× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Martin Mišiak: Mládežnícke kluby v Amerike majú finančné zázemie podobné, ako naše extraligové kluby. To im umožňuje vytvoriť diametrálne odlišne podmienky


26.04.2023

Tohtoročný draft sa už nezadržateľne blíži. Martin Mišiak, rodák z Banskej Bystrice, v ňom má určite svoje miesto, a preto sme sa ho v rozhovore spýtali, aké sú jeho pocity pred samotným draftom a ako zatiaľ prežíva aktuálnu sezónu, ktorá je pre neho zaujímavá aj z hľadiska prestupu do zámoria.

Pre Martina Mišiaka bola aktuálna sezóna už druhou v našej najvyššej súťaži, pričom obe strávil v drese Nových Zámkov, kde herne zaujal nejedného priaznivca našej najvyššej súťaže. „Komunikácia s Novými Zámkami začala hneď po sezóne v projekte SR 18. Boli sme dohodnutí, že to skúsim a ak by mi to nešlo, pôjdem na striedavé štarty do prvej ligy. Už počas prípravných zápasov so mnou vedenie a tréner komunikovali, že to vyzerá, že zostanem v tíme celú sezónu," ozrejmil na začiatok rozhovoru na tému jeho prvého extraligového pôsobiska. Aj začiatok aktuálnej sezóny strávil osemnásťročný útočník v tíme „býkov“, kde nazbieral v dvadsiatich deviatich zápasoch desať bodov za jeden gól a deväť asistencií. „Samozrejme, nie je ideálne meniť klub v prebiehajúcej sezóne a nebolo to v pláne. Cieľ bol odohrať celú sezónu na Slovensku v Nových Zámkoch. Rozhodnutie určite neľutujem, ale ako každý mladý hráč, chcem aj ja hrať čo najviac a tomu sa podriadilo všetko ostatné." 

23.1.2023 prestúpil mladý útočník z Nových Zámkov do zámorského Youngstown Phantoms, čo je tím, hrajúci v juniorskej súťaži USHL. Núka sa preto otázka vzájomného porovnania týchto dvoch pôsobísk: „To je veľmi ťažká otázka. Hrá sa mi dobre tam, kde hrám veľa. Takže sa mi hrá lepšie v Youngstowne, pretože tam mám samozrejme iné úlohy v mužstve a hrám naozaj veľa," priblížil Mišiak, pričom na margo porovnania oboch súťaží sa rozhovoril obšírnejšie: „Rozdiel ma prekvapil a je naozaj veľký. USHL je mnohými považovaná za najlepšiu juniorku na svete a môžem potvrdiť, že je to veľmi kvalitná a ťažká súťaž. V porovnaní s našou extraligou seniorov je to o dosť rýchlejšie. Rozdiel je aj vo veľkosti klziska, ale s tým som nemal väčší problém. Asi najdlhšie som si zvykal na dĺžku striedaní, kým u nás to je tridsať až štyridsaťpäť sekúnd, v Amerike sú to jeden až dvojminútové striedania, prerušené častými reklamnými prestávkami. Popravde, kondične som sa prvé týždne hľadal," priznal neľahký prechod z extraligy do zámorskej súťaže. 

Ako každý hokejista, aj Martin Mišiak si prešiel mládežníckymi kategóriami, pričom mal možnosť vyskúšať si aj pôsobenie v slovenskej juniorskej lige, ako aj nižšej seniorskej súťaži v spomínanom projekte „osemnástky.“ „Mládežnícke kluby v Amerike majú finančné zázemie podobné, ako naše extraligové kluby, a preto sa to nedá porovnávať s našimi juniorskými tímami. To im umožňuje vytvoriť diametrálne odlišne podmienky pre výchovu mládeže. Youngstown patrí k najbohatším klubom v lige a tie podmienky sú absolútne neporovnateľné. Oproti našej slovenskej juniorskej súťaži hráme viac. Každý týždeň odohráme dva alebo tri za sebou nasledujúce zápasy. Tím, ktorý ide do play-off, ich odohrá celkovo sedemdesiat až osemdesiat," objasnil podmienky a vyťaženosť hráčov v USHL.

Tím Youngstown Phantoms hrá vo východnej konferencii USHL, v ktorej pôsobí osem mužstiev. Youngstown sa po základnej časti umiestnil na druhom mieste, čím si zabezpečil priamy postup do štvrťfinále a aktuálne čaká na svojho súpera. Keďže samotná liga, ako aj tím, v ktorom aktuálne Martin pôsobí, nie sú väčšine slovenských fanúšikov bližšie známe, organizáciu nám priblížil aj samotný hráč: „Personál tvorí desať až pätnásť ľudí, ktorí sú hráčom nepretržite k dispozícii. Keď ideme napríklad v deň voľna do posilňovne, je tam náš kondičný tréner, ktorý nám zostaví tréning. To isté platí, keď chceme ísť individuálne na ľad, je tam tréner, s ktorým môžeme pracovať na nedostatkoch. Plus máme k dispozícii nepretržite fyzioterapeuta, doktora, kustódov a manažérov tímu. Akýkoľvek nedostatok sa rieši okamžite.“ Keďže ide o mladých hráčov, dôležitou súčasťou ich progresu sú tréningy. Ako prebieha tréningový proces v klube Youngstown Phantoms? „Denne máme tri za sebou nasledujúce jednotky na ľade, tri krát štyridsaťpäť minút, prerušené len úpravou ľadu v nasledovnom poradí: štyridsaťpäť minút strelecký dobrovoľný tréning, štyridsaťpäť minút tímový povinný tréning, štyridsaťpäť minút dobrovoľný tréning zručností. Objem jednotiek si hráči určujú sami. Nasleduje hodinový tréning v posilňovni a následne fyzioterapia, kompenzačné cvičenia, strečing a regenerácia. K dispozícii máme dva zimné štadióny, kto má chuť ísť ešte na ľad, má vždy voľnú ľadovú plochu. Samozrejmosťou sú denne mítingy, video rozbory, individuálne pohovory medzi trénermi a hráčmi, každý je pod drobnohľadom, nesmú chýbať individuálne video rozbory hry po každom zápase, pokročilé štatistiky na všetky herné činnosti, vyhraté prehraté súboje, percentá buly, strely, hity, vstupy do pásma alebo vytváranie šancí. Všetko je už na vysoko profesionálnej úrovni," detailne popisuje mladá hokejová nádej. 

Vzťahy v kabíne pomáhajú hráčom pri dosahovaní lepších výsledkov, práve oni sú pre hráčov ich druhou rodinou. Pokiaľ je v tíme dobrá chémia odrazí sa to na výsledkoch mužstva. „Kabína funguje fantasticky, nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale sme naozaj skvelá partia. Američania sú veľmi priateľskí a bezprostrední, neustále sa vám snažia s niečím pomôcť. Sme mladí chalani, takže je tu množstvo zábavy.“  Na otázku, či sa mladý útočník poznal s hráčmi už pred prestupom do Ameriky, sme dostali zaujímavú odpoveď: „Už pred príchodom ma kontaktovali viacerí hráči cez sociálne siete s pozitívnymi reakciami. Písal mi Tomáš Machů a okrem iných vecí vyzdvihol skvelú partiu chalanov. Asi najaktívnejší bol William Whitelaw, ktorý ma správami „bombardoval“ denne. Mal som doplniť práve jeho formáciu. Bývať som mal v rodine s Pavlom Funtekom, ale William to už pred mojim príchodom zariadil tak, aby som býval v rodine s ním a práve s Čechom Tomášom Machů. Takže bývame v jednej rodine traja, ale každý máme samostatné izby.“

Vrchol sezóny, ale aj celej doterajšej kariéry, Martina Mišiaka ešte len čaká, je ním, ako inak, nadchádzajúci draft. Ako prebieha jeho príprava na dôležitý okamih kariéry? „Na draft som sa nijako špeciálne nepripravoval, rozhodli sme sa nič nemeniť. Letnú prípravu som mal opäť osem týždňov v Nemciach u Romana Švantnera, ako aj predtým. Čo sa týka prípravy počas sezóny, začiatkom apríla sme mali míting s našim kondičným trénerom v Youngstowne, ohľadne tzv. combine testov. Sme v tíme asi piati, ktorých sa to týka. Oznámil nám, že nám z nich zaradí niektoré prvky aj do oficiálnej prípravy.“ Combine testy sú pre hráčov pred draftom istým zrkadlom ich doterajšej kondície, sily a šikovnosti. Vedia sa tu porovnať s ostatnými a prináša im to veľa nových skúseností do ich ďalšej hokejovej kariéry: „Dostal som pozvánku na combine testy do Buffala a samozrejme sa zúčastním. Popravde som nad tým ešte vôbec nemal čas rozmýšľať, ale očakávam, že to bude dobrá zábava.“

Každý hráč očakáva od draftu niečo iné, niektorí na to ani nemyslia a sústredia sa na aktuálnu sezónu, no niektorí naopak podriaďujú svoj voľný čas práve zdokonaľovaniu ich získaných zručností a hry na ľade, aby sa v rebríčku dostali na popredné miesta. „Nemám prehnané očakávania a snažím sa nato nemyslieť, samozrejme, vnímam tie veci, pretože sa to úplne potlačiť nedá. Snažím sa myslieť iba na to, aby som na každý zápas bol  maximálne pripravený. Sledoval som aj minuloročný draft, to sú vlastne chalani z môjho ročníka 2004. Bolo to pre Slovensko výnimočné,“ dodal Mišiak.

Mladí hokejisti majú často veľké hokejové vzory, najmä medzi hráčmi z NHL. „Od mala som najviac sledoval Joea Thorntona, keď hrával v San Jose Sharks. Zahrať si s ním v NHL už určite nestihnem, ale on bol takým mojím detským idolom.“ Na záver sme nevynechali ani tímové šance a ciele v play-off, ktoré Youngstown pred vrcholom sezóny určite má. „Cieľom bolo prvé alebo druhé miesto v skupine a vyhnutie sa predkolu, čo sa nám aj podarilo. Následne v play-off zájsť čo najďalej. Neviem odhadnúť naše šance v play-off, pretože všetky tímy sú kvalitné, ale šance sú vysoké. Ako každý tím, aj my chceme vyhrať posledný zápas ligy,“ uzavrel rozsiahly rozhovor Martin Mišiak.

 

Autor: Radovan Slávik, Veronika Mondeková I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY