× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jakub Linet pred finále SHL: Na ľade treba nechať maximum


07.04.2021

Prebiehajúca sezóna Slovenskej hokejovej ligy je výnimočná tým, že víťaz si zabezpečí priamy postup do najvyššej súťaže. Vo finálovej sérii oň budú bojovať Žilina a Spišská Nová Ves. Pred štvrtkovým štartom samotných stretnutí sme nahliadli do kuchyne Vlkov a pripravili sme pre Vás rozhovor s útočníkom Jakubom Linetom.

 

Napriek neistej epidemiologickej situácii poskladal v lete žilinský manažment veľmi solídny káder, ktorý svojou kvalitou prevyšuje úroveň SHL. Ukázalo sa to aj v základnej časti. Zverenci trénerského dua Gregor – Škorvánek ju ovládli s vyše dvadsaťbodovým náskokom, prehrali len v piatich stretnutiach, pričom mali suverénne najlepšie ofenzívne aj defenzívne štatistiky. „Myslím si, že v Žiline sa konečne pristúpilo k skladaniu kádra zodpovedne a odzrkadlilo sa to aj na výsledkoch. Navzájom sme si sadli, vytvorila sa tu veľmi silná partia, čo sa potvrdilo najmä pri niekoľkých úspešných obratoch zápasov,“ zdôraznil Jakub Linet. 

 

Do vyraďovacích bojov vstupovali Vlci s nálepkou hlavného favorita na postup. Ako sa však hovorí, v play-off sa začína odznova. Žilinčania sa o tom presvedčili na vlastnej koži. Štvrťfinále proti Považskej Bystrici, ako aj semifinále proti Dubnici síce zvládli bez jedinej prehry, no len v dvoch z týchto ôsmich duelov vyhrali vyšším ako jednogólovým rozdielom. Dvakrát o svojom triumfe rozhodli v predĺžení a v ďalších dvoch prípadoch až v samostatných nájazdoch. „ Prakticky všetci z nášho tímu sme už hrali v play-off, takže vieme, že ide o novú súťaž. Považská Bystrica bolo toho najlepším dôkazom – bojovala, hrala umne v defenzíve. My sme sa trochu trápili v zakončení, no nakoniec sme to zvládli, za čo sme boli veľmi radi. Proti Dubnici sme efektivitu o niečo zlepšili, aj keď súpera skvelo držal brankár. V poslednom zápase nás nakopli aj presilovky, v ktorých sme dali góly a dotiahli to do víťazného konca,“ obzrel sa skúsený center za doterajším priebehom vyraďovacej časti.

 

zdroj: Vlci Žilina

 

Už dlho bolo jasné, že reálnu šancu prekaziť Žilinčanom postupové plány majú len dva či tri tímy. A práve s jedným z nich – Spišskou Novou Vsou, si Vlci zmerajú sily vo finále. Spišiaci sa, podobne ako Žilina, netaja postupovými ambíciami a tomu prispôsobili aj zloženie kádra. V mužstve „Novejši“ možno nájsť viacero skúsených hráčov na čele s menami ako Marcel Melicherčík, Lukáš Hvila či Štefan Fabian. Nabitý a vyrovnaný tím Miroslava Mosnára určite nebude chcieť svoju kožu predať lacno „Bude to veľmi náročná séria, Spišská Nová Ves má kvalitné mužstvo. Musíme sa nich pripraviť. Pokiaľ chceme postúpiť, treba na ľade nechať maximum,“ uvedomuje si tridsaťročný žilinský rodák. Úlohou partie okolo kapitána Jaroslava Markoviča teda bude nájsť recept na ťažkého súpera. „Našou najväčšou zbraňou môže byť korčuliarsky, nátlakový hokej. Tento štýl hry viacerým mužstvám nevyhovuje. Pokiaľ sa budeme držať našej hry a dáme si pozor na defenzívu, tak máme kvality na to, aby sme súpera zdolali,“ myslí si Linet, ktorý bude vo finále čeliť viacerým bývalým spoluhráčom z jeho michalovského pôsobenia. „S viacerými súpermi sa dobre poznáme, no na ľade tieto kamarátstva pôjdu bokom. Po zápase môžeme spolu vtipkovať, podať si ruky, v zápale hry ale budeme proti sebe bojovať o každý kus ľadu.“

 

Ak by sa Žiline podarilo zvládnuť finálovú sériu, pre Jakuba Lineta by šlo o druhý postup medzi ligovú elitu – v roku 2019 sa mu ho podarilo dosiahnuť ešte ako hráčovi Michaloviec, keď dvoma gólmi v rozhodujúcom zápase baráže poslal do nižšej súťaže práve rodnú Žilinu. Tentoraz je už však súčasťou kádra Vlkov, ktorých dres si obliekol po šesťročnej prestávke. „Takmer celú seniorskú kariéru som strávil mimo Žiliny. Už ma to teda ťahalo vrátiť sa domov, byť bližšie k rodine a mať väčšiu pohodu,“ objasnil dôvody svojho návratu domov a pridal aj zhodnotenie jeho doterajších výkonov. „Z individuálneho hľadiska som celkom spokojný, aj keď vždy to môže byť aj lepšie. Snažím sa byť produktívny, no hlavné je, že sa darí tímu. Pomáha mi aj to, že už tretiu sezónu hrám spolu s Igorom Safaraleyevom. Výborne sme si sadli aj s ďalším členom nášho útoku – Jakubom Cígerom. Všetci traja si veľmi dobre rozumieme na ľade, ako aj mimo neho,“ uzavrel.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY