× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa: Jonathan Charbonneau


04.11.2020

Aktuálny extraligový ročník je pre hokejistov Detvy v poradí štvrtým medzi slovenskou hokejovou elitou. Za najúspešnejší možno označiť ten predošlý, kedy sa Podpoľanci prebojovali až do štvrťfinálových bojov. Vstup do tejto sezóny vyšiel zverencom Ernesta Bokroša pomerne dobre a aj keď je pred nami ešte veľmi dlhá sezónna etapa, pomýšľanie na minuloročné umiestnenie by v prípade tohto mužstva nemuselo byť vôbec nereálne. Detvania podávajú kvalitné výkony, sršia ofenzívnou kvalitou a istotu majú zatiaľ aj medzi troma žrďami. Hráčom sa navyše darí individuálne, čoho odzrkadlením je hlavne dvojica Rastislav Gašpar a Jonathan Charbonneau. Obaja sa v ligovej produktivite nachádzajú na popredných priečkach, po osobnej stránke tak rozbehli sezónu bravúrne. Práve druhý vyššie menovaný zahviezdil v uplynulom týždni a my sme preto neváhali osloviť ho na krátky rozhovor!

 

Počas predošlých troch sezón nastúpilo na súťažný zápas v drese tímu zo stredného Slovenska dokopy sedem zámorských hráčov. Tento rok sa vedenie Detvy rozhodlo staviť na kartu hráčov spoza veľkej mláky o čosi výraznejšie. Prvotnú dvojicu dvoch Američanov a dua Kanaďanov tento týždeň doplnil skúsený Grayson Downing. Enkláva Severoameričanov sa tak rozrástla na číslo päť. Najviac spomedzi nich zatiaľ vyniká spomínaný Charbonneau, pre ktorého sa jedná o prvé európske angažmán. Nažívanie v malebnom mestečku si zatiaľ pochvaľuje. „Páči sa mi tu! Je tu malá komunita ľudí a krásne prostredie s horami v pozadí. Výhľady tu sú úžasné!,“ rozhovára sa 26-ročný Kanaďan. Pod krídla si ho po príchode na Slovensko vzala dvojica už ostrieľaných Detvanov a nenechala ho tak napospas navigácie. „Mal som príležitosť, aby ma náš kapitán Ladislav Ščurko s jeho asistentom Danielom Gachulincom privítali v meste a previedli ma po okolí. Ujali sa toho teda oni,“  prezrádza rodák zo štátu Québec. Už iba pri pohľade na menoslov kádra je zjavné, že najviac času pravdepodobne trávi s krajanmi, keďže ich v tomto ohľade neobmedzuje žiadna jazyková bariéra. Mimo ľadu spolu trávime dosť času. Raz týždenne sa snažíme spoločne stretnúť pri príjemnej večeri na niekoho byte,“ potvrdzuje tieto slová. Slovenčina naozaj nie je jednoduchý jazyk a na novicov sa základné frázy asi neprilepia tak rýchlo, ako by tomu bolo inde. „Z času na čas je to možno ťažké, ale je tu veľa chlapcov, ktorí hovoria po anglicky veľmi dobre, takže nám pomáhajú s prekladom. Pred príchodom som poznal iba Tomasa Sholla, s ktorým som mal možnosť hrať minulý rok v Boise - štát Idaho. Bol som fakt nadšený, keď som sa dozvedel, že aj on ide hrať za Detvu,“ vraví vzrastom nízky krídelný hokejista. 

 

Do pozície hlavného kouča bol pred začiatkom sezóny pasovaný Ernest Bokroš. Bývalý mládežnícky tréner slovenskej juniorskej reprezentácie disponuje obrovskými skúsenosťami a tie chce po krátkej pauze opäť pretaviť na klubovej úrovni. „Myslím si, že pre splnenie nášho cieľa tu v Detve je skvelé mať trénera ako Ernest Bokroš. O hokeji toho vie ozaj veľmi veľa a vidno, že mu na tom záleží. Je super pod ním hrať a teším sa na spoluprácu s ním počas zvyšku sezóny,“ vyjadruje sa v pozitívnom zmysle slova na margo spolupráce s 61-ročným lodivodom z hokejovej rodiny. Práve pod jeho taktovkou sa mu zatiaľ darí a bodovo sa prezentuje vo veľkom štýle. Drží sa hesla čo zápas, to gól a v takomto trende by chcel bezpochyby pokračovať. Trochu úsmevnou zaujímavosťou zo strany realizačného tímu Medveďov je, že do zápisu uvádzajú ako elitnú formáciu tú štvrtú. Po návrate do zápasového tempa dostal Charbonneau do lajny Čacha s Coxom a práve zo spolupráce s touto dvojicou vyťažil päť kanadských bodov. „V tíme máme niekoľko dobrých hráčov. Myslím si, že s kýmkoľvek budem hrať, spoločne nájdeme spôsob ako mať pozitívny vplyv na predvádzanú hru. Áno, poslednú dobu máme s Trevorom a Viliamom na ľade dobrú chémiu a zatiaľ sa mi s týmito dvoma chalanmi hrá skvelo,“ hovorí o spolupráci s dvojicou spoluhráčov, ktorá mu vyniesla štyri z piatich kanadských bodov počas minulého týždňa. 

 

zdroj: hokejportal.net (Marek Vaščura)

 

Predchádzajúci týždeň bol pre Detvu špeciálny aj v ďalšom ohľade. Ani Podpoľanci sa nevyhli karanténe zapríčinenej výskytom ochorenia COVID-19, čím museli absolvovať vynútenú pauzu. Na predvádzanej hre však nebolo vyradenie zo zápasového tempa takmer vôbec badateľné. „Bolo náročné pauzovať práve po veľkej výhre nad Slovanom. Vrátili sme sa však a boli pripravení trénovať hneď po skončení karantény. Odzrkadlilo sa to uplynulý týždeň, keď sme hneď po návrate do zápasového vyťaženia získali päť zo šiestich bodov. Čas som si skracoval sledovaním televízie, obzvlášť Netflixu,“ hodnotí návrat do tréningového procesu a prezrádza hlavnú aktivitu, ktorou si skracoval čas tráviaci doma. Detva najskôr na domácom ľade zdolala Nové Zámky po predĺžení 3:2, aby o dva dní neskôr rovnakým výsledkom pokorila Košice v riadnej hracej dobe. Presné zásahy kanadského útočníka mali v oboch dueloch prívlastok víťazný, a tak ho môžu tešiť o to viac. Po návrate z karantény to bol pre nás veľký týždeň. Keď sa k nemu vrátim, musím povedať, že by sme mali viac popracovať na hre počas našich špeciálnych herných situácií. Súperovi sme párkrát dovolili skórovať pri vlastnom oslabení a úplne sa nám nedarilo ani počas presiloviek. Aj keď sa nám počas týchto herných situácii nedarilo, dokázali sme dodržiavať stanovený herný plán pri hre 5 na 5, a to nám umožnilo zaznamenať ďalšie dve víťazstvá,“ triezvo hodnotí dvojicu zápasov, pričom vymenúva pozitíva, ale aj faktory, na ktorých je ešte potrebné zapracovať.

 

Jonathan Charbonneau zapôsobil predvádzanými výkonmi na priaznivcov nie len Detvy. O tom, že mu nové pôsobisko sadlo svedčí aj fakt, že na svojom konte má už v tomto momente deväť bodov, a to stihol vykorčuľovať iba do šiestich stretnutí. Po zmene dresu v závere uplynulého ročníka pritom za pätnásť vystúpení bodoval len sedemkrát. „Verím, že som sa rozhodol správne. Myslím, že dobre zapadám do detvianskeho herného štýlu.“  Podstatnú rolu pri kvalitných výkonoch dosť možno zohráva aj väčší rozmer klziska, čo je asi najciteľnejší rozdiel medzi európskym a zámorským hokejom. „Zdá sa, že áno, tento fakt pomohol k zlepšeniu mojej produktivity. Obľubujem väčšie rozmery klziska, kde môžem využiť rýchlosť vo svoj prospech,“ vysvetľuje Charbonneau. Po šiestich stretnutiach má na svojom konte sedem presných zásahov a k ďalším dvom dopomohol svojim spoluhráčom. Kladnými číslami disponuje i v tabuľke pravdy, kde nazbieral už osem plusových bodov. To všetko z neho robí aktuálne najlepšieho strelca a druhého najproduktívnejšieho korčuliara celej súťaže. Síce sme stále iba na začiatku, no pomyslenie na udržanie takéhoto úspechu sa môže vynárať už teraz. „Je to niečo, čo by som rád dokázal a dúfam v to, že sa to stane. Viem však, že v tejto lige je veľa dobrých hráčov, takže to bude veľmi ťažké. Hlavne verím, že budem pokračovať v správnom smerovaní a tímu budem pomáhať víťaziť každé kolo,“ úprimne hovorí. Ciele smerom k ďalšiemu priebehu súťaže však ostávajú stále nezmenené. „Mojím osobným cieľom je vydať zo seba všetko, čo je v mojich silách, aby som tímu pomohol víťaziť a dostať sa do play-off. Pokiaľ ide o náš tím, máme za cieľ urobiť play-off a mať lepšiu sezónu ako tú minulú. Pre Detvu by bolo skvelé postúpiť do čo najvyšších bojov.“

 

autor: Silvester Bobko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY