× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Haščák pokoril dva rekordy, Mešára teší kolektívny výkon


08.03.2021

Päť kôl pred koncom základnej časti sa v rámci posledného vzájomného zápasu základnej časti pod Tatrami stretli hráči Popradu a Detvy. „Kamzíci“ vedú tesný boj o prvé miesto a Detva bojuje o šieste. V rámci aktuálnej sezóny sa doposiaľ stretli trikrát, z toho raz sa muselo rozhodovať v predĺžení a v jednom prípade sme spoznali víťaza až po samostatných nájazdoch. Vzájomné strety sa doteraz niesli zakaždým vo vyrovnanom štýle a podobný priebeh sme mohli očakávať aj teraz.

 

Zápas bol spočiatku vyrovnaný so šancami na oboch stranách. Prvá tretina sa niesla v duchu nevyužitých presiloviek a slabej efektivity. Najväčšiu šancu mal v siedmej minúte Charbonneau, ktorý si položil peknou sťahovačkou brankára Vošvrdu na ľad, ale ten vytiahol ešte krajší zákrok. Poprad zvyšoval aktivitu a mal viacero sľubných príležitostí, Detva hrozila najmä z nebezpečných únikov, no gól nepadol.

 

V druhej tretine prejavili väčšiu chuť po góle znova „kamzíci“. Mali obrovskú hernú prevahu, väčšinu času sa hralo pred detvianskym brankárom, ale Lazušin držal parádnymi zákrokmi bezgólovú remízu. Veľkú príležitosť na otvorenie skóre stretnutia mal na hokejke Patrik Svitana, ale podobne ako Vošvrda v prvej časti hry, aj Lazušin bol proti a vytiahol skvelý zákrok betónom. Napriek hernej prevahe domácich, skóre otvorili hostia. V jedenástej minúte sa tešil z prvého presného zásahu Ščurko. Na druhý gól sa nečakalo dlho a už o minútu a pol viedol celok spod Poľany o dva góly. Detva mala šancu na tretí gól, keď Vošvrda pri rozohrávke mimo bránky nahral na hokejku Gachulinca, ktorý strieľal spoza modrej čiary do prázdnej brány, ale proti bol Ulrych na bránkovej čiare a ofsajd, v ktorom bol jeho spoluhráč, ktorý nestihol včas opustiť útočné pásmo. Poprad ešte ku koncu nastrelil tyčku, no stav stretnutia sa už v tejto časti hry nemenil. 

 

Aj tretiu tretinu začali „kamzíci“ aktívnejšie a odmena v podobe gólu prišla v tretej minúte po spolupráci Paločka a Mešára. „Som rád, že mi to tam konečne padlo, pretože som sa už dosť dlho trápil v koncovke. Dúfam, že mi to bude padať aj naďalej,“ okomentoval svoj gól Mešár. Ten mieril presne popod Lazušinovu vyrážačku. Podtatranci boli naďalej aktívnejší a zaslúženého vyrovnania sa dočkali v dvanástej minúte, keď osamotený Bjalončík backhandom zakončoval pomedzi betóny ruského brankára. Z toho gól ešte nepadol, ale puk sa odrazil k Tavimu a ten sa do odkrytej bránky nemýlil. Už o pol minúty mohol Poprad vyhrávať, Zagrapan sa ocitol zoči voči Lazušinovi, ale detviansky brankár bol úspešnejší. Gólmani boli ústrednými postavami oboch tímov. „Ako detviansky, tak aj náš brankár dnes výborne zachytali. Na ich strane bolo možno aj trochu šťastia, pretože tam boli nejaké tyčky,“ vyjadril sa Mešár na výkony oboch brankárov. Následne aktivitu prevzali hráči Detvy a vypýtali si dva fauly v krátkom časovom slede, čo im poskytlo výhodu dlhej presilovky o dvoch hráčov. Podtatranci sa bránili umne, ale dve sekundy pred vypršaním dvojnásobnej početnej výhody sa Detva znova dostala do vedenia. Rymsha peknou nahrávkou od modrej poslal puk na hokejku Coxa a ten prekonal Vošvrdu. Kamzíci ale nepovedali posledné slovo, dostali výhodu už siedmej presilovej hry, a tú konečne využili. Haščák po skvelej prihrávke od Svitanu zakončoval zo svojej typickej pozície do čiastočne odkrytej bránky. „Hrali sme dobre, ale pokazili sme si to množstvom vylúčení. V prvej tretine tri vylúčenia, v druhej tiež tri a v poslednej tretine sme dostali v oslabení gól, po zbytočnom vyhodení puku do hľadiska. Pri takom kvalitnom tíme ako Poprad to bola chyba,“ vypichol faktor, ktorý rozhodol o osude stretnutia hlavný tréner hostí Ernest Bokroš. Pre Haščáka to bol zároveň jeho nový rekord v počte strelených gólov počas jednej sezóny. „Nemám to ako ohodnotiť, dostal som vynikajúcu nahrávku a to čo nám nepadlo predtým, nám padlo teraz. Mám pár zápasov na zaokrúhlenie gólov na štyridsať. Urobím, čo budem môcť a uvidíme.“ Popradský kanonier zároveň vytvoril nový klubový rekord v počte nazbieraných bodov v rámci jednej sezóny. „Som vďačný svojim spoluhráčom, že bojujú, nahrávajú mi, takže veľká vďaka patrí celému mužstvu.“

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Zápas šiel do predlženia, v ktorom sa už po dvadsiatich sekundách presadil Handlovský po peknej individuálnej akcii. Na úrodnú pôdu padli podľa Mešára aj slová v kabíne. „V šatni aj na striedačke sme si opakovali, že sme lepším tímom a musíme hrať svoju hru až dokonca.“ Podľa Bokroša si Detva zaslúžila viac ako jeden bod. „Každý bod je dobrý, takže si vážime aj ten jeden. Hrali sme však dobre a zaslúžili by sme si aspoň dva body,“ zakončil tréner HC 07 Detva. 

 

autor: Daniel Kopáč | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY