× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Carl Ackered: „V tejto sezóne chceme hrať hokej najdlhšie, ako sa bude dať.“ (ROZHOVOR)


24.02.2021

V aktuálnom ročníku našej najvyššej hokejovej súťaže sa predstavilo viacero legionárov. Niektorí tu pobudli len chvíľu a následne ich kroky smerovali späť do zahraničia. Iní sú však stálymi oporami svojich tímov, ktorým sa snažia pomôcť v ceste za vytúženým cieľom. Takýmto prípadom je aj švédsky rodák Carl Ackered. Obranca Dukly Trenčín si po dlhoročnom pôsobení v rôznych súťažiach v rodnej krajine vyskúšal aj tri sezóny v britskej EIHL, kde počas 162 odohraných duelov nazbieral slušných 135 kanadských bodov. Slovensko je teda jeho treťou kariérnou destináciou. Ako sa mu slovenský hokej pozdáva a aké ciele má jeho tím do zostávajúceho extraligového diania, to nám prezradil v našom rozhovore.

 

Zadák trenčianskych Vojakov je vo veku tridsiatich rokov už slušne skúseným hokejistom. V ostatných sezónach odohraných vo Veľkej Británii sa mu okrem defenzívnej oblasti veľmi dobre darilo aj na opačnej strane klziska. Pravidelne zbieral kanadské body a pomáhal tým svojmu mužstvu. Čo ho teda viedlo ku kroku vyskúšať si najvyššiu slovenskú súťaž ? „Chcel som skúsiť novú výzvu. Posledné sezóny som odohral v EIHL, no keďže sa nevedelo, či sa táto súťaž vôbec začne hrať, tak som sa rozhliadol po iných možnostiach v rámci Európy a slovenskú najvyššiu súťaž som v tomto smere považoval za zaujímavú,“ vysvetlil dôvody svojho rozhodnutia. Bývalý mládežnícky reprezentant Švédska sa upísal Dukle Trenčín. Pre odohranie kvalitnej sezóny je v živote hokejistu kľúčová letná príprava, na ktorú bude mať dostatočný čas. Carla sme sa teda opýtali, kedy už definitívne vedel, že v prebiehajúcom ročníku bude obliekať trenčiansky dres. „Myslím, že som sa rozhodol až v júli, čo bolo pre mňa osobne celkom neskoro, no teraz som však rád, že tu môžem hrať,“ vyjadril sa k otázke približného termínu podpisu novej zmluvy. V rodnej krajine a na britských ostrovoch si Ackered urobil meno zodpovedného obrancu podporujúceho ofenzívne snahy tímu. Svojimi výkonmi teda o sebe dával vedieť. K otázke prípadných predsezónnych ponúk z iných zahraničných klubov sa však vyjadril stručne. „Áno, mal som ponuky z rôznych zahraničných líg,“ zhrnul v krátkosti.

 

Nakoniec si za svoje ďalšie pôsobisko vybral mesto, v ktorom hokej patrí medzi najdiskutovanejšie témy. Stal sa posilou tímu, ktorý na titul v najvyššej hokejovej súťaži čaká už nejaký ten rok, no tento šport je s tamojším regiónom veľmi úzko spätý. Ofenzívny zadák sa teda rozhodol hájiť trenčianske farby. Aké sú jeho pocity z kádra Vojakov a s akými ambíciami išlo mužstvo do boja v ročníku 202/21? „Podľa mňa máme v Trenčíne veľmi dobrý tím. Bohužiaľ, postretli nás nejaké problémy so zraneniami, no napriek tomu stále bolo naším cieľom dostať sa medzi najlepšiu šestku tímov po základnej časti a následne odohrať kvalitné play-off,“ priblížil svoje dojmy zo spoluhráčov a zámery tímu. Po rokoch strávených vo Švédsku a následnom období v Anglicku tentoraz zamieril produktívny severský hokejista opäť do rozdielneho prostredia. Okúsil teda intenzitu viacerých ligových pomerov a prezradil nám svoj pohľad na tempo a kvalitu Tipos extraligy.Podľa môjho názoru má táto liga dobrú úroveň. Hrá sa v nej pomerne rýchly hokej a je tu množstvo kvalitných hokejistov,“ v skratke popísal slovenskú extraligu.

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

Krokom vyskúšať si slovenský hokej Ackered okúsil výraznú obmenu nie len hokejových, ale aj iných podmienok.  Pri takejto zmene sa nemožno diviť, keď si človek potrebuje zvyknúť na všetky okolnosti, ktoré sú s tým spojené. Bývalému hráčovi Djurgårdens IF sa úvode sezóny v trenčianskom drese bodovo až tak nedarilo. Bolo to spôsobené postupným prispôsobovaním sa na nové prostredie a odlišným štýlom hokeja? „Vždy trochu trvá, kým sa človek aklimatizuje a udomácni sa v novom prostredí. Musel som si zvyknúť na štýl hry, spoznať mojich spoluhráčov a nájsť medzi nami chémiu,“ vysvetlil pomalší štart v novom pôsobisku. Následne sa však všetko obrátilo k lepšiemu a štatistiky Švéda sa začali výrazne zlepšovať . Momentálne je dokonca najproduktívnejším legionárom našej extraligy a svojou bodovou aktivitou zatienil veľké množstvo útočníkov. Aktuálne mu so stratou iba troch bodov na druhé miesto patrí siedma priečka v individuálnom kanadskom bodovaní Tipos extraligy. Výraznou mierou mu k tomu dopomohla čerstvá šnúra pätnástich zápasov za sebou, v ktorých zakaždým dokázal bodovať. Mal už niekedy obranca z krajiny troch koruniek v kariére podobnú sériu? „V poslednom čase sa mi celkom darí. Podobnú formu som mal aj počas mojich prvých dvoch rokov vo Veľkej Británii,“ zaspomínal si na ostrovské pôsobenie. Z doterajších štyridsiatich dvoch individuálne získaných bodov tvoria presné zásahy pätnásť z nich. Po Oliverovi Okuliarovi druhý najproduktívnejší hokejista trenčianskej Dukly je aj najlepším strelcom spomedzi zadákov v našej súťaži .Čomu pripisuje svoju gólovú efektivitu? „Tvrdo pracujem a na každý duel sa snažím pripraviť najlepšie, ako viem. V Dukle mám šťastie na veľmi dobrých spoluhráčov, ktorí mi pomáhajú a hokej na Slovensku si skutočne užívam,“ pochválil svojich kolegov. Spoločne s nimi ho čaká ešte záverečná fáza základnej časti, ktorá určí, či Trenčania poputujú rovno do štvrťfinále alebo si túto príslušnosť budú musieť vybojovať  v osemfinálových bojoch. S akým cieľom ide Carl Ackered a Dukla Trenčín do zvyšnej etapy sezóny? „Chceme predvádzať kvalitný hokej, vyhrať čo najviac zápasov a zo všetkých síl sa ešte pobiť o prvú šestku. Ak sa nám to nepodarí, musíme to akceptovať a pripraviť sa na play-off. V tejto sezóne chceme hrať hokej najdlhšie, ako sa bude dať,“ vyjadril odhodlanie do záverečných extraligových bojov.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY