× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred play-off s Rastislavom Gašparom: Začína sa od nuly


30.03.2021

Slovan Bratislava je klub, ktorý má vždy len tie najvyššie ambície. S ohľadom na to buduje takisto svoj káder, ktorý je v tejto sezóne opäť mimoriadne nabitý. „Belasí“ disponujú kvalitnými legionármi, ale aj výbornými domácimi hráčmi s množstvom skúseností z našej najvyššej súťaže. Jedným z nich je útočník Rastislav Gašpar. Ten počas premiérovej sezóny v hlavnom meste Slovenska dokazuje, že jeho výkonnosť rok čo rok stúpa. V play-off by mal patriť k ofenzívnym ťahúňom svojho mužstva, a preto sme sa pred najdôležitejšou fázou ročníka pozhovárali práve s ním. 

 

Bratislavčania sa takmer celú základnú časť bili o čelo tabuľky so Zvolenom, Popradom a Michalovcami. Nanešťastie pre ich priaznivcov, týmto trom celkom akosi nestačili a so ziskom deväťdesiatich štyroch bodov obsadili po rovných päťdesiatich kolách konečné štvrté miesto. „Myslím si, že sme mohli dopadnúť lepšie, ale zas aj horšie. Párkrát sme zbytočne stratili body, čo nás na konci mierne mrzelo. Avšak neprekáža nám z akej priečky sme postúpili. Cieľ máme teraz úplne iný, no so základnou časťou sme viac-menej spokojní,“ s nadhľadom ohodnotil prvú a najdlhšiu časť sezóny. K hokeju, žiaľ, patria okrem pekných momentov taktiež škaredé, a to napríklad v podobe nepríjemných zranení. Obzvlášť Slovan by o tom vedel povedať svoje, pretože zoznam jeho zranených hráčov bol viackrát poriadne zaplnený. „Po celý čas bol niekto mimo, vrátane kľúčových hráčov. Ku koncu to už potom nebolo iba o dvoch až troch hokejistoch, ale v istom období sme nemali k dispozícii až desiatich korčuliarov. Bolo to ťažké, ale ustáli sme to,“ okomentoval zdravotné patálie „belasých“ a dodáva, „Pri štarte vyraďovacích súbojov budú chýbať ešte Ranford, Bačík a Samuel Petráš. Ináč sme v plnej sile.“ Kvôli vykĺbenému lakťu dlhšie obdobie absentoval takisto dvadsaťšesť ročný rodák z Banskej Bystrice. Na stredajší súboj už je však stopercentne fit a aktuálny ročník je aj napriek tomu jeho bodovo najlepším v Tipos extralige. Takéto zlepšenie pripisuje najmä poctivému tréningu. „Popracoval som a stále pracujem na odstraňovaní svojich slabých stránok a zatiaľ sa mi to darí. Taktiež som začal premieňať šance, ktoré som doteraz nedokázal využívať.“

 

zdroj: slovanpositive.com

 

K osemnásobnému majstrovi Slovenska prestúpil „Gašpi“ z Detvy, a to netypicky už po šiestich zápasoch. Pod Poľanou pôsobil od roku 2016, preto môžeme pokojne povedať, že práve vďaka tomuto stredoslovenskému družstvu nastal v jeho kariére takýto obrovský posun vpred. „Odchod nebol náročný, skôr taký špecifický, pretože v Detve som strávil veľa času a mám tam množstvo priateľov. Každopádne som rád, že som spravil tento krok a veľmi si to tu užívam,“ priblížil, ako vnímal svoj presun po niečo vyše štyroch sezónach. Pochopiteľne, Slovan má vyššie ambície než „medvede“, no pravorukému centrovi to vyhovuje. Prvou prekážkou Bratislavčanov na ceste k vysnívanému titulu bude nepríjemná Nitra, ktorá je známa najmä svojou ofenzívnou hrou. Rastislav Gašpar však odhodlane vraví. „Áno. Nitrania sú nebezpeční, ale to je tento rok každý. Majú svoju kvalitu, no my si na nich veríme, máme jasný cieľ a chceme ho splniť.“ Sériu medzi „corgoňmi“ a „belasými“ môžeme označiť aj ako súboj skvelej ofenzívy a výbornej defenzívy. „Poriadne sme si ich naštudovali. Dnes sa vďaka moderným technológiám dá množstvo informácii zistiť z videí, takže túto domácu úlohu sme si spravili. Vieme, čo a ako proti ním máme hrať, aby sme na konci boli úspešní my,“ odpovedá ohľadom špeciálnej prípravy na ich štvrťfinálového súpera. 

 

Po januárovom odchode lodivoda Romana Stantiena sa kormidla Slovana ujala dvojica Róbert Döme Marián Bažány. Po ich príchode však výkonnosť Bratislavčanov začala klesať a z dvadsiatich stretnutí prehrali až deväťkrát. Z toho dôvodu majú niektorí fanúšikovia obavy, že si túto pomerne nelichotivú formu prenesú aj do play-off. Z toho si ale niekdajší mládežnícky reprezentant ťažkú hlavu nerobí a na margo toho konštatuje. „Necítim žiaden tlak. Nikdy pri hokeji som ho necítil. Je to predsa moje zamestnanie a vec, ktorá ma enormne baví. Venujem sa tomuto športu odmalička a jednoducho si to užívam,“ a k rošáde trénerov dopĺňa, „Hráč s tým nedokáže nič spraviť. Je nevyhnutné to prijať ako fakt, pretože zbytočne sa človek bude zaoberať záležitosťami, ktoré nedokáže zo svojej pozície ovplyvniť.“ Ako sme už o pár riadkov vyššie spomínali, záver základnej časti rozhodne Slovanistom nevyšiel podľa ich predstáv. Zaznamenali viacero zbytočných prehier, čo ich nakoniec stálo aj lepšie postavenie v tabuľke. „Jedna vec je základná, druhá vyraďovacia časť. Všetci začínajú od nuly, bude to úplne iné a myslím si, že ak budeme hrať to, čo si povieme, dosiahneme svoj cieľ. Atmosféra v kabíne je na skvelej úrovni. Sme tu skvelá partia, a to je z môjho pohľadu základ všetkého,“ pozitívne uzatvára rozhovor bratislavská štyridsiatka.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY