× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa: Adrián Holešinský


11.03.2021

Nitra sa v minulej predčasne ukončenej sezóne umiestnila až na pre ňu netypickej deviatej priečke. Bolo teda jasné, že sa v priebehu leta „corgoni“ zmenám nevyhnú. Tou najzásadnejšou bolo určite angažovanie staronového trénera Antonína Stavjaňu, ktorý to pod Zoborom jednoducho vie. Okrem toho sa však výrazné pohyby udiali aj v hráčskom kádri. Vrátil sa napríklad produktívny Marek Slovák, ako dobrý úlovok sa ukazuje Marek Tvrdoň a jedným z najpríjemnejších prekvapení celej ligy je útočník Adrián Holešinský. Ten vygradoval svoje výkony počas prvého marcového týždňa, keď v troch zápasoch strelil až štyri góly, vďaka čomu si u nás vôbec prvýkrát vyslúžil miesto medzi trojicou najlepších hokejistov za uplynulých sedem dní.

 

Aby bola úspešne ukončené základná časť Tipos extraligového ročníka 2020/2021, musí každý celok odohrať ešte štyri zápasy. Najdlhšia fáza sezóny sa tak nezadržateľne chýli ku svojmu koncu a takto ju zo svojho pohľadu zhodnotil rodák z Čadce. „Naše tímové výkony boli pomerne kolísavé. Raz sme boli hore, raz dole. Mali sme silný štart, neskôr nás postihla dlhšia kríza, ale už sme sa z toho dostali, konečne hráme hokej, aký chceme a hádam sa nám túto formu podarí preniesť aj do blížiaceho sa play-off.“ Negatívnym obdobím si Nitrania prešli začiatkom nového kalendárneho roka. V tom starom atakovali tie najvyššie priečky, avšak od 8. januára na nich prišiel útlm, postupne sa začali v tabuľke prepadať nižšie a jej čelo sa im výrazne vzdialilo. „Jeden z hlavných dôvodov bol určite ten, že nám do zámoria odišli naši kľúčoví hráči – Róbert Lantoši a Cooper Zech. Popritom sa tam, nanešťastie, vyskytlo ešte viacero drobných nepríjemnosti. Jednoducho, každé družstvo z ligy si prešlo nejakou krízou a bolo len otázkou času, kedy to príde na nás. Trvalo nám síce trošku dlhšie, kým sme si k tomu poriadne sadli, no začali sme na tom pracovať a teraz sa ukazuje, že sme na tej správnej ceste,“ s veľkým nadhľadom vysvetlil príčiny chvíľkového výkonnostného poklesu „corgoňov“. Napriek tomu sa však momentálne nachádzajú na peknom piatom mieste. Priama účasť vo vyraďovacích súbojoch by im už nemala uniknúť, ba naopak, môžu sa posunúť ešte o jednu pozíciu vyššie. Za bratislavským Slovanom totižto zaostávajú len o šesť bodov a v rámci zvyšných štyroch kôl ich čaká posledný vzájomný zápas, ktorý ak vyhrá Nitra, môže priniesť nečakanú zápletku. V podstate by sa nič zásadné nezmenilo, ale začínať sériu na domácom ľade je vždy veľká výhoda. „Pred sezónou sme si povedali, že sa budeme snažiť skončiť na čo najlepšej priečke. Pochopiteľne, všetky zostávajúce duely chceme dotiahnuť do úspešného konca, aby sme boli výborne naladení na play-off a ak sa nám podarí poskočiť na štvrté miesto, budeme za to radi, pretože nám to môže veľmi pomôcť,“ odpovedá, či si takto v závere trúfajú predbehnúť družstvo z hlavného mesta Slovenska.

zdroj: HK Nitra (Rastislav Búgel)

 

Častokrát počúvame, že vyraďovacie súboje sú v porovnaní so základnou časťou úplne iná súťaž. S týmto výrokom sa nedá nesúhlasiť, veď mohli sme sa o tom presvedčiť už viackrát doma i v zahraničí. Na otázku ohľadom nitrianskych ambícii smerom k blížiacej sa najzaujímavejšej fáze sezóny nám tamojšia 63-ka poskytla jasnú odpoveď. „Ako sa hovorí, pôjdeme od zápasu k zápasu, ale v prvom rade chceme vyhrať ligu, bez tohto cieľa by to podľa mňa nemalo žiadny zmysel. Do jeho naplnenia dáme všetko a uvidíme, kam sa nám to podarí dotiahnuť.“ Prebiehajúci ročník môžeme bez okolkov označiť za jeden z najvyrovnanejších v poslednej dekáde, každý môže poraziť každého, obzvlášť to bude platiť počas play-off. Najmä z toho dôvodu budú jednotlivé série pre všetky celky fyzicky, ale aj psychicky veľmi náročné. „Energie a síl máme v zásobe mnoho. Celú sezónu intenzívne trénujeme, takže z tohto hľadiska nemám žiadne obavy,“ vyjadril sa ku kondičnej pripravenosti jeho mužstva a dopĺňa, „Najdôležitejšie bude, aby sme sa zomkli ako tím, pretože šampiónom Tipos extraligy sa môže stať naozaj hocikto. Je to iba o tom, kto si najlepšie načasuje formu a kto preukáže najväčšie odhodlanie zvíťaziť.“ K hokeju odjakživa patrili takisto tvrdé súboje a šarvátky. Tie dokážu vždy zaujať aj množstvo fanúšikov na sociálnych sieťach. Zatiaľ čo v základnej časti vidíme potýčky prakticky iba raz za čas, v tej najdôležitejšej fáze sezóny, keď sa hrá o všetko, je ich frekventovanosť výrazne vyššia. Pästným súbojom sa však  v 44. kole zaskvel práve Adrián a svojmu súperovi Petrovi Hraškovi zo Zvolena nedal žiadnu šancu. V tomto minulotýždňovom nervóznom stretnutí okrem iného taktiež strelil víťazný gól a k hattricku Gordieho Howe-a mu tak chýbala iba asistencia. „Osobne sa nepovažujem za nejakého bitkára. Vyvinulo sa to zo situácie. Keď to je potrebné, nerobí mi problém zastať sa spoluhráčov, ale rozhodne to nevyhľadávam. Nášmu družstvu chcem skôr pomôcť svojou produktivitou ako bitkami, no keď sa niečo zomelie, som pripravený zasiahnuť,“ opísal okolnosti svojej prvej pästnej výmeny v slovenskej najvyššej súťaži.

 

Prejdime však trošku do minulosti. Nie je to tak dávno, čo ľavoruký forvard pôsobil v zámorskej univerzitnej lige. Na vysokej škole v americkom Maine strávil predchádzajúce tri roky, avšak kvôli viacerým zraneniam toho veľa neodohral. Stihol nastúpiť iba na sedemnásť duelov, v ktorých si, žiaľ, nepripísal ani jeden kanadský bod. Predsa len však vie porovnať v čom sú rozdiely medzi NCAA a Tipos extraligou. „V prvom rade je NCAA principiálne úplne ináč stavaná. Je síce o trošku rýchlejšia, no najväčšiu odlišnosť vidím v tom, že tu už to je čisto mužský hokej, pretože u nás môžeme pozorovať veľmi veľa skúsených hráčov, zatiaľ čo tam to je všetko o mladíkoch,“ stručne vymedzil azda najviditeľnejšiu rozličnosť. Ako sme už spomínali, Adrián Holešinský prišiel k „corgoňom“ počas vlaňajšieho leta. Síce bol pred pár rokmi na súpiske extraligovej Žiliny, ale výraznejšiu šancu medzi seniormi nikdy nedostal. Z toho dôvodu môžeme aktuálny ročník považovať za jeho nováčikovský v našej elitnej súťaži a darí sa mu v ňom naozaj skvelo. V doterajších tridsiatich štyroch vystúpeniach jedenásťkrát skóroval a pridal k tomu desať nahrávok, čo dokopy predstavuje slušných 21 bodov. „Po mojich zdravotných patáliách, ktoré ma v USA sprevádzali, som sa spolu so svojím agentom rozhodol, že by bolo dobré vrátiť sa na Slovensko. Mal som rôzne ponuky, ale aj vďaka Róbertovi Lantošimu som sa dostal na skúšky do Nitry a som im nesmierne vďačný za ponúknutú možnosť ukázať sa. Myslím, že počas celej sezóny dokazujem, že svojou výkonnosťou na extraligu mám, no popravde som milo prekvapený, ako mi to ide. Získal som sebavedomie, ktoré som mal pred pár rokmi a na ľade sa cítim veľmi dobre,“ rozrozprával sa na tému svojho prestupu pod Zobor a či očakával takýto vydarený štart. Svoju už doteraz výbornú fazónu žilinský  odchovanec vygradoval v priebehu prvého marcového týždňa. Počas neho boli na programe až tri kolá a v nich sa dokázal presadiť až štyrikrát, keď po jednom góle strelil Zvolenčanom, resp. Trenčanom a dvakrát namieril presne proti trápiacemu sa Liptovskému Mikulášu. Za tieto výkony sa premiérovo dostal do našej pravidelnej rubriky – Hráči týždňa. „Momentálne sa mi individuálne darí, ale zásluhu na tom majú najmä moji spoluhráči. Všetky presné zásahy som vsietil po tom, čo pre mňa chlapci z formácie vybojovali puk a našli ma na tom správnom mieste. Naša tímová hra vždy vyšvihne niekoho na výslnie, minulý týždeň som to bol ja a navyše som mal šťastie, že som hral po boku Mareka Slováka a Mareka Tvrdoňa, ktorí patria medzi špičku celej ligy,“ skromne sa vyjadril na margo jeho doteraz najvydarenejšieho týždňa.

 

O ešte stále iba 25-ročného útočníka môže byť po sezóne obrovský interes nie len v našej domácej súťaži, ale pokojne aj v popredných európskych ligách. Vzhľadom na aktuálne obdobie to je mierne hypotetická otázka, no ohľadom svojich plánov do budúcna nám prezradil následovné. „V januári som dostal ponuku z fínskej SaiPy, avšak vedeniu klubu ju zamietlo. Takto dopredu to je ozaj náročné presne povedať. Možno by som aj ostal v Nitre, aby som všetkých presvedčil, že táto sezóna nebola náhoda, ale keby sa mi naskytla nejaká zaujímavá príležitosť, určite by bolo ťažké jej odolať. Momentálne sa tak stopercentne sústredím len na to, aby pre nás aktuálny ročník dopadol čo najlepšie.“

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY