× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri momenty dvanásteho hracieho dňa


03.11.2020

Po dlhšej časovej odmlke sme mali konečne na programe väčší počet zápasov ako jeden, prípadne dva. V nedeľu sa v akcii predstavilo až 8 tímov, čo je znamením toho, že koronavírus je medzi extraligovými celkami na ústupe. Po vynútenej prestávke sa počas uplynulého víkendu prvýkrát na ľade predstavili aj hráči  Popradu či bratislavského Slovana. Vzhľadom na tento fakt, núdza o krásne hokejové momenty rozhodne nebola a my si práve v krátkosti predstavíme tri najzaujímavejšie z nich.

 

Spolupráca hviezdneho dua Haščák – Skokan 

Nedeľňajšie kolo nám prinieslo aj podtatranské derby medzi Popradom a Liptovským Mikulášom. Ako sme už spomínali v úvode, tak pre Kamzíkov to bol návrat do súťažného kolotoča po zhruba troch týždňoch, no aj napriek tomu bola rola favorita v tomto zápase jasná. Popradčania počas celého zápasu nepripustili, aby Liptáci čo i len pomýšľali na víťazstvo. Už po prvej tretine viedli 3:0 a o osude stretnutia bolo viac-mennej rozhodnuté. Ku konečnému výsledku 6:1 pre domácich najvýraznejšou mierou elitná formácia Haščák – Skokan – Svitana, ktorá dokopy zaznamenala 7 bodov. Do našej rubriky sa však tento útok dostal vďaka akcii, ktorú predviedli a úspešne zakončili prví dvaja menovaní. Za stavu 4:1 pre HK Poprad vybojoval Daniel Brejčák puk pri mantineli, bez váhania ho nahodil pred brankára, kde sa nachádzal Dávid Skokan. Síce bol chrbtom k bráne, ale ťažkú prihrávku si aj pomocou korčule dokázal spracovať. Následne sa 31-ročný forvard odpútal od brániaceho Mateja Baču, už-už sa zdalo, že bude zakončovať, no rozhodol sa situáciu ešte vylepšiť a posunul puk Marcelovi Haščákovi, ktorý strelou do odkrytej brány bezproblémovo upravil skóre na 5:1.   

Zázračný Kiviaho   

Nové Zámky majú po siedmich zápasoch na svojom 12 bodov a momentálne okupujú v tabuľke tretie. Samozrejme, zásluhu na tom má celý tím, avšak keby sme mali určiť len jedno meno, tak nemal by byť ním nik iný, než fínsky brankár Henri Kiviaho. Už na začiatku sezóny všetkým ukazuje, že patrí medzi tých najlepších na tejto pozícii v našej lige a zároveň je aj najväčšou oporou Novozámčanov. Svoje kvality predviedol aj v zápase proti tímu z hlavného mesta Slovenska. Takmer polovicu zápasu platil nerozhodný stav 0:0 a to aj vďaka skvelému zákroku 26-ročného gólmana, ktorý počas päťminútovej presilovky Slovana zabránil gólu doslova v hodine dvanástej. Bratislavčania sa usadili v útočnom pásme a snažili si nájsť vhodnú pozíciu na ohrozenie súperovej bránky. Po pár prihrávkach sa k strele odhodlal Andrej Meszároš, ktorý príklepom vyslal tvrdú ranu na Henriho Kiviaha, ten ju nedokázal zachytiť a vyrazil ju iba pred seba. K dorážke sa tak dostal Brendan O´Donnel. Kanadskému legionárovi sa podarilo puk pretlačiť pomedzi betóny robustného brankára, no smerom do brány sa kĺzal veľmi pomalým tempom. Rodák z krajiny tisícich to využil a pohotovým zázračným zákrokom hokejkou vyrazil puk priamo z bránkovej čiary.

Učebnicová akcia

Košičania cestovali do Detvy s tým, že sa pokúsia predĺžiť svoju bodovú šnúru už na 4 zápasy. Podpoľanci však mali iné plány a o ich cennú výhru sa postaral najmä druhý útok v zložení Charbonneau – Čacho – Cox. Práve prvý menovaný bol autorom víťazného zásahu, ktorý sa zrodil po krásnej kombinácii. V tretej tretine, za stavu 2:1 pre domácich urobili hostia hrubú chybu pri rozohrávke. Prihrávku zachytil tesne pre útočnou modrou čiarou Kanaďan Jonathan Charbonneau. Od jeho hokejky sa puk priamo odrazil k jeho spoluhráčovi Trevorovi Coxovi, ktorý z prvej poslal prihrávku do predbránkového priestoru, kde číhal mladý Viliam Čacho. Ten sa na moment ocitol nestrážený pred košickým gólmanom, no za sebou si všimol rozkorčuľovaného Charbonneaua a krásnou backhandovou asistenciou mu vylepšil pozíciu. Detvianskemu forvardovi nakoniec neostávalo nič iné, len usmerniť svoju strelu do odkrytej svätyne hostí. 3:1. Oceliari necelú minútu výsledok ešte skorigovali, a preto tento gól môžeme označiť za víťazný.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY