× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #9


23.01.2019

Po menšej pauze sa opäť vraciame k obľúbenej a úspešnej sérii článkov TRIEDA A BIEDA. Tabuľka je naďalej extrémne zamotaná a medzi jednotlivými priečkami je rozdiel iba zopár bodov. Poradie sa nám mení každým kolom a v konečnom dôsledku zaváži nie len bodový zisk, ale rátajú sa aj strelené a obdržané góly. Ligovému pelotónu po minulom týždni kraľuje Zvolen, ktorému na chrbát dýcha Banská Bystrica a Košice. Čo zaujímavé sa udialo v uplynulom týždni? Kto si svojimi skvelými výkonmi vyslúžil miesto v TRIEDE? Kto naopak zažil smolný týždeň a neostávalo nám nič iné ako zaradiť ho do BIEDY? Odpovede nájdete v tomto článku!

 

TRIEDA

Šťastie, či smola?

Poriadne divoký zápas mohli tipsportligový fanúšikovia vidieť hneď na začiatku minulého týždňa. V utorkovom kole hostili ľadoví medvedí z Miškovca, Trenčín. V 33. minúte viedli domáci hokejisti už 3:1 a zdalo sa, že v pokoji pomaličky kráčajú za troma bodmi. Avšak toto všetko trvalo len do 36. minúty, kedy stačilo Trenčanom 29 sekúnd na to, aby zápas nie len vyrovnali, ale dokonca otočili! Po kontaktnom góle Hecla sa v obrane DVTK začali hromadiť chyby, Trenčín výborne forčekoval a všetky poskytnuté šance využíval vo svoj prospech, čím dokázal skvelú efektivitu. Zverenci Petra Oremusa však v treťom dejstve už gól nepridali a pomaly odchádzajúcich domácich fanúšikov vrátil 12 sekúnd pred koncom späť na sedadlá kanonier Magosi, ktorý vyrovnal na 4:4 a poslal zápas do predĺženia a následných samostatných nájazdov, aby v nich rozhodol Galanisz. Aj napriek prehre Trenčína, hodnotíme túto "polminútovú" gólovu smršť ocenením TRIEDA!

 

Vlci sa na play-out necítia...

Situácia v tabuľke je zamotaná aj na jej chvoste. Pred uplynulým týždňom sa zdalo naozaj veľmi málo pravdepodobné, že Žilinčania sa ešte dokážu odlepiť zo samotného dna. Predsa len aj hra Vlkov nebola ideálna a mužstvo počas celej sezóny trápi menšia maródka. Na úvod týždňa cestovali hráči MsHK do Košíc, kde rozhodne neboli favoritom. Do karát im nezahral ani fakt, že tímu chýbala pätica hráčov. Medzi nimi aj ofenzívne opory ako Húževka, Ručkay, či kapitán Balej. Koniec, koncov, tím Žiliny nastúpil na zápas na východe Slovenska ako vymenený. Zverenci trénera Škorvanka pôsobili ucelene, skvele napádali, nebáli sa fyzickej hry a podržal aj gólman Fučík. Zaslúženou odmenou bolo víťazstvo 5:4 po samostatných nájazdoch, čo Košičanom pridalo vrásky na čele. V následujúcich dvoch zápasoch Žilina potvrdila, že predchádzajúci duel nebol náhodou a nadviazala na skvelé výkony. Na domácom ľade si najprv poradila s Novými Zámkami 3:2 po nájazdoch a následne zdolala aj Detvu v pomere 4:3. Touto víťaznou sériou vyslali Vlci svojim súperom jasný odkaz a sledovať ich počínanie bude ešte veľmi zaujímavé.

 

S pukom na hokejkách to ide lepšie

Košičanom sa v ostatnom období síce príliš nedarilo, keď hlavne na domácom ľade nepodávali Oceliari také výkony, aké sa od nich očakávajú. Takzvaná "kríza" sa však v uplynulom týždni mierne vytratila a Košiciam sa začalo o niečo viac dariť. Ťahúňom bol samozrejme kto iný, než nestarnúci Ladislav Nagy. Kapitán Oceliarov bol aj jedným z trojice hráčov týždňa, ktorých pravidelne vyhlasujeme na našom Facebooku. Veľmi výraznou mierou však svojmu tímu dopomohol aj center prvého útoku, Jakub Suja. Ten v posledných troch dueloch zaznamenal na vhadzovaniach percentuálnu úspešnosť na úrovni 68%, čo je viacmenej rutina. Tento ukazovateľ je síce pre bežného fanúšika počas zápasu veľmi ťažko badateľný, no Suja sa proti Žiline a Zvolenu pohyboval na úrovni 71% respektíve 73%. Dokopy sa postavil v minulom týždni na 64 buly a až 44 z nich dopadlo pre bývalého reprezentanta úspešne. Košice tak jednoducho práve vďaka Sujovi získavali viac puky na svoje hokejky.

 

BIEDA

Krízový týždeň Bystričanov

Pred uplynulým týždňom bola Banská Bystrica celkovým lídrom a najúspešnejším tímom aj čo sa týka využívania presilových hier. Posledné tri dueli však pripomínali skôr úvod sezóny, kedy sa Baranom taktiež nie príliš darilo a na rozbeh potrebovali pomerne dlhý čas. Z deviatich možných bodov získali Barani iba tri a prišli o prvú priečku tabuľky. Hráčom sa nedarilo ani pri hre v početnej výhode. Banská Bystrica mala k dispozícii spolu deväť presilových hier, no v gól dokázala pretaviť iba jednu jedinú. To je na tím s druhou najlepšou ofenzívou v lige a už spomínanými najlepšími presilovkami pomerne málo. Zverenci Dana Cemana pri tom nastúpili s výnimkou Nových Zámkov na zápasy proti tímom z druhej polovice tabuľky a za jediný svetlý moment musíme jednoznačne označiť geniálneho Erica Failleho, ktorý individuálne bodovo doslova vybuchol a pokojne sa môže dostať aj na vedúcu priečku v produktivite hráčov. Proti Liptovskému Mikulášu dokázal Faille streliť hetrik aj napriek tomu, že mu chýbala jeho útočná dvojička, Guillaume Asselin. Pravdu povediac, Banskú Bystricu do BIEDY príliš často nezaraďujeme...

 

Takto to asi nepôjde

Uplynulý týždeň nie príliš vyšiel aj hráčom spod Zobora. Skórovať za tri zápasy iba štyrikrát ozaj nie je žiadna sláva. Hlavne keď sa jedná o tím s najlepšou ofenzívou v lige. Veď ak nepočítame góly z minulého týždňa, Corgoni dokázali rozvlniť sieť svojich súperov v doterajšom priebehu Tipsport ligy už v 170 prípadoch, čo je najviac spomedzi všetkých účastníkov. Na rozdiel od Bystričanov však mala Nitra o niečo ťažších súperov, avšak stratila tak veľmi dôležité body a prepadla sa na piate miesto tabuľky. Na úvod minulého týždňa cestovali Nitrania do Zvolena, kde sa žiaľ nezmohli ani na gól a Rytierom podľahli futbalovým výsledkom 1:0. Všetká snaha stroskotala na výborne chytajúcom Tomekovi. V následujúcich dvoch stretnutiach sa už mužstvo trénera Stavjaňu predstavilo na domácom ľade, pred svojim publikom. Najprv v zápase proti Popradu nedokázali hráči Nitry udržať vedenie 3:2, dovolili Popradčanom otočiť a tí odchádzali domov s troma bodmi po výhre 3:5. Napraviť si pokazený týždeň mali hráči spod Zobora šancu v nedeľu, kedy hostili DVTK Jegesmedvék Miškovec. Nitra v tomto zápase viedla 50 minút o gól, no v 51. minúte vyrovnal stav zápasu Ziga Pance a v minútu pred koncom predĺženia uchmatol dva body hosťujúci Szirányi. Tímu mimochodom počas celého týždňa chýbala aj ofenzívna opora Juraj Majdan, s ktorým sme sa nedávno pozhovárali. Nitra sa bude v budúcom týždni určite chcieť dostať na vyššie priečky.

 

Detva nezvládla dôležité zápasy

Štrnásť inkasovaných gólov v troch zápasoch určite nie je veľmi oku lahodiaca vizitka pre hráčov Detvy. Tí v uplynulom týždni nezvládli dve "šesťbodové" stretnutia proti MACu a Žiline. Teda proti tímom, s ktorými zvádzajú boj o miestenku v predkole play-off. Menším paradoxom je, že Detvancom sa podarilo získať bod iba v zápase proti silnému Zvolenu, ktorému podľahli až po góle Handlovského v samom závere predĺženia. Osem gólov za tri zápasy nie je najmenej, no HC 07 dopláca predovšetkým na vysokú nedisciplinovanosť, z ktorej aj v minulom týždni pramenilo až päť inkasovaných gólov v početnej nevýhode. Nedá sa však povedať, že by Detva nemala šancu hrať presilové hry. K dispozícii ich mala v týchto troch stretnutiach až 19, čo je spomedzi všetkých tímov najviac. Využiť sa jej podarilo iba dve. Obe v zápase proti Žiline zásluhou Petra Hraška, respektíve Michala Murčeka. Podpoľancov čakajú v tomto týždni zápasy proti Košiciam a NItre, teda proti tímom bojujúcim o čo najlepšie umiestnenie pred play-off a pokojne by sme mohli povedať, že proti tímom bojujúcim o čelo tabuľky po základnej časti. Aj keď pravdou je, že súťaž sa poriadne rozbieha až v play-off, čo v nedávnom článku skvele odprezentoval aj náš šéfredaktor. Ak bude chcieť Detva pomýšľať proti tejto dvojici na úspech, musí byť jednoznačne menej vylučovaná a potrebuje viac využívať presilové hry. Fanúšikov už hráči Detvy neraz presvedčili, že vedia brať body aj najsilnejším.

 

STOJÍ ZA ZMIENKU:

Žiline sa darilo aj v presilových hrách. V minulom týždni využila až päť z dvanástich presiloviek. - Hra v početnej výhode šla aj hráčom Nových Zámkov. Tí zaznamenali rovnakú úspešnosť ako Vlci. Z jedenásť možných presiloviek využili štyri. - Útočník Banskej Bystrice, Eric Faille svojim hetrikom proti Liptovskému Mikulášu lámal rekordy. Prekonal konkrétne Mathew Maioneho a stal sa hráčom s najviac získanými bodmi v základnej časti za Banskú Bystricu. Okrem toho sa stal historicky piatym hráčom Baranov, ktorý dokázal vstreliť dva hetriky v jednej sezóne. Klobúk dolu.

 

Autor: Silvester Bobko Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY