× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Marek Korenčik: Moje pôsobenie v Michalovciach nebolo veľmi dobré


08.11.2023

 

Prvá reprezentačná prestávka sezóny 2023/2024 je tu. Slovenský národný tím od 8. do 12. novembra 2023 odohrá v severovýchodnom meste Bavorska v Landshute tri zápasy. Sily si zmeria s výbermi Rakúska, Dánska a s domácim Nemeckom. Trénerský štáb s kormidelníkom Craigom Ramsaym nominovali na tradičný jesenný turnaj dvadsaťtri hráčov. Medzi nimi je aj mladý zadák tímu HK Dukla Michalovce, ktorý je momentálne na hosťovaní v mančafte HC Slovan Bratislava Marek Korenčik a na Nemeckom pohári zažije debut v seniorskej reprezentácii.

Dvadsaťštyriročný zadák je odchovanec žilinského hokeja, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami. V mladom veku prestúpil do Švédska, kde hájil farby Lůley HF od juniorky až po ,,ačko“. Posledné štyri sezóny strávil v americkej NCAA na univerzite a hral za tím UMass-Lowell. V minulosti si zahral na majstrovstvách sveta U20.

V rozhovore sa dočítate:

·   Čo pre neho znamená reprezentovať Slovensko?

·   Čo práve robil, keď mu bola oznámená nominácia?

·   Aké má očakávania od reprezentácie?

·   Akú úlohu bude mať na Nemeckom pohári?

·   Ako hodnotí doterajšiu sezónu?

·   Čo si myslí o pôsobení v Dukle Michalovce?

·   Ak by mal možnosť vrátiť sa na univerzitu, vrátil by sa?

 Ako ste reagovali, keď ste sa dozvedeli o vašej nominácii do reprezentácie?

Bol som veľmi prekvapený, keďže som sa to dozvedel na poslednú chvíľu v sobotu večer. Prekvapilo ma to, keďže mi to dali vedieť iba dva dni pred reprezentačným zrazom.

 Čo ste práve robili?

Práve som si umýval zuby, keď mi zavolal asistent trénera Peter Frühauf a oznámil mi to.

Čo pre vás znamená reprezentovať Slovensko?

Je to môj celoživotný sen. V mládežníckych kategóriách mi to išlo viac-menej úspešne. Som veľmi  rád, že po mojom štvorročnom pôsobení na univerzite som sa vrátil do reprezentácie hneď na prvý možný turnaj. Veľmi sa teším a verím, že presvedčím realizačný tím a všetkých ľudí, aby som reprezentoval Slovensko aj na ďalších turnajoch.

Ako na vašu nomináciu reagovalo okolie?

 Keďže som tomu zo začiatku ani ja nechápal, lebo mi to bolo neskoro oznámené, po pár minútach som zavolal svojej maminke, ktorá je moja obrovská podpora. Ďalej som to oznámil najbližším kamarátom a rodine. Nechcel som to veľmi riešiť, lebo v nedeľu sme hrali proti Dukle Trenčín a chcel som sa koncentrovať na ten daný zápas a ostatní kamaráti sa to dozvedeli v pondelok z médií.

Pôjde niečo aj do tímovej kasičky?

Neviem. (Smiech). Ale pevne verím, že po tejto akcii nebudem bankrotovať.

Kedy si myslíte, že nastal ten moment, že ste presvedčili reprezentačný štáb, aby vás nominovali?

Netvrdím to iba ja, ale aj všetci ľudia, ktorí ma poznajú. Myslím si, že som sa rapídne zlepšil pôsobením vo Slovane a počas piatich zápasoch, ktoré som tam odohral som presvedčil trénerov.

 Aké máte očakávania od reprezentácie?

 Očakávam hlavne od seba výkon, na ktorý mám a budem hrať to, čo viem. Myslím si, že to sú tie dôvody, kvôli ktorým ma povolali. Chcem presvedčiť trénerov, aby som bol stabilnou súčasťou reprezentácie a moja nominácia nebola chyba.

 Už ste sa s trénermi bavili, akú úlohu budete mať na Nemeckom pohári?

 Ešte nie, ale tréneri odo mňa očakávajú, že budem hrať to čo v klube, lebo to je ten dôvod, prečo som v reprezentácii. Určite to je zodpovedný hokej s jednoduchými prihrávkami, podpora útoku, fyzická hra. Čiže hokej, ktorý chce prezentovať slovenský národný tím od príchodu trénera Ramsaym.

 Ako hodnotíte terajšiu sezónu?

 Sezóna sa dá hodnotiť len, keď ju rozdelím na dve časti. Začnem tou pozitívnejšou a to je moje pôsobenie v Slovane, kde cítim, že moja hra naberá na sile a sebavedomí. Sústredím sa na to, aby som sa každým dňom zlepšoval, a aby som na konci sezóny bol najlepšia verzia samého seba.

Moje pôsobenie v Michalovciach nevyšlo podľa predstáv. Nesadli sme si. Moja hra nebola na požadovanej úrovni, či už trénermi alebo v porovnaní s mojimi vlastnými očakávaniami. Ja v Michalovciach a ja v Slovane sú dvaja rozliční hráči.

 Prečo ste sa rozhodli prestúpiť do Michaloviec?

 S odstupom času môžem povedať, že Michalovce neboli dobrá voľba, ale v lete bola iná situácia. Je tam mladý a progresívny tréner, ktorý chce hrať ofenzívny hokej, chce aby hráči veľa korčuľovali a hrali fyzicky. Mal som tam sľúbenú rolu v tíme a sľubovaný vysoký ice-time, ale realita bola iná. To sa mi páčilo, a tak som kývol na ich ponuku.

 Michalovce sú aj napriek tomu tím, ktorý chce útočiť na vysoké priečky s majstrovskými ambíciami. Ten tím aj tak stavali a to ma tiež presvedčilo.

Pred terajšou sezónou ste pôsobili štyri roky v univerzitnej NCAA, keď ste hrali za tím UMass-Lowell. Čo ste študovali?

Na bakalárskom vzdelaní som študoval marketing a medzinárodný obchod. Na magisterskom stupni MBA, čo je toho nadstavba.

 Nechceli ste ostať v Amerike?

Chcel. Bol to môj prvoradý cieľ. Mal som veľmi zaujímavé ponuky aj z AHL či z ECHL, ktoré dávali zmysel. V tom čase, keď tie ponuky boli, som sa rozhodol ich nepodpísať a skúsiť šťastie v Európe. Jedným z tých dôvodov, prečo som sa vrátil bola reprezentácia.

Ako by ste porovnali univerzitný hokej s mužským?

Rozdiel je v tom, že na univerzite odohraté oveľa menej zápasov, každý jeden zápas idete na plný kotol, lebo väčšina hráčov je po týždni oddýchnutá, hrá sa tam jednoduchý tvrdý hokej s veľa súbojmi 50 na 50.

 Mužský hokej je skúsenejší, tvrdší a hokejisti vedia spomaliť hru, čo sa na univerzite stávalo maximálne v presilovkách.

 Odporučili by ste ostatným pôsobenie v univerzitnej lige?

Určite áno. Bolo to moje najlepšie rozhodnutie v živote, či v hokejovom alebo osobnom. Na univerzite je hneď niekoľko výhod. Človek má veľmi kvalitné vzdelanie, je tam veľmi vysoká kvalita hokeja a mal som obrovský priestor na zlepšovanie sa v pokročilom veku, v ktorom v Európe už je problém, lebo tu je prechod z juniorky do ,,áčka“ veľký skok. V NCAA je o hráčov veľmi dobré postarané na vysokej úrovni a to sa nedá porovnať s niektorými vecami v Európe. O tom, že táto liga je kvalitná svedčí aj štatistika, že z NCAA ide do NHL najviac hráčov v porovnaní s hocijakou inou ligou na svete. Osobne by som každému hráčovi povedal, že keď má možnosť ísť na univerzitu, nech ide.

 

 

 

autor: Mário Orság I grafika: Marián Kubík

 

PODOBNÉ ČLÁNKY