× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred play-off s Branislavom Rehušom: Musíme nájsť cestu, ako byť úspešní


02.04.2021

Dukla Trenčín je jedným z tímov, ktoré do poslednej chvíle bojovali o umiestnenie medzi najlepšou šesticou základnej časti. „Vojakom“ to napokon tesne nevyšlo a ďalšou prekážkou na ceste do play-off im bol banskobystrický káder. V kvalifikačnej sérii si s „baranmi“ poradili a nemalou mierou k tomu prispel aj skúsený útočník Branislav Rehuš, ktorého sme vyspovedali ohľadom nedávnych udalostí a na chvíľu sme sa vrátili aj na začiatok prebiehajúceho ročníka.

 

Aktuálnu sezónu síce začínal hráč so skúsenosťami z kanadskej OHL u našich susedov v druholigovom Vsetíne, no po siedmich odohraných dueloch sa po desiatich rokoch od pôsobenia v Senici vrátili na slovenské klziská. Za svoju ďalšiu hokejovú destináciu si vybral trenčiansku Duklu. Čo rozhodlo o tomto kroku? Akonáhle bolo jasné, že vo Vsetíne nebudem ďalej pôsobiť, ozval sa mi s ponukou pán tréner Pardavý spolu s Brankom Radivojevičom. Konzultovali sme moju rolu v tíme a o pár dní som bol v Trenčíne,“ vysvetlil, ako sa upiekol prestup pod Hrad Matúša Čáka. Rozhodovanie asi bolo o to jednoduchšie, že trenčianskej lavičke šéfujú práve mená ako Pardavý, Radivojevič a Frühauf. Zavážil teda aj tento fakt? „Áno, určite. Je to len plus, že môžem v Dukle hrať pod trénermi, ktorí majú skutočne bohaté hokejové skúsenosti,“ uviedol na margo lodivodov. Okrem spomínaných zámorských a českých klzísk okúsil tridsaťdvaročný hokejista aj dánsku a francúzsku súťaž. V kariére bol teda členom viacerých tímov, ktoré mohli mať pred sezónou rôzne ambície. Hráč jeho kalibru by mal vedieť odhadnúť silu kádra, v ktorom sa nachádza. Vedel som, že v čase môjho príchodu do Trenčína mal tím veľa zranených hráčov a nie úplne ideálnu formu, no hneď na prvom tréningu som videl, že máme veľa šikovných hráčov. Veril som, že v tabuľke budeme stúpať smerom nahor,“ ponúkol svoje prvé dojmy zo spoluhráčov.

 

Písal sa ešte rok 2010, keď Rehuš naposledy korčuľoval na slovenských štadiónoch, konkrétne ako hráč vtedajšej druholigovej Senice. Po dekáde zbierania zahraničných skúseností je prirodzené, že si človek musí zvykať na hru a tempo, ktoré predstavuje slovenská najvyššia súťaž. „Myslím, že to šlo prirodzene. Covid prerušil aj druhú najvyššiu českú ligu v, a tak som bol dva mesiace bez zápasového tempa. Prvé zápasy v Trenčíne boli pre mňa teda o to ťažšie, ale po pár odohraných dueloch som sa do toho dostal,“ spomína na jeseň minulého kalendárneho roka. V úvode toho nasledujúceho však prišlo pre Duklu výnimočné obdobie z hľadiska efektivity v presilovkách. Trenčanom sa v tomto smere výrazne darilo a počas januára zaznamenali šnúru deviatich zápasov po sebe, v ktorých sa vždy aspoň raz dokázali gólovo presadiť pri početnej výhode. Dohromady to bolo sedemnásť presilovkových gólov, ktoré im zaručili viacero januárových víťazstiev. „Je super, ak tímu idú presilové hry a našej prvej presilovkovej päťke to tam skutočne sypalo, tým pádom sa zápasy ľahšie vyhrávali,“ obzrel sa za úspešným mesiacom, v ktorom musel vypomáhať aj na poste obrancu. Niekdajší hokejista českého Znojma pôsobiaceho v rakúskej EBEL má však v krvi ofenzívnu pozíciu. Ako doposiaľ hodnotí sezónu z individuálneho a aj z tímového hľadiska? „Osobne mi chvíľku trvalo, kým som sa do toho dostal. Stále sa však ešte hrá a ja dúfam, že pôjdeme čo najďalej a budem pre tím platným hráčom. Cez predkolo sme sa prebojovali do play-off, čo nás teší a chceme ísť aj ďalej,“ vyjadril odhodlanie trenčianskeho celku.

 

zdroj: Facebook HK Dukla Trenčín (Mário Bóna)

 

Vyrovnanosť tímov v posledných extraligových ročníkoch je čoraz výraznejšia a iná v tomto smere nie je ani aktuálna kapitola našej najvyššej hokejovej súťaže. Vyváženosť síl jednotlivých klubov prospieva nielen oku diváka, ale aj samotnej Tipos extralige. „Pre meno našej extraligy je len dobre, že je takáto vyrovnaná,“ krátko skonštatoval a súhlasil Rehuš. O spomínanom fakte sa napokon mohli presvedčiť aj samotní „vojaci“, ktorí v nedávnej sérii s Banskou Bystricou odohrali veľmi vyrovnané stretnutia. V druhom kvalifikačnom súboji strelil center druhej útočnej formácie dva presné zásahy, ktorými výrazne pomohol k víťazstvu. V nasledujúcom dueli bol priamym aktérom nevídaného momentu, keď v predĺžení tretieho merania síl prekonal súperovho brankára, no keď sa už spoločne s tímom tešili z postupu, prišiel nečakaný verdikt rozhodcu. Gól Trenčína uznaný nebol a o pár momentov mali radosť z víťazstva „barani“. Celkovo ale žlto-červení zvíťazili 3:1 na zápasy. „Celá séria bola veľmi náročná a sme radi, že sme ju ustáli. Po spomínanom prehratom zápase po predĺžení bolo dôležité, že sme na to rýchlo zabudli, dobre sme sa zregenerovali a dokázali sme vyhrať ďalší duel, ktorý nás posunul do play-off,“ ponúkol pohľad na udalosti nedávno minulé. Osemfinálové súboje znamenali pre Rehuša spoluprácu s mladými puškami v drese Dukly. Zdá sa, že spolupráca s Okuliarom a Kukučom mu celkom sedí. Ako to vidí center útoku? Sú to mladí a talentovaní hráči, veľmi šikovní na puku, spoločne sa dostávame do šancí a ak ich začneme viac premieňať, budem ešte spokojnejší,“ pochválil svojich mladších kolegov a verí v lepšiu efektivitu

 

V nasledujúcich stretoch čaká na Trenčanov tohtosezónny neobľúbený protivník z Michaloviec, s ktorým v aktuálnom ročníku prehrali všetky vzájomné zápasy a dokázali mu streliť len štyri góly. Ako sa na nasledujúce zápasy trenčiansky celok pripravil a čo sa v kabíne pred touto sériou prízvukovalo? „V play-off sa začína odznova. Teraz je jedno akú bilanciu sme s nimi mali, musíme nájsť cestu, ako byť úspešní a viac sa presadzovať. Ako som už spomínal, extraliga je veľmi vyrovnaná a verím, že séria s Michalovcami bude úspešnejšia pre nás,“ uzavrel zdravo namotivovaný útočník.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY