× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Andrew Yogan: Neviem sa dočkať na hokej v novej lige


09.06.2021

HC Slovan Bratislava je klub, ktorému účasť v extraligovom semifinále a celkové štvrté miesto stačiť nemôže. V hlavnom meste sa teda hneď po skončení sezóny pustili do stavby ešte kvalitnejšieho kádra na nasledujúci ročník a súpisku obohatili aj zámorské mená. Jedným z nich je dvadsaťdeväťročný americký útočník Andrew Yogan.

V uplynulom období hájil rodák z Floridy farby rakúskeho Dornbirneru pôsobiaceho v ICEHL. Po základnej časti sa jeho mužstvo nachádzalo na siedmej priečke, ktorá zaručovala štvrťfinálovú sériu proti Salzburgu. Táto ligová fáza však bola pre Yoganovho zamestnávateľa konečnou. „Zažili sme dobrú sezónu. Posledné roky mal tento tím problémy prebojovať sa do play-off. Podľa mňa som spolu s Rapuzzim a MacKenziem pomohol klubu na ceste do vyraďovacích bojov. Samozrejme, chceli sme vyhrať a uspieť vo štvrťfinále, no s uplynulým rokom a organizáciou klubu sme spokojní,“ zhrnul nedávnu sezónu a spomenul aj svojich staronových kolegov. Pre hráča so skúsenosťami z rôznych zámorských súťaží to bolo celkom vydarené ťaženie, keď v piatich desiatkach duelov stihol získať päťdesiatdva kanadských bodov. V rámci tímu sa stal najproduktívnejším korčuliarom a z ligového hľadiska obsadil slušné ôsme miesto. „Myslím si, že môžem byť spokojný. Posledných pár sezón som ukončil so slušnými štatistikami. Najdôležitejšia vec, ktorú som sa však naučil, je byť viac defenzívnym a tamojší tréneri mi s tým veľmi pomohli. Moju hru to výrazne zlepšilo a teraz som komplexnejším hráčom. Teším sa, že to budem môcť ukázať v nasledujúcom ročníku,“ vyjadril nadšenie do kariérnej kapitoly.

Ako už nová bratislavská posila spomenula, za sebou ma skutočne bodovo kvalitné hokejové roky. Dá sa teda povedať, že je najmä ofenzívnym hráčom? „Áno, som útočný typ hokejistu, ktorý rád strieľa a užíva si góly. To je spôsob, ktorým pomáham mužstvu najviac, no pracujem aj na ostatných aspektoch hry,“ opísal sa v skratke dobre stavaný center a krídelník. V lige našich západných susedov obliekal dresy štyroch klubov – HC Bolzano, HC Innsbruck, Fehérvár AV19 a napokon Dornbirner EC. „Rakúska liga je skvelá, užil som si v nej každý rok a obľúbil som si túto krajinu. Strávil som tu päť rokov, takže som si vybudoval reputáciu a ľudia ma poznali. Na tamojšiu súťaž nemôžem povedať nič zlé, teraz sa však už teším na posun do ďalšej kapitoly,“ s úsmevom spomína na Rakúsko a teší sa do Bratislavy. Ako prebiehali rokovania s jeho novým zamestnávateľom? „Slovan ma kontaktoval ku koncu sezóny a všetko šlo veľmi hladko. Teším sa na prvé stretnutie s novými spoluhráčmi. V Bratislave som už bol s mojou priateľkou, mesto sa nám veľmi páčilo a tešíme sa, že tu budeme žiť,“ neskrýva radosť z nového pôsobiska.


zdroj: gettyimages.at

Andrew svojimi výkonmi rozhodne upútal pozornosť aj iných klubov, ktoré ho takisto chceli do svojich radov. „Mal som aj iné ponuky, rád však cestujem. Neviem sa dočkať na hokej v novej lige, bude to pre mňa skutočne vzrušujúce. Nepovedal by som, že existujú nejaké špecifické dôvody, ktoré by rozhodli o mojom pôsobení v Slovane, ale teším sa na novú ligu,“ vysvetlil nadšený Yogan. Takmer päť spomínaných rokov pôsobil neďaleko Slovenska. Vie niečo o našej extralige a hokejovej kultúre? „Zistil som, že hokejová kultúra je v Európe veľmi populárna. Mám priateľov, ktorí hrali v slovenskej a českej lige, čiže viem, že sú tu skvelí fanúšikovia s vášňou pre tento šport. Hráči tu tvrdo pracujú a je čas otestovať s nimi svoje zručnosti. V drese Fehérváru sme na turnaji hrali proti Nitre a som natešený, aká liga ma čaká,“ podelil sa o poznatky so slovenským hokejom. Spolu s Yoganom posilnili káder Slovana aj jeho spoluhráči z Dornbirneru – Matt MacKenzie a William Rapuzzi. Je teda prirodzené, že svoju ďalšiu kariérnu destináciu spolu prediskutovali. „Rozprávali sme sa spolu o tom, pretože všetci sme rozmýšľali, kde budeme hrať nasledujúci rok. Je super, že môžeme byť opäť spolu v novom tíme. Na výjazdoch sme spolu bývali v izbe a sme si veľmi blízki. Tešíme sa na nových spoluhráčov a deň za dňom sa budeme chcieť zlepšovať ako tím,“ teší sa na novú výzvu.

Nasledujúci súťažný ročník bude pre Yogana už ôsmym v rámci európskeho pôsobenia. Seniorskú kariéru dovtedy spájal hlavne so severoamerickými súťažami –AHL a ECHL, no od toho času už však nazbieral množstvo skúsenosti v Európe. „Strávil som v Severnej Amerike päť rokov a miloval som to tam. Mal som ale pár zranení, chcel som sa dostať späť do formy a skúsiť európsky hokej. Potešilo ma, keď prišla príležitosť zahrať si rakúsku ligu. Nechcel som odtiaľ odísť, pokiaľ by neprišla výborná príležitosť. Milujem hokej v Európe, kultúru a intenzitu play-off zápasov. Na fanúšikoch je tu niečo špeciálne. Je fascinujúce sledovať, ako podporujú svoj tím. Úplne rozdielna atmosféra, ktorú som si zamiloval,“  pochvaľuje si podporovateľov na starom kontinente. Pred rozhodnutím zmeniť svetadiel boli Yoganove hokejové kroky spojené aj s AHL, v ktorej nastúpil vo viac než stovke duelov. Obohatilo ho to po osobnostnej a aj hokejovej stránke. „AHL je skutočne náročná, veľmi fyzická a rýchla súťaž. Naučila ma, ako byť profesionálom. Chceli od nás, aby sme sa adaptovali na rýchlosť hry hráčov, ktorí majú na NHL a všetci sme sa navzájom tlačili k lepším výkonom. Bolo to veľmi dobré nakopnutie mojej kariéry. Od trénerov a spoluhráčov som sa toho veľa naučil a urobilo to zo mňa hráča, ktorým som dnes. Ako mladému hráčovi vám tam nesmie chýbať sebavedomie a chuť tvrdo pracovať. Vďaka tomu som sebaistý hokejista a na ľade verím svojim schopnostiam,“ priblížil zákulisie jednej z najlepších líg sveta. Hokejový osud to zariadil tak, že počas hokejových začiatkov sa Andrew vo farbách Connecticut Whale stretával aj s Marekom Hrivíkom. Ako si naňho po rokoch spomína? „Je to super chalan, približne tri roky sme spolu hrávali na farme New York Rangers. Marek je veľmi šikovný hráč, tvrdo pracuje a je s ním zábava. Máme spolu dobrý vzťah a možno sa čoskoro uvidíme. Taktiež si spomínam, že som ešte ako pätnásťročný párkrát korčuľoval s Andrejom Meszárošom, ktorý vtedy pôsobil na Floride. Keď som videl jeho meno na súpiske Slovana, hneď som si na to spomenul a napadlo mi, že kruh sa uzavrel,“ spomína na našich rodákov. Mladší z tejto slovenskej dvojice momentálne háji národné farby na majstrovstvách sveta. Sleduje Andrew aktuálne svetové dianie? „Áno, zachytím každú informáciu, ktorú môžem, pretože môj tréningový kemp pozostáva z ťažkej práce, takže doma veľa času netrávim. Takisto pomáham miestnym chlapcom na klzisku, starám sa o môjho psa, no stále keď môžem, tak sa snažím pozrieť si zápas majstrovstiev sveta,“  vykreslil svoje momentálne časové možnosti na sledovanie hokeja.

Do ambiciózneho slovenského klubu prichádza rovnako mentálne nastavený hráč. „Pre výhru chcem urobiť všetko a vyhrať ligu znie ako dobrý plán. Samozrejme, musíte si to zaslúžiť každodennou tvrdou prácou. Vyhrávanie zápasov je pre mňa najdôležitejšou vecou a urobím všetko, aby som Slovanu k tomu dopomohol. Som si istý, že MacKenzie a Rapuzzi sa budú snažiť o to isté,“  preukázal motiváciu k úspechu. Okrem práce je pre každého športovca potrebný aj oddych a aktivity mimo hokeja. „Voľný čas medzi sezónami trávim na Floride v mojom domovskom meste. Ráno si zacvičím, neskôr si zahrám golf a oddychujem. Takisto rád cestujem a bol som aj v Mexiku. V lete sa bude ženiť môj najlepší kamarát, takže sa chystám aj na túto príležitosť,“ načrtol dni svojho osobného voľna. Je bývalý hráč juniorského tímu Floridy pripravený pripojiť sa k bratislavskému tímu na letný kemp alebo sa bude pripravovať individuálne v domácom prostredí? „Trénujem u nás na ľade so skvelou skupinou hráčov, no keď začne tréningový kemp Slovana, budem tam.“ uzavrel čoskoro bratislavský útočník.

autor: Martin Lehotský, Marián Kubík | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY