× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa – Kyle Bonis


01.12.2019

Za sebou máme už viac ako 24 zápasov a to znamená, že sme sa pomaly ale isto prehupli do druhej polovice tipsportligovej základnej časti. Tímy bojujú o každý jeden bod, liga je konečne nesmierne vyrovnaná a vyhrať môže naozaj každý s každým. Tak ako už tradične, aj po tomto hracom týždni sme sa rozhodli vyspovedať pre Vás jedného z hráčov týždňa, pričom dnes dostáva priestor na našom webe ťahúň útočných radov HKM Zvolen, Kyle Bonis.

 

Rytieri sa aktuálne pohybujú na štvrtej pozícii, avšak len pár bodov od prvého miesta. Prvá štvorka je však neskutočne nabitá a netreba sa báť povedať, že by z nej nakoniec mohol výjsť aj celkový majster Tipsport ligy pre sezónu 2019/20. HKM sa navyše cez leto sympaticky posilnilo, tím opustilo niekoľko hráčov, niekoľkí noví pribudli, pričom jedným z najpozitívnejších legionárskych prekvapení je určite aj Kyle Bonis. Pre tohto 30-ročného krídelníka je Zvolen iba druhou európskou štáciou, pričom podobne sa mu už darilo aj v jeho predošlom pôsobisku, nórskom Frisk Asker. "Ako káder sme konzistentní už takmer mesiac a všetci sme si do nových rolí veľmi sadli. Sme sebavedomí a vieme, že ak využijeme všetky naše prednosti, dokážeme vyhrať každý zápas. Mám šťastie, že môžem pravidelne hrávať po boku Brocka Trottera a Alana McPhersona, keďže sú to skvelí chalani a aj vďaka nim sa mi takto darí," otvoril rozhovor skúsený kanadský forvard.

 

Tomu sa na Slovensku zatiaľ veľmi páči a túto náladu dokáže prenášať aj na ľad. Vo Zvolene získali produktívneho útočníka s čuchom na góly a klub spod Pustého hradu opäť potvrdzuje, že na zámorských hokejistov má zaručený recept. "Slovensko je krásne miesto s bohatou históriou. Rád sledujem kaštiele a starobylé budovy v každom meste, do ktorého cestujeme. Také niečo veru v Kanade nemáme," doplnil Kyle, ktorému sa páči nielen kultúra mimo ľadu, ale aj tá hokejová. Liga mu totiž nesmierne sadla a vyzerá to tak, že sa máme v jeho podaní ešte na čo tešiť. "Najväčšie rozdiely vidím v odlišných ľadových plochách a to mení štýl hry, akým sa hráč prezentuje. Viac sa tu kalkuluje a je nutné hrať defenzívne. To znamená, že musíte využiť každú šancu na to, aby ste skórovali. Viem však, že ma to všetko urobí ešte lepším strelcom, keďže sa musím viac sústrediť na každú príležitosť, lebo neviete, kedy znova príde ďalšia," ozrejmil druhý najlepší strelec našej najvyššej hokejovej súťaže.

 

Komunikácia a súdržnosť sú dôležité faktory, ktoré dokážu ovplyvniť, či hráč úspešný bude, alebo nie. Hráči si musia rozumieť nielen medzi sebou na ľade, ale musí fungovať aj spojenie na trase hráč-tréner. "Opäť musím vyzdvihnúť Brocka a Alana. Sú to veľmi kvalitní nahrávači a tvorcovia hry. To neskutočne vyhovuje mne a môjmu hernému štýlu, čo konieckoncov znamená, že si výborne rozumieme." A táto zámorská spolupráca funguje na sto percent. Kyle Bonis totiž ašpiruje na najlepšieho strelca súťaže, pričom zaostáva iba o pár gólov za Marcelom Haščákom z Košíc. Keď je však reč o komunikácii, ako už bolo spomenuté, dôležitá je aj spolupráca s trénerom. Do Zvolena prišiel skúsený lodivod Ron Nachbaur a mužstvo pod jeho vedením značne ožilo. Hlavným trénerom však ostal aj Andrej Podkonický a pod Pustým hradom z tohto trénerského tandemu ťažia maximum. "Komunikácia nám viditeľne pomáha. Každý vie, kde sa jeho spoluhráč kedy nachádza a to, že o tom hovoríme na striedačke a počas zápasu nám veľmi prospieva. Navzájom si vymieňame názory a rady a tak sa môžme stále meniť a zlepšovať," vysvelil zámorský zakončovateľ.

 

Ak sa pozrieme na tabuľkovú situáciu, Zvolenčania sa síce nemajú na čo sťažovať, no ambície sú pred každou sezónou väčšie a väčšie. Tím sa aktuálne nachádza na štvrtej pozícii, no v tíme panuje dobrá nálada s vedomím, že výkony a taubľkové umiestnenie môže byť o niečo lepšie. "Chceme sa dostať v tabuľke ešte vyššie. Vieme, že sezóna je dlhá a zatiaľ sme len v polovici cesty, no ako tím od seba očakávame viac a s tým chodíme každý deň na tréningy a aj na zápasy. Všetci chceme rásť a napredovať každým dňom a dennodenne na tom pracujeme. Vieme totiž, akí dobrí môžeme byť, keď naplno využijeme svoj potenciál," objasnil Kyle Bonis, ktorý prezradil, že pod novým hlavným koučom sa hokejový klub ako taký opäť posunul na novú úroveň. "Don so sebou priniesol veľa skúseností, keďže pôsobil ako hlavný tréner v NHL. Trénuje navyše už viac ako 30 rokov a je skvelé, že máme na lavičke ďalší pár očí, ktorý dokáže čítať hru a ešte viac nás vylepšiť. Viacero názorov a náhľadov na každého hráča môže byť v rôznych smeroch veľmi pozitívne," popísal svoje pocity.

 

Zvolenskí fanúšikovia vedia častokrát vytvoriť skvelú atmosféru nielen doma. Sú vášniví, odhodlaní a tak ako aj ich miláčikovia, tak aj samotní "smrteľníci" majú o motiváciu pred sezónou postarané. "Naši fanúšikovia sú veľmi emotívni a vášniví. Časť priaznivcov, ktorí zvyknú byť za bránkou je stále zábavná a ja osobne veľmi obľubujem to, ako spievajú a tancujú. To je to, čo robí štadión výnimočným miestom. Veľmi sa nám táto atmosféra páči a stále je skvelé, keď si s nimi môžme užiť oslavy po vyhratom zápase," dodal na záver s úsmevom Kyle Bonis.

 

Autor: Peter Rusiňák / Grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY