× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa: Filip Bajtek


16.11.2020

Výborný vstup do novej sezóny zaznamenali hráči Nových Zámkov. Tí síce majú na svojom konte už 12 odohratých zápasov, ale získali v nich 22 bodov, čo ich radí na druhú priečku v extraligovej tabuľke. Medzi ťahúňov mužstva sa zaradil český legionár Filip Bajtek, ktorý ešte v prvom novembrovom týždni nazbieral 7 bodov za 3 góly a 4 asistencie. Svojim výkonmi zaujal aj našu redakciu a my sme sa rozhodli, že útočníka Nových Zámkov vyspovedáme.

Filip Bajtek začal už svoju tretiu sezónu v zeleno-bielom drese a vyzerá to tak, že bude opäť jedným z lídrov tímu z južného Slovenska. Po uplynulej sezóne, ktorá predčasne skončila, neváhal a prijal ponuku na pokračovanie. „Prvé dva roky som zažil super partiu a aj to zavážilo, prečo som chcel ostať. Každý je rád, ak vie na čom je, nemusí vyčkávať a byť v neistote. A navyše v tejto dobe, keď nikto nevie, čo bude ďalší deň,“ objasňuje dôvody svojho rozhodnutia. V novej sezóne sa vydali Novozámčania po novej ceste, keď sa rozhodli dať vo veľkej miere priestor fínskym hráčom. 29-ročný útočník sa tak zamyslel nad skladbou tímu v tejto sezóne. „Počas môjho prvého roku v Nových Zámkoch sme mali kvalitný tím, kde nás však nevyšiel koniec sezóny, ale bolo tam viac faktorov, prečo to nevyšlo. Teraz doplnili mužstvo fínskymi hráčmi a určite priniesli kvalitu do tímu,“ načrtá svoj pohľad na túto zmenu. A kto ho zatiaľ prekvapil najviac? „Brankár Kivi (pozn. red. Henri Kiviaho). Ten doslova čaruje a prináša nám kľud, keď to vzadu horí,“ hodnotí svojho kolegu. „Verím a dúfam, že tento rok by sme mohli zabojovať o úspech v lige. Nechcem hovoriť aký, ale aby sme si na konci povedali, že to bola úspešná sezóna.“

Zmena však nenastala len medzi hráčmi. Trénerského kormidla sa chopil Martin Hrnčár, ktorému asistuje Marek Dubec. Práve s druhým menovaným si náš respondent zahral ešte vo Vsetíne. „Mladí tréneri dostávajú momentálne väčší priestor a majú čo ponúknuť, keďže sa snažia ísť s novými trendami,“ zamýšľa sa nad angažovaním spomínanej trénerskej dvojice. „Každý má, samozrejme, niečo svoje, niečo čomu verí. Tréner Hrnčár priniesol tiež to svoje a ja si myslím, že to funguje. Hráme dobre a to je hlavné,“ vyslovil slová chvály smerom na vlastnú striedačku. Jeho slová potvrdzujú aj ďalšie štatistiky, keď Novozámčania patria medzi najlepšie tímy v bránení súperových presilových hier. Vhodne zvolená taktika im vyniesla až 87,80 % úspešnosť, čo je druhé najlepšie číslo v extralige. 

zdroj: HC MIKRON Nové Zámky

 

Táto sezóna je však špecifická. Do veľkej miery ju ovplyvňuje pandémia koronavírusu a práve Nové Zámky boli prvým tímom, ktorých táto choroba vyradila z hry. „Neboli sme nadšení z toho, že nás to postihlo na začiatku, ale keď sa na to pozrieme spätne, sme radi. Od prvého zápasu po karanténe nemáme žiadne pauzy a môžeme sa sústrediť len na našu hru,“ približuje pohľad na aktuálnu tému. Povinná karanténa tak vo väčšine prípadov vyradí človeka na dlhší čas z normálneho života. Ako zvládali Novozámčania túto situáciu? „Ten kto má dom, tak nemá až taký problém. Ale byť zavretý 10 dní v byte, to nie je nič príjemné. Ja osobne som stále niečo robil, aby som sa udržal v kondícií a cvičil som tabatu.“ Prijaté opatrenia však spôsobili, že na tribúnach absentujú diváci a aj s týmto sa museli všetci hokejisti popasovať. „Myslím si, že každému chýba fanúšik v hľadisku. Tak isto aj klubom, pretože takto prichádzajú o financie. Fanúšikom zase chýba adrenalín, kedy si môžu zakričať, či povzbudiť svoj tím. Dúfam, že toto neľahké obdobie čoskoro skončí a budeme sa môcť všetci radovať z toho, čo máme radi,“ vyslovuje prianie do ďalších týždňov.

Filip Bajtek nastúpil v novom ročníku Tipos extraligy na všetky zápasy svojho mužstva a nastrieľal v nich 4 góly, ku ktorým pridal aj 7 asistencií. „Dostávam priestor vo všetkých situáciách za čo som rád a chcem sa odvďačiť dobrou robotou,“ pochvaľuje si momentálne vyťaženie útočník, ktorý už vlastní aj slovenské občianstvo. Dobré výsledky Novozámčanov však nestoja iba na individualitách, ale aj na výbornom tímovom výkone. „Chytili sme začiatok súťaže, čo bolo veľmi dôležité a snažíme sa hrať štandard, ktorý sme si nastavili. Myslím si, že nikto nečakal, že budeme takto vysoko, ale taktiež to nebude zrejme ani náhoda. Kvalitu v tíme máme, aj keď možno nie takú, ako niektoré veľké kluby, ale hráme ako celok a ideme od zápasu k zápasu,“ predstavil recept na úspech z dielne novozámockého mužstva. „Prajeme si, aby bol ročník úspešný, fanúšikovia, klub a hráči sú hladní po úspechu!“

Začiatok novembra tak zastihol Filipa vo výbornej forme. Aj preto získal od našej redakcie toto ocenenie. Výborné individuálne výkony podal v stretnutí proti Liptovskému Mikulášu a následnej aj Banskej Bystrici. On sám si nepamätá, kedy naposledy zažil takýto úspešný dvojzápas. „Brali sme body a to je hlavné. Rokmi som už skúsenejší a neberiem to tak, že zápasy mi vyšli na náhodu. Aj od seba už očakávam viac.“ Väčšinu zápasov odohral po boku skúseného Marcela Holoviča a mladíka Dávida Okoličányho, spoluprácu s ktorými si veľmi pochvaľuje. „Holo je skúsený a dobrý center, dáva mi pokoj do hry. Vieme, čo od seba môžeme očakávať a doplňuje nás aj Oko. Mladý chalan, ktorý niekedy nevie, čo má robiť, ale myslím si, že tým aj sám zmätie súpera,“ dodáva s humorom najproduktívnejší hráč Nových Zámkov. 

Odchovanec třineckého hokeja je na Slovensku známy aj zo svojho pôsobenia v Nitre, s ktorou sa v roku 2016 tešil z majstrovského titulu. No nielen kvôli tomu má na toto mesto pekné spomienky. „Keď som hral v Nitre, našiel som si priateľku, s ktorou máme štvorročnú dcéru Izabel. Teraz žijeme v Nitre a každý deň jazdím na trase Nitra – Nové Zámky,“ vysvetľuje krídelník druhej novozámockej formácie a pootvára tak dvere do svojho súkromia. V roku 2017 sa rozhodol prijať ponuku českého prvoligistu HC Frýdek-Místek, ktorý je farmou třineckých Oceliarov. Okrem rodnej vlasti a Slovenska tak Filip Bajtek nepôsobil v inej lige. Nelákalo ho počas svojej kariéry zamieriť niekam inam? „Mal som nejaké zaujímavé ponuky, kde však podľa mňa tá úroveň nie je taká vysoká, avšak finančne by som si prilepšil. Druhá vec je tá, že chcem byť s rodinou, vidieť dcéru vyrastať. Preto som nepremýšľal nad odchodom,“ uzatvára rozhovor novozámocká 21-ka.      

 

autor: Peter Medviď | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY