× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Adam Sýkora: "Najväčší záujem o mňa prejavil Montreal a Arizona"


06.07.2022

Adama Sýkoru by sme právom mohli nazvať skokanom ročníka Tipos extraligy. Mladý útočník Nitry nastupoval na začiatku uplynulej sezóny vo štvrtom útoku s minimom času stráveným na ľade, no postupne ho dostával viac a viac na seba upriamoval aj pozornosť, a to nie len v Nitre. Rýchleho a šikovného hráča si všimli aj skauti, ktorí sa pôvodne prišli pozrieť na Nemca či Mešára, Sýkora to napokon dotiahol až na MS seniorov, kde dokonca strelil aj gól. Dobrú pozíciu mu odborníci predpovedajú v piatkovom drafte NHL, čo potvrdil pred týždňom na vstupnom drafte juniorských líg CHL. Ako hodnotí uplynulú sezónu a ako vidí svoje šance samotný Adam Sýkora?

Dávali Vám starší hráči so skúsenosťami v NHL v kabíne počas sezóny nejaké špeciálne rady? Napríklad  Braňo Mezei v Nitre alebo Tomáš Tatar v reprezentácii?

Od každého takéhoto hráča sa snažím zobrať si nejaké tie skúsenosti, pretože naozaj to boli, resp. sú špičkoví hráči v NHL a som veľmi rád, že som sa mohol práve s takýmito hokejistami stretnúť. Či už to bol Braňo Mezei, Tomáš Tatar, alebo aj ostatní hráči. Od každého z nich som si zobral to najlepšie, čo som vedel a ešte raz som vďačný, že som mohol stráviť s nimi čas spolu v jednej kabíne, v jednom tíme.

Aké máte vyhliadky pred budúcou sezónou? Chceli by ste ešte jednu sezónu stráviť na Slovensku alebo skôr plánujete odísť do zámoria, ak sa naskytne príležitosť?

Nemám to ešte presne stanovené, pretože dneska (1.7. pozn red.) bol draft do CHL, kde si ma z prvého miesta vybrali Medicine Hat Tigers a v Nitre mám zatiaľ stále zmluvu, takže je to na zváženie, pretože oba tieto tímy ma veľmi lákajú, ale záleží to najviac od NHL draftu. Keď si ma nejaký tím vyberie a povie, že budem musieť ísť do kanadskej juniorky, tak samozrejme budem musieť ísť tam a keď povedia, že môžem zostať v Nitre, tak budem nad tým veľmi rozmýšľať, pretože obidve tieto možnosti sú pre mňa veľmi dobré. 

Pociťovali ste počas sezóny, že by bol na Vás vyvíjaný tlak zo strany skautov, vnímali ste ich prítomnosť na extraligových zápasoch?

Nemyslím si, najviac skautov chodilo pozerať na Šimona Nemca a vedel som, že si možno obzrú aj mňa. Postupom sezóny som mal informácie, že niektorí budú chodiť aj kvôli mne, takže možno sa mi dostalo do hlavy, že asi prídu, ale pred samotným zápasom som sa snažil sústrediť na svoju hru, nevnímať prítomnosť skautov, pretože by to možno zmenilo moje mentálne nastavenie a hru, ktorú hrávam stále, možno by som začal vymýšľať nejaké veci, ktoré nemám dobré, a to by bolo práve to, čo by som nechcel. Nejaký tlak som nepocitoval a ani som nemal stres z toho, že skauti prišli pozrieť aj na mňa, bral som to úplne v pohode.

Oslovili Vás bližšie zástupcovia niektorých zámorských klubov, vnímate väčší záujem zo strany niektorého tímu NHL?

Áno, oslovila ma väčšina tímov z NHL, ale ja si myslím, že najväčší záujem som pociťoval z Montrealu a z Arizony. Tieto tímy si ma pozvali na svoj vlastný combine a uhradili mi letenky, stravu, ubytovanie, takže všetko mi zaplatili, čiže aj toto bolo také, že mali o mňa záujem, inak by ma tam asi nevolali.

 V posledných týždňoch sme Vás mohli vidieť aj na inline hokeji či tenisových kurtoch, ktorým športom okrem hokeja sa vo voľnom čase venujete a ktoré sú Vaše obľúbené?

Teraz cez leto hrám najčastejšie inline, ktorý je teraz môj najobľúbenejší šport. Spolu s chalanmi máme klub Káčeri Piešťany, v ktorom pôsobíme mladí hráči, hrávame však extraligu medzi mužmi. Aj tento rok sme hrali extraligu, hoci tým, že ja som bol v Kanade aj na majstrovstvách, tak som odohral menšiu časť zápasov, ale každý tento zápas ma posunul a som veľmi rád, že sa tento šport objavil na Slovensku a takisto stále ide do popredia. Je to veľmi dobré spestrenie, keďže cez letnú prípravu je ľadu menej a toto je výborná náhrada hokeja. Hrávam aj tenis, v ktorom zapájam iné svalové partie, tiež zmeny smeru, a tak isto tá frekvencia mi pomáhajú. Venujem sa aj rôznym iným športom, myslím, že v žiadnom sa nestratím. Chodím často plávať, hrávam futbal, chodím na športovú cyklistiku a v mojej dedine máme tiež wake soul, kde chodím skoro každý deň, keď sa dá. 

 

autor: Radovan Slávik | foto: FB/HK Nitra

PODOBNÉ ČLÁNKY