× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Ivan Švarný: "Budem sa pokúšať o to, aby som vždy podal ten najlepší výkon!" (ROZHOVOR)


02.07.2019

Zvolenský káder je pre sezónu 2019/2020 podľa vedenia HKM hotový. Medzi najväčšie mená, ktoré posilnili tím spod Pustého hradu patria Allan McPherson, Kyle Bonis, Willie Corrin či slovenský obranca Ivan Švarný. Práve s posledným menovaným sme si pre vás pripravili exkluzívny rozhovor.

V našej najvyššej súťaži sme mohli vydávať Ivana Švarného v dresoch rodnej Nitry a bratislavského Slovana. Tretím angažmánom beka s robustnou postavou v Tipsport lige bude zvolenský HKM.  "Prestup sa zrodil nečakane, Zvolen ma pozval na otvorenú debatu a nainštaloval mi chrobáka do hlavy," povedal rodák z Nitry na úvod rozhovoru. Nová akvizícia Zvolena nám prezradila niečo málo aj o ponukách po konci minulej sezóny. "Mal som jednu možno dve ponuky, ktoré boli na zváženie, obe zo zahraničia. O KHL som už neuvažoval. Sedem rokov lietania, myslím, že už stačilo... Navyše som už ponuku ani nečakal keďže trh pre túto ligu je preplnený mladšími hráčmi." 

Skúsený obranca prezradil, že prebehli rokovania aj v rodnom meste pod Zoborom "Do úvahy určite pripadala aj Nitra, ohľadne ktorej som mal viacero rozhovorov s generálnym manažérom Tomášom Chrenkom, o možnom pôsobení v Nitre. Rozhodovanie z pohľadu odkiaľ pochádzam nebolo vnútorne ľahké. Pokiaľ ide o Zvolen, okrem osobných stretnutí s predstaviteľmi HKM Zvolen, ktorí jednali rýchlo a priamo som počas jedného zo svojich rituálov dospel k rozhodnutiu, že pre tento rok to bude Zvolen. Napriek tomu si však ponuku Tomáša Chrenka, ktorú mi dal, veľmi vážim. Ak som svojim rozhodnutím alebo nejakým iným spôsobom niekoho sklamal, či mu ublížil, tak mi prosím odpustite." 

Vo Zvolene bude okrem Švarného pôsobiť aj dvojica jeho bývalých spoluhráčov. "S Prajsom (Miroslav Preisinger pozn. red.) som volal raz. Ak si správne pamätám, tak so Samom Petrášom som si písal po podpise zmluvy." Téma Slovan bola aj v nasledujúcej otázke o situácii, ktorá nastala v klube z hlavného mesta Slovenska. "Slovan už podnikol kroky, aby sa z tej situácie dostal von a môžem povedať aj za seba, že už časť svojej dohody dodržal. Verím, že sa vrátia spať do hry, tam kde kedysi patrili,"  prezradil tridsaťštyri ročný obranca. 

Tím spod Pustého hradu má opäť tie najvyššie ambície. Cieľom HKM je minimálne účasť vo finále. "Verím, že zloženie bude fungovať aj na ľade, nielen na papieri. Najdôležitejšia je chémia spoluhráčov v kabíne a hlavne na ľade. V krízových situáciách, kedy treba podporiť jeden druhého. Mať od začiatku jeden spoločný cieľ a ísť za ním."  Okrem Zvolena majú najvyššie ciele aj Košice, zle nevyzerá tím z Bystrice, či mužstvo účastníka z Maďarska, DVTK. Zaostávať nemusí ani Poprad, či finalista z predošlej sezóny, Nitra. Liga môže byť ešte vyrovnanejšia ako to bolo v sezóne 2018/2019. "Čím bude konkurencia vyššia, tým bude liga atraktívnejšia. Takže návštevnosť na zimných štadiónoch bude stúpať," hovoril Švarný "Čím viac tímov bude silných, o to viac bude stúpať kvalita ligy a nepochybne aj kvalita hráčov," pokračoval  "To ide všetko spolu v jednom balíku, čím ťažšie zápasy hráč hrá, tým sa posúva ďalej a rastie. Hlavne v mladšom veku," dodal najskúsenejší hráč v tíme spod Pustého hradu.

"Som vďačný za každého jedného fanúšika, ktorý mi fandí. Možno to bude znieť zvláštne, ale som vďačný aj za tých, ktorí mi nefandia. Všade totiž musí byt  rovnováha. Ako sa hovorí bez čiernej nie je biela a bez bielej nie je čierna. Budem sa ale pokúšať o to, aby som vždy podal ten najlepší výkon, ktorý budem schopný podať v danom momente, " ukončil rozhovor bývalý reprezentant Slovenska.

  autor: Patrik Ľupták grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY