× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Ľubomír Fetkovič: Nové Zámky boli pre mňa najlepšou voľbou


22.05.2021

So zverejňovaním zmien v kádri začali v priebehu tohto týždňa aj Novozámčania. Ako prvú z posíl „býci“ predstavili útočníka Ľubomíra Fetkoviča, no a práve tohto hokejistu sme sa rozhodli osloviť na rozhovor.

 

Ľubomír Fetkovič má za sebou zaujímavý hokejový príbeh. Zo Slovenska prvýkrát odišiel už ako pätnásťročný, pričom od sedemnástich rokov pôsobil v zahraničí prakticky neustále. Výnimku predstavovalo iba sedem duelov, ktoré odohral za Nitru v sezóne 2019/2020. Posledných šesť rokov strávil náš respondent vo Švédsku, v ktorom si okrem juniorskej ligy zahral v tretej aj druhej najvyššej seniorskej súťaži. Na svoju škandinávsku minulosť spomína pozitívne. „Pôsobenie vo Švédsku mi vyhovovalo, tak po hokejovej, ako aj životnej stránke. Dalo mi to určite veľa. Som veľmi rád, že som tam bol. Čo sa týka preferovaného štýlu hokeja, výrazný dôraz bol kladený na korčuliarske schopnosti, ako aj taktiku. V minulej sezóne som hrával v druhej najvyššej súťaži, oproti tretej lige som cítil kvalitatívny rozdiel. Bol som až prekvapený, o ako rýchlu a kvalitnú súťaž ide. Tým, že kvôli pandémii sa odložil štart NHL aj AHL, pôsobilo v tejto lige veľa kmeňových hráčov z týchto súťaží, čo kvalitu ligy ešte viac posunulo. Napríklad, v našom tíme bol veľký talent z Edmontonu Raphael Lavoie,“ obzrel sa dobre fyzicky stavaný center za svojou švédskou anabázou.

 

zdroj: vasbyhockey.se

 

Dôvodov, kvôli ktorým sa Fetkovič rozhodol pre návrat na Slovensko, bolo viac. „Naposledy som hrával vo švédskom klube Väsby, s ktorým sme, bohužiaľ, vypadli z druhej švédskej ligy. Prestup do iného klubu v rámci Švédska by bol administratívne komplikovaný. Aj kvôli rodine, aj kvôli tomu, že už som bol dlhšie preč z domu, som si hovoril, že by bolo zaujímavé pôsobiť na Slovensku,“ povedal galantský rodák. Novozámockí „býci“ neboli jediným extraligovým záujemcom o jeho služby. „Mal som aj iné ponuky, ale Nové Zámky boli pre mňa najlepšou voľbou. Asi najdôležitejším faktorom bola osoba trénera Majorossa, na ktorého som počul len dobré veci. Mal som s ním aj rozhovor a po ňom som sa rozhodol, že podpíšem zmluvu v Nových Zámkoch,“ vysvetlil dvadsaťštyriročný útočník, ktorého ciele v novom tíme sú jasné. „Očakávam, že sa herne zlepším po každej stránke aj že toto pôsobenie bude mať pre moju kariéru prínos. Verím, že s chlapcami vytvoríme dobrú partiu, ktorá spolu dokáže vybojovať nejaký úspech,“ dúfa. Presun na Slovensko Ľubomír neberie ako krok späť, práve naopak, o našej najvyššej súťaži má pozitívnu mienku. „V zahraničí je podľa mňa slovenská extraliga, vzhľadom na to, akú ma reálnu úroveň, dosť podceňovaná. Ja si ale myslím, že naša liga je kvalitná. Každým rokom sa posúva hore, veci sa tu robia správne.“

 

Pôsobenie na Slovensku môže predstavovať pre Ľubomíra Fetkoviča motiváciu, aj čo sa týka prípadných vyhliadok na posun do reprezentačného výberu. Uplynulá sezóna je dôkazom toho, že vďaka kvalitným výkonom v našej najvyššej súťaži sa môžu hráči prebojovať až do záverečnej nominácie na MS. Na prebiehajúci svetový šampionát sa dostalo šesť extraligistov. Navyše, ako sme už spomenuli, Fetkovič hráva na poste centra, kde sme nikdy nemali na výber priveľa možností. V prípade kvalitných výkonov v novozámockom drese sa mu tak môže črtať ďalšia zaujímavá kariérna príležitosť. „Sledoval som prípravné zápasy Slovenska, chalani z extraligy hrali kvalitne, nestratili sa. Reprezentácia je motivácia nielen pre mňa, ale pre každého hráča. Jednak ide o samotný pocit, že hráte za svoj národ a takisto každý vie, že z reprezentácie sa dá rýchlejšie posunúť do hokejového sveta,“ uzavrel hráč, ktorý ma svojom konte dva štarty za olympijský výber Slovenska.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY