× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Dominik Sojka: Extraliga je rýchlejšia a profesionálnejšia. V prvej lige to veľmi záleží od súpera


24.02.2023

Mladý, dvadsaťdvaročný útočník z tímu „baranov“ sa po dlhodobom zranení vrátil do zostavy. Pre zlepšenie kondície a hernej praxe má Dominik Sojka striedavé štarty v prvoligovom tíme z Brezna. Tento tím s najväčšou pravdepodobnosťou strávi budúcu sezónu v nižšej lige, a tak sme sa ho spýtali na aj na porovnanie týchto dvoch súťaží.

„V mužstve nie je cítiť, že sme momentálne na poslednom mieste. O tom svedčili aj výsledky, ktoré boli zrkadlom našej hry. Vyhrávali sa zápasy a udržiavali sme si nádej na zotrvanie v lige,“ uviedol na začiatok nášho rozhovoru mladý útočník Dominik Sojka.

Rodák z Banskej Bystrice chodí túto sezónu na výpomoc do tímu Brezno Knights, kde naberá hernú prax a kondíciu po zranení. „Vždy tam mám veľký ice-time. Naberám tam herné minúty a sebavedomie. Zápasové nasadenie a herné situácie sa niekedy nedajú nasimulovať v tréningu.“ Dominik si vyskúšal pôsobenie v Tipos Extralige a taktiež TIPOS Slovenskej hokejovej lige. „Extraliga je rýchlejšia a profesionálnejšia. V prvej lige veľmi záleží od súpera, resp. od hráčov, proti ktorým sa nachádzam na ľade, nakoľko prvá liga je mix skúsených hráčov a mladíkov, ktorí sa snažia preraziť do veľkého hokeja,“ ozrejmil Banskobystričan.

Ohľadom svojho zdravotného stavu, ktorý ho priviedol k vynútenej pauze na ľade sa Dominik vyjadril nasledovne: „Zranenie neprišlo náhle, ale kontinuálne. Jednalo sa o posunutú platničku medzi stavcami L4 a L5 na chrbte. Nasledovala konzervatívna liečba, ktorá trvá prakticky doteraz. Nakoľko hokejisti sú vždy “naklonení” na jednu stranu, chrbát nepracuje rovnomerne. Preto sa budem musieť venovať prevencii v podobe nápravných cvikov.“ Dlhodobé zranenia sú pre hráčov psychicky náročné, na tréningu sa im venujú fyzioterapeuti a kondiční tréneri, ktorí s nimi zároveň trávia v tom momente najviac času. Vítaná je podpora spoluhráčov v kabíne, aby sa necítili zranení hráči mimo hokejového diania. „Náš fyzioterapeut Dušan Šavel a kondičný tréner Juraj Havír mi boli najväčšou oporou. Veľa sme konzultovali. Okrem neho aj hráči ktorí boli v danom čase zranení, nakoľko sme spolu v posilňovni trávili veľa času. Ak mám zmieniť jedného, tak Mateja Gajana, ktorý je v procese rekonvalescencie po operácii kolena.“

Bystrický útočník svoj prvý zápas po zranení odohral 10.1. 2023 na ľade Dukly Trenčín. „Tréner mi povedal, že nebudem veľmi vyťažovaný a že odo mňa očakáva jednoduchý hokej. Človek už v zápale hry zabúda na nejaké predošlé zranenia a už sa naplno koncentruje na zápas. Problém bol skôr kondičného charakteru a taktiež som mal pri súbojoch väčší rešpekt, bol som opatrnejší ako predtým.“

21.11.2022 prišiel na pozíciu hlavného trénera šesťdesiatjeden ročný Doug Shedden. Rodák z Kanady má skúsenosti z európskych ale aj zámorských líg. „Je to skúsený tréner a veľký človek. Získal si rešpekt každého jedného hráča v kabíne vrátane mňa. Páči sa mi jeho filozofia a systém, akým chce hrať hokej. Za všetko o ňom hovoria naše výsledky od jeho príchodu,“ povedal na jeho adresu Dominik Sojka.

Dvadsaťdvaročný útočník zažil už množstvo derby zápasov medzi „baranmi“ a „rytiermi,“ preto nás zaujímalo, či existujú z jeho pohľadu takéto zápasy aj v SHL-ke. „Možno zápasy proti Žiaru nad Hronom. Hrá tam veľa hráčov, s ktorými som hrával v juniorských kategóriách. Zároveň sme farmami Zvolena a Banskej Bystrice,“ objasnil črtajúcu sa rivalitu.

 Na záver sme sa Dominika opýtali proti ktorému súperovi sa mu hralo najťažšie. Hoci neodohral v Brezne veľa duelov, vyskúšal si už súboje s mnohými kvalitnými tímami. „Ako som spomínal, veľmi záleží proti komu človek hrá. Ťažko sa hrá proti starším, skúsenejším hráčom. V pamäti mi utkvel zápas proti Trnave, kde som sa často na ľade zvítaval proti dvojici Miklík - Kukumberg.“

 

autor: Veronika Mondeková | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY