako máme a ako si povieme, dokážeme poraziť každého súpera. 

Už na začiatku mája tohto roka ste rozhodli o svojej budúcnosti prestupom do Dukly Trenčín. Ako sa rodil váš presun pod hrad Matúša Čáka, boli v hre aj iné ponuky z Extraligy, pripadne zo zahraničia a čo zavážilo nad vašim podpisom práve v Dukle? 

Zrodilo sa to veľmi rýchlo. Bola to posledná ponuka, ktorá mi prišla. Mal som ponuky aj z iných tímov, ale rozhodol som ísť do Trenčína. Zvážilo to, že som veril a verím, že to bude pre môj hokejový rast najlepšia voľba. 

Pred sezónou 2022/2023 ste sa vrátili do vám blízkych Čiech, konkrétne do Karlových Varov, kde ste odohrali trinásť zápasov, v ktorých ste si pripísali len dva góly. Potom prišiel presun späť do Nitry, kde sa vám bodovo darilo a dokázali ste spolu s tímom nakoniec odvrátiť vypadnutie. Narazili ste v Čechách na vyššiu kvalitu, prípadne systém, ktorý vám nesadol, menej priestoru alebo jednoducho smolu, čo bolo vlastne kameňom úrazu vašich čísel? 

V Karlových Varoch som nedostával toľko priestoru. Nebol som využívaný v špeciálnych tímoch. Tak som zvážil, že sa vrátim do Nitry.

Ste rodákom z Liptovského Mikuláša, väčšinu mládežníckych kategórii ste však strávili v susedných Čechách, čo stálo za týmto krokom? 

V mladom veku som sa rozhodol, že pôjdem do Česka, kde som chodil aj do školy. Bol tam náš kamarát Rudo Huna, ktorý mi vybavil skúšku vo Vítkoviciach. 

V mládežníckych kategóriách ste boli pravidelným reprezentantom, bol pre Vás  následný debut v seniorskej reprezentácii vysneným snom? 

Bol som na niekoľkých mládežníckych reprezentačných zrazoch. Je samozrejmé, že každý hráč má sen si zahrať v seniorskej reprezentácii. 

V seniorskej reprezentácii ste debutovali pred dvoma rokmi na turnaji vo Švajčiarsku, kde ste sa pri premiére blysli gólom do siete Lotyšska, tento rok ste neboli ďaleko od účasti na majstrovstvách sveta. Je Vašou ambíciou sa na tretí pokus dostať na svetový šampionát? 

Dvakrát mi ušli seniorské majstrovstvá sveta o chlp, preto sa budem snažiť na ľade odovzdať všetko, aby mi to už do tretice vyšlo. Obzvlášť keď sa to koná v Ostrave, ktorá je mojím hokejový „domovom“. Strávil som tam väčšinu kariéry, štadión poznám veľmi dobre, takže by to bolo pre mňa špeciálne.

Zmenilo sa v reprezentácii niečo od vášho debutu? 

Všetko v reprezentácii od debutu až po súčasnosť klape a je na vysokej úrovni. 

Na nedávno skončenom Nemeckom pohári ste patrili medzi našich najproduktívnejších hráčov a ukázali ste svoj ofenzívny potenciál. Pochválil Vás tréner Ramsay, prípadne Vám poradil, čo sa vo vašej hre ešte dá zlepšiť? 

Nemecký pohár mi vyšiel, za čo som rád. S trénerom sme nemali nejakú hlbokú debatu, ale pár slov sme prehodili. Povedal mi, že mi dobre jazdia nohy a mal by som mal viac strieľať. 

Ďalšia reprezentačná prestávka je približne o mesiac. V Bratislave si na Vianočnom Kaufland cupe zmeriame sily s Nórskom a Lotyšskom. Myslíte si, že vám vydrží forma z doterajšieho priebehu sezóny, alebo že ste svojimi výkonmi zaujali dostatočne, aby vám ďalšia nominácia neušla? 

Dúfam v to, že mi forma ostane a potvrdím to aj v klube a zabojujem o nomináciu do Bratislavy na Kaufland cup.

 

autor: Peter Šimko I foto: FB/HK Dukla Trenčín (Trksbv)

PODOBNÉ ČLÁNKY