× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Náročná, avšak veľmi kvalitná sezóna – zhodujú sa Kanás, Gašpar, Marušiak a Konečný


15.05.2021

Osem strastiplných mesiacov extraligového diania plného emotívnych momentov, nepriazni pandémie, prázdnych tribún, avšak krásneho vrcholu ročníka je za nami. Sezóna špeciálna vo viacerých ohľadoch bola vo finálnom dôsledku ešte sledovanejšou, než tomu býva za normálnych okolností. Svoje cenné subjektívne pohľady na ňu nám poskytla štvorica osobností, ktorá k tejto téme má čo povedať. Všeobecné hodnotenie i svoj neoficiálny výber niekoľkých individuálnych ocenení nám prezradil marketingový manažér Tipos Extraligy Kamil Kanás, dvojica komentátorov a redaktorov RTVS Pavol Gašpar a Marek Marušiak, i bývalý hokejista a súčasne televízny expert Rastislav Konečný. 

 

HODNOTENIE SEZÓNY

 

KAMIL KANÁS: Sme veľmi radi, že sa celá sezóna vôbec dohrala. Dobre vieme, aký bol jej začiatok, nebolo to jednoduché – začínali sme o mesiac neskôr a prakticky počas celého priebehu ročníka sme sa borili rôznymi opatreniami. Prvé kolá sa hrali vo veľmi obmedzenom režime, keďže si postupne všetky tímy prešli karanténou. Skompletizovalo sa to tesne pred play-off, kedy bola na programe posledná dohrávka. 

 

Máme za sebou veľmi úspešné play-off. Disponovalo veľkou vyrovnanosťou a hernou kvalitou, v tomto smere sme sa opäť o krôčik posunuli. Musím priznať, že finalisti ma neprekvapili – Poprad a Zvolen hrali najlepší hokej už počas základnej časti, do finále sa dostali zaslúžene. Zvolen bol lepší v maličkostiach, to rozhodlo o ich triumfe.

 

Špecifická sezóna ovplyvnená pandémiou mnoho dverí zavrela. Fanúšikovia s výnimkou finále nemohli byť prítomní na tribúnach, čo mrzí jednak nás a jednak kluby. Na druhej strane táto covidová situácia otvorila možnosti mladým hokejistom, ktorí konečne dostali priestor. Za zmienku rozhodne stoja mená ako Šimon Nemec, Filip Mešár, Martin Chromiak, Dalibor Dvorský a mnoho ďalších. Kluby im poskytli priestor a aj napriek tomu, že sa spočiatku príliš nepresadzovali, neposadili ich na lavičku. Boli stabilnými členmi kádrov, mali veľkú minutáž, a to je obrovský krok vpred. Osobne verím, že v budúcej sezóne bude do NHL v prvom kole draftovaný hráč, ktorý strávil sezónu v Tipos Extralige.

 

Ďalším podstatným aspektom je oneskorenie štartu zámorských súťaží. Na našich klziskách sme preto mohli istý čas vidieť mená ako Róbert Lantoši, či Adam Húska. Zabúdať nesmieme rovnako na zámorských hráčov. Brady Lyle si po návrate za veľkú mláku vybojoval zmluvu v Bostone, bolo famózne sledovať bratskú dvojicu Nick a Drew Shore, vo výbornom svetle sa ukázal i Cameron Lee a zámorská pätica z Liptovského Mikuláša. Už na najbližšom drafte bude veľmi vysoko Brandt Clarke. Osobne ho tipujem na niektoré z prvých troch miest, som presvedčený o tom, že sa objaví medzi prvou päticou. Sme nesmierne radi, že sa elitná slovenská súťaž otvorila aj takýmto hráčom a mali záujem v nej hrať. Samotnej lige to spravilo neskutočné meno. Taktiež Nové Zámky sa objavili na azda všetkých zahraničných portáloch. Je to skvelá reklama. 

 

Tešia nás aj ďalšie fakty. Zaznamenali sme najvyšší počet odvysielaných extraligových zápasov v samostatnosti Slovenska – 135 zápasov Tipos Extraligy, z toho 65 RTVS a 70 SportTV. Vzhliadnutia na YouTube, kde pôsobíme iba druhý rok sa vyšplhali na približne 2,5 milióna. 

 

Kluby sa museli popasovať s nemalými finančnými problémami. Nedočkali sa výraznejšej podpory, preto museli vziať všetko na plecia samotní majitelia klubov, respektíve generálni partneri. Napriek tomu sme mali možnosť vidieť náročnú, no veľmi kvalitnú sezónu.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

 

PAVOL GAŠPAR: Som veľmi rád, že sa sezóna dohrala a mala vyvrcholenie v podobe play-off. To sa vlani ani len nehralo a ako fanúšikom, tak nám ako televíznemu štábu vyraďovačka veľmi chýbala, pretože kvôli tomu sa v podstate hrá celá základná časť. Rovnako ma teší, že síce len v symbolickom počte, ale predsa len mohli finálovú sériu sledovať diváci priamo na štadiónoch. 

 

Práve vyraďovacia časť ukázala, prečo je play-off tak dôležitou časťou sezóny. Prinieslo ešte kúsok zvýšenej kvality, spoznali sme pravých lídrov, hráčov, ktorí ťahali svoje tímy za víťazstvom a v prípade Zvolena aj za titulom. Z môjho pohľadu má tento ročník pozitívne hodnotenie. 

 

 

RASTISLAV KONEČNÝ: Dôležitým momentom z môjho pohľadu bolo, že sa sezóna vôbec odohrala, aj keď v nevídanom móde, to znamená za splnenia protiepidemiologických opatrení. Hráči a realizačný tím sa pravidelne testovali, na tribúnach (okrem finále) neboli diváci. Zvláštna doba, zvláštne riešenia, ale opakujem, dôležité bolo, že sa hralo.

 

 

MAREK MARUŠIAK: Bola to sezóna, ktorú sme tu doteraz nikdy nemali a snáď ani nikdy mať nebudeme. Bez divákov. Ich absencia na zápasoch bola cítiť nielen v play-off a záverečných bojoch o titul, ale aj počas základnej časti, keď som mal viackrát pocit, že to hráčov ani nebaví. Tým dosť utrpela kvalita hokeja.

 

Na druhú stranu bolo skvelé, že pre posun zámorských súťaží sme mohli na ľade vidieť hráčov z AHL či NHL, ktorými boli Lantoši, Daňo, Studenič, Lee, Zech, Lyle, bratia Shoreovci, Clarkeovci a ďalší. Čo sa týka športovej stránky, pomerne skoro sa vyselektovala štvorica tímov, ktoré budú bojovať o titul. A tak sa aj stalo. Zvolen, Poprad, Michalovce aj Slovan sa dostali do semifinále, a tam už Zvolen ukázal, že mal najväčšiu kvalitu. Poprad zas predviedol, že sú enormní bojovníci a vo finále boli viac ako vyrovnaným súperom. Hoci sa séria skončila 4:1, nikto by sa nemohol čudovať, ak by o majstrovi rozhodol až duel číslo sedem.

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

 

HRÁČ SEZÓNY

 

KAMIL KANÁS: Najviac ma zaujala trojica hokejistov – Pavol Regenda, Miloš Kelemen a Adrián Holešinský. Regenda je vynikajúco stavaný power-forvard, ktorý dostal priestor v materskom klube. Mal fantastickú sezónu, navyše ju môže zavŕšiť účasťou na majstrovstvách sveta. 

 

Holešinský odohral za posledné tri ročníky zhruba sedemnásť zápasov, boril sa zraneniami. Nitra mu poskytla priestor, za čo im patrí obdiv. Prakticky vo svojej prvej sezóne na seniorskej úrovni sa dokázal presadiť a vybojovať si miesto v reprezentácii. Jeho výkony neostali nepovšimnuté a už počas sezóny o neho javil záujem účastník fínskej Liigy. 

 

Vydarený minulý ročník z pohľadu Miloša Kelemena nebol náhodou. Zaujal ma svojím pohybom, hernou aktivitou, korčuľovaním, ako sa dokázal presadiť v ofenzívnej konkurencii neskoršieho majstra. Okrem reprezentácie je výsledkom jeho práce angažmán v Česku. To ho môže vystreliť ešte vyššie.   

 

 

PAVOL GAŠPAR: Čisto po športovej stránke to bol pre mňa kvôli play-off zápasom Robin Rahm. Zvolenský brankár mal obrovský podiel na víťazstvách svojho tímu. Vyžaroval z neho pokoj a v neskutočnej kadencii vyťahoval kľúčové zákroky v tých najdôležitejších chvíľach – ako počas semifinálovej série so Slovanom, tak i vo finálovej proti Popradu. Bol to on, o koho sa Zvolenčania mohli oprieť a vďaka tomu sa s omnoho ľahším srdcom venovali ofenzíve, ktorá im šla nad očakávanie. 

 

Po emotívno-vodcovskej stránke by som vyzdvihol Dávida Skokana. Ten ukázal ako strašne mu záleží na tímovom úspechu. Hral na hranici sebaobetovania, ak aj nie trošičku za ňou. 

 

 

RASTISLAV KONEČNÝ: Veľmi ťažká otázka a úprimne, nedokážem vybrať len jedného hráča. Každý tím mal svojich lídrov a z každého tímu by som si vedel vybrať nielen jedného, ale niekoľkých, ktorých herný prejav sa mi páčil a zároveň ťahali svoj tím.

 

 

MAREK MARUŠIAK: Zlatú korčuľu ako ocenenie za najužitočnejšieho hráča síce získal Dávid Skokan, z celkového pohľadu by som ešte viac vyzdvihol jeho spoluhráča z útoku Marcela Haščáka. V prvej polovici základnej časti mal bilanciu gól na zápas, celkovo skončil na méte štyridsaťpäť, čo je o štrnásť viac ako druhý v poradí Pavel Klhůfek. Hokej je o góloch, a Haky ich dával už z autobusu...

 

zdroj: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

 

NAJPRÍJEMNEJŠIE PREKVAPENIE SEZÓNY

 

KAMIL KANÁS: Marek Tvrdoň. Nebolo žiadnym tajomstvom, že v minulosti ho sprevádzali problémy so životosprávou a morálkou. Za posledné tri sezóny vystriedal osem rôznych klubov. Opäť treba vyzdvihnúť odvahu vedenia Nitry za poskytnutie priestoru napriek tomuto všetkému. Dokázal sa fantasticky presadiť, spoločne s Marekom Slovákom si výborne rozumeli. V podstate potvrdil predpoklady skautov spred mnohých rokov, kedy ho draftoval Detroit Red Wings. Potenciál v ňom je a hokej jednoznačne hrať nezabudol. 

 

 

PAVOL GAŠPAR: Tu poviem viac mien, čo ma neskutočne teší, že máme možnosť hovoriť o vyššom počte hráčov. Progres Šimona Nemca asi ani nemusíme viackrát rozoberať. 

 

Stopercentne Miloš Kelemen. To je pre mňa veľký úkaz, pretože jeho úsilie som sledoval niekoľko rokov. Najskôr sa musel prebojovať do prvého tímu, potom si v ňom vybojovať pevné miesto a napokon sa z neho stal jeden z kľúčových útočníkov, ktorý strieľal dôležité a veľké góly. 

 

Veľmi príjemným prekvapením je pre mňa to, akým spôsobom sa Daniel Gachulinec adaptoval v reprezentácii, kam si preniesol svoje ligové výkony a pohodu. A ešte to dokázal upgradovať na medzinárodnú úroveň. 

 

Oliver Okuliar fantasticky začal ročník a po prestupe do Trenčína krásne zapadol k bratom Shoreovcom. Zažil naozaj fantastickú, ak nie prelomovú sezónu. 

 

Zabudnúť nemôžeme na Rasťa Gašpara. Aj keď tu sa už dostávame na inú vekovú úroveň ako v prípade prvých dvoch menovaných. Títo hokejisti za mňa jednoznačne, nerád by som na niekoho zabudol.  

 

 

RASTISLAV KONEČNÝ: V priebehu základnej časti mala Detva veľmi dobrú sériu víťazstiev, ktorá v konečnom dôsledku viedla k historickému umiestneniu po základnej časti (6.miesto), čiže z tohto pohľadu to vnímam ako príjemné prekvapenie. V rámci jednotlivcov hodnotím kladne zvyšujúci sa ice-time hráčov ako Šimon Nemec, Filip Mešár a pod.

 

 

MAREK MARUŠIAK: V prvej polovici sezóny ma najviac prekvapili Nové Zámky, ktoré sa pod trénerom Hrnčárom dlhšie pohybovali na špici. Dôvodom však môže byť aj to, že Covid zasiahol tento tím ešte v úvode sezóny, zatiaľ čo ostatné celky ním boli pribrzdené až v priebehu sezóny. 

 

Najväčším prekvapením je pre mňa tím Detvy, ktorý pod trénerom Bokrošom a s kvalitnými legionármi i domácimi hráčmi vrátane odchovancov, vedeli potrápiť ktorýkoľvek tím. Ich šieste miesto po základnej časti bolo skvelým vysvedčením. Vo štvrťfinále ich však Poprad k víťazstvu nepustil, hoci ani tam nepôsobili Detvania len ako sparing partner, ale ako vyrovnaný súper.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

MOMENT SEZÓNY

 

KAMIL KANÁS: Gól Dalibora Dvorského, ktorým prekonal rekord Mariána Gáboríka a stal sa najmladším strelcom extraligového gólu. Vďaka tomuto momentu sa bude na uplynulú sezónu spomínať ďalších niekoľko desiatok rokov. 

 

 

PAVOL GAŠPAR: Veľmi dlho a v podstate ešte stále vo mne rezonuje emócia po prvom finálovom zápase vo Zvolene. Aj vtedajší spolukomentátor Roman Sýkora ďakoval, že sa mohol zúčastniť takého zážitku. Ja som mal úplne rovnaký pocit. Finále prinieslo veľmi pekný ofenzívny hokej. Bola to hokejová férovka dvoch tímov, ktoré šli dať viac a nie dostať menej gólov ako súper. Túto emóciu si jednoducho chcem pamätať a prial by som ju fanúšikom čo najčastejšie.

 

 

RASTISLAV KONEČNÝ: Skúsim sa na to zamerať v súvislosti so ziskom titulu HKM Zvolen a vyraďovacej časti ako takej. Z môjho pohľadu bol dôležitý úvodný zápas semifinálovej série HKM verzus Slovan, ktorý domáci zvládli po nájazdoch, čím sa ujali vedenia v sérii 1:0. Ak by to skončilo naopak, táto séria mohla byť iná a mohla stáť hráčov HKM viac síl. Ich finálový súper z Popradu si takou sériou musel prejsť v semifinále proti Michalovciam, keďže otáčal z 0:2 na 4:2.

 

Na druhej strane rešpekt pred tým, čo nám obaja fináloví súperi predviedli, bol to atraktívny, ofenzívny hokej, ktorý musel divákov baviť.

 

 

MAREK MARUŠIAK: Neviem nájsť žiaden konkrétny deň či zápas, ktorý by bol akýmsi zlomom. V prípade majstrovského Zvolena či bronzových Michalovčanov dochádzalo k progresu postupne. Líšky sa vzchopili najmä po príchode fínskeho trénera. Poprad bol na prvých miestach prakticky celú sezónu, Slovan aj s obrovskou maródkou počas sezóny neopustil prvú šestku, Nitra začala výbornou šnúrou víťazstiev, v závere už akoby nemali sily potrápiť Slovan vo štvrťfinále. Niečo podobné trápilo aj Trenčín, ktorému napríklad na víťazstvo v prvom zápase štvrťfinále nestačil ani náskok 4:0. Takže z tohto vyplýva, že zlom bol už len samotný fakt, že aj napriek zúriacej pandémii sa podarilo ligu odohrať a aj určiť majstra. Dokonca aj pred päťsto divákmi…

 

 

autor: Silvester Bobko, Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY