× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Miloš Radosa: Nebol by som v klube, pokiaľ by tu mal hrať hokejista, ktorý má Putina na profilovke


18.11.2023

Dukla Trenčín nezažila vydarenú prvú štvrtinu Tipos Extraligy. Hráči spod Hradu Matúša Čáka však vyhrali posledných päť zápasov a po osemnástich kolách sa Dukla nachádza na ôsmej priečke so ziskom dvadsiatich štyroch bodov.

V rozhovore s prezidentom Dukly Trenčín Milošom Radosom sa dočítate:

·       Ako klub hodnotí úvod sezóny?

·       Ako je spokojný s legionármi?

·       Spĺňajú legionári očakávania?

·       Plánuje Trenčín posilniť?

·       Aký ma názor na kontroverzných hráčov v extralige?

 

 

Za sebou máme osemnásť kôl extraligy. Ako ich hodnotíte?

Žiaľ, Trenčínu posledné roky prvé štvrtiny extraligy nevychádzajú podľa plánov, aj keď prvé dva zápasy sa nám vydarili. Potom však prišla kríza. Teraz sme posledné kolá zahrali tak, ako sme chceli. Celá sezóna je ako na kolíske.

V minulosti nebolo bežné, aby tradičné tímy, akými sú Slovan, Dukla, Nitra boli v druhej polovici tabuľky. V jednom smere je to zaujímavé pre divákov, ale pre kluby je frustrujúce, s čím sa musia sami vysporiadať. Každopádne, každý jeden tím zbrojí a prináša každým rokom do ligy kvalitnejších a kvalitnejších hráčov a súťaž je tým z roka na rok ťažšia.

Prečo Dukle Trenčín nevychádzajú úvodné kolá extraligy?

To ak by sme vedeli, boli by sme radi. (Smiech). Tento rok sme mali aj s hráčmi dosť dlhý rozhovor pred sezónou. Žiadal som ich, aby sa koncentrovali, aby do nej  vykročili tou správnou nohou, ale žiaľ to nevyšlo.

Je tam viacero faktorov a šport sa nedá nalinajkovať podľa predstáv. Veľakrát urobíte veľa vecí dobrých, zlepšíte sa v mnohých faktoroch a výsledok nie je tomu adekvátny.

Aká je méta Dukly v tejto sezóne?

Byť stabilne v prvej šestke. Žiaľ, tento rok to nebude také jednoduché. Tímy sú extrémne silné. Predsa, aj rozdiel medzi štvrtými Novými Zámkami a predposlednými Michalovcami je iba sedem bodov. Čo sa týka dlhodobejších plánov, boli by sme radi, ak by sme prebojovali do semifinále.

Všetky úspechy majú nadväznosť na divákov, sponzorov. Čiže, ak by sme boli v takejto pozícii, tak sa nám začne dariť nielen športovo, ale aj ekonomicky.

Prečo si myslíte, že tímy ako Slovan, Trenčín, Nitra sú v druhej polovici tabuľky?

Najbližšie roky musíme očakávať veľa vzostupov a pádov. Momentálne všetky extraligové tímy sú finančne stabilizované, majú možnosť k top hráčom, ktorí sú vhodní do slovenskej extraligy. Čo sa týka slovenských hráčov, trh je obmedzený. Z ligy odchádzajú hráči, ktorí ju ťahali Obmena nie je ideálna.

Každý klub by chcel hrať s juniormi, každý klub to deklaruje. Samotná Dukla má dobrú základňu mládežníkov. Ale potom prídu športové ciele, kde sa chceme nachádzať, a tam prídu bohužiaľ kompromisy v neprospech mládeže.

To, že sa automaticky vypadáva, je pre fanúšikov atraktívne, pre kluby v ohrození frustrujúce. Tieto tímy v ohrození stavia na overených hráčov.

Nebudú riskovať...

Áno, áno. Je to logické, lebo zostup do prvej ligy je fatálny. Nie je to tak, že si poviete, že tento rok sme vypadli, druhý sme nazad.

O rok je úplná iná finančná situácia, aj čo sa týka sponzorov. Všetci dobre vieme ako dopadol Martin, ako dopadla Skalica a bašty hokeja sa z extraligy vytratili.

Ako ste spokojní s výkonmi legionárov?

Mali výkyvy vo výkonnosti. Prebehla s nimi tvrdšia diskusia, ale uvedomili si to, čo im bolo prízvukované. Ani jednom z nich nepochybujem a ani o ich kvalite. Máme najkvalitnejších legionárov za posledné roky. Herne sa niektorí ešte hľadajú, iní sa už našli. 

Aj plánujete nejaké príchody?

Tým, že sme mali výpadok, veľmi veľa sme uvažovali nad odchodmi a importmi. Posledné štyri zápasy sa nám vydarili, zapojili sme aj mladých chalanov a nejaká chémia tam nastala.

Myslím si, že hráči, ktorí prišli do tímov počas prestávky, tak väčšina z nich bola zranená, alebo mali technické problémy, že do novembra ani nehrali. Teraz prišli a budú mať falošnú formu. Pravá forma hráča a tímu sa ukáže až v marci alebo v apríli.

Osobne v Trenčíne máme zlé skúsenosti s takýmito hráčmi a nepodporujem takéto príchody, lebo je to vabank. Hráč sa môže, ale aj nemusí chytiť.

Počas sezóny za Duklu hralo pár hráčov z prvoligovej Žiliny. Ako vznikla táto spolupráca?

So Žilinou máme dobré vzťahy. Majiteľ Vlci Žilina je z Trenčína, hlavný tréner Ernest Bokroš je z Trenčína, športový manažér František Skladaný žije v Trenčíne. Spolu s nimi hľadáme synergiu.

Žilina postavila veľmi konkurencieschopný káder na slovenskú ligu s hráčmi, ktorí majú kvalitu a extraligové skúsenosti. Nám to veľmi pomáha, lebo sa zvýšila medzi chalanmi vnútorná konkurencia. Ak je v tíme 15 útočníkov a  dvanásti môžu hrať, každý si musí vybojovať svoje miesto.

Na druhej strane, hráči Žiliny zvýšili svoju produktivitu v zápasoch v dresoch s vlkom na hrudi, rozvíjajú sa a sú príkladom pre ostatných, že môžu hrať extraligu.

V terajšom ročníku hrajú extraligu niektorí kontroverzní hráči. Aký máte názor na ich pôsobenie v súťaži?

Treba to brať individuálne. Každý človek sa môže zmeniť, treba mu dať šancu, ale je otázne, ako rýchlo mu dať šancu. Niektorí títo hráči chceli byť podpísaní do lepších líg, tam sa o nich dozvedeli, čo urobili a nehrajú tam.

Príde mi dehonestujúce, keď hrajú na Slovensku, keďže ich odmietli v lepších ligách. Na druhú stranu netreba ich zatratiť, ale musia si uvedomiť svoje fatálne chyby, ktoré spáchali. Preto nie som zástancom podpisovať takýchto hráčov, len na základe športovej výkonnosti. Hráč musí mať aj morálny profil.

Je o vás známe, že nepodpisujete ruských hokejistov. Podpísali by ste Rusa, ak by odmietal ruskú agresiu?

Áno. Musí to byť ale úprimne. Nebol by som v klube, pokiaľ by tu mal hrať hokejista, ktorý má Putina na profilovke. Aj toto je jedna z vecí, čo ma odradilo na sledovaní NHL.

Od zápasu s Duklou Michalovce niektorí hráči nosia nákrčníky. Koho to bola iniciatíva?

Bola to moja iniciatíva. Ja som veľmi citlivý na veci, čo sa týkajú zdravia a života. Síce som Adama Johnsona nikdy nevidel hrať hokej, ale zasiahlo ma to. A keď za mnou prišiel Tobias Ekberg s prosbou, či by som mu to nezadovážil, hneď som mu to kúpil, lebo by som si neodpustil, ak by sa mu v nasledujúcom zápase niečo stalo a nemal by nákrčník.

Ako vnímate návštevnosť na domácich zápasoch?

Môžeme si nahrávať čo chceme, ale návštevnosť na športových podujatiach od nástupu pandémie celosvetovo klesla.  Prednedávnom som bol na stretnutí európskych klubov v Tampere. Išiel som na derby Tappara Tampere  proti Ilves a na štadión prišlo osemtisíc fanúšikov, pričom aréna má kapacitu trinásťtisíc sedadiel. Nie je to teda problém iba Slovenska. Ľudia nemajú peniaze.

Ďalším faktorom, že na štadión nechodí toľko ľudí ako bolo zvykom po minulé roky je aj ten fakt, že v minulosti sme mali striktnú dohodu s RTVS o odvysielaní maximálne dvoch zápasoch v kole. Dnes sú to štyri zápasy, ktoré vysiela televízia JOJ a ďalšie zazmluvnené televízie.  To má negatívny efekt na domáce kluby. Pre Trenčín sú fanúšikovia extrémne dôležití. Či z emocionálneho alebo ekonomického hľadiska.

Máte vo svojom tíme reprezentanta. Ako hodnotíte pôsobenie Jozefa Baláža na nedávnom Nemeckom pohári?

Som veľmi rád, že sa nám ho podarilo podpísať pred začiatkom sezóny. Ako celý tím, tak aj on mal výkonnostný výkyv, ale spamätal sa. Keďže je korčuliarsky veľmi dobre vybavený, začal hrať s ľahkosťou a to ho posunulo až do reprezentácie.

V kabíne máme, síce nie veľa, chalanov, ktorí by mohli obliekať národný dres, ale je to viac-menej o dostávaní priestoru a dôvere trénerov. Sám Craig Ramsay si vyberá typologicky takých hráčov, akým je Jozef. Chalani majú motiváciu sa do reprezentácie dostať. Tento rok je príklad on, minulý rok to bol Viliam Čacho.

Ak by sa z Dukly každý rok dostal jeden-dvaja hráči do reprezentácie, jeden-dvaja na draft NHL, bol by to úspech, lebo aj veľa zahraničných tímov sa pozerá po našej štruktúre zapájania mladých do tímu s následným draftom do NHL. Pred pár rokmi to bol Martin Chromiak, minulý rok Samuel Honzek, na budúci rok to môže byť Jakub Chromiak. Ďalej je v hre aj Samuel Kupec a je veľmi dobre, keď mladých zapájame do seniorského hokeja a podarí sa im presadiť. Žiaľ, takýchto hráčov si nevieme udržať a po vydarenej sezóne idú do zahraničia.

 

 

autor: Mário Orság I zdroj:www.hkdukla.sk



PODOBNÉ ČLÁNKY