× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Marcus Vela: Chceme hrať správnym spôsobom a robiť jeden pre druhého správne veci


30.11.2023

Po jednodňovej pauze pokračovala Tipos extraliga utorkovým dvadsiatym druhým kolom, v ktorom Banská Bystrica privítala v domácej Tipsport aréne Nitru. Hostia boli v predošlom kole zosadení z víťaznej vlny majstrovskými Košicami, zatiaľ, čo domáci ,,barani‘‘ vyhrali z predchádzajúcich siedmych zápasov iba jeden. Impulz získať tri body a potešiť fanúšikov preto nechýbal na oboch striedačkách.

V tomto očakávanom zápase mnohí špekulovali, či Banská Bystrica oplatí Nitre debakel, ktorí ,,barani‘‘ inkasovali pod Zoborom v októbri. Do vedenia však išli hostia v deviatej minúte zásluhou Čederleho, ktorému ukážkovo nahrával Slovák medzi kruhy a stav skóre sa menil na 0:1. Pár minút na to hrali domáci oslabenie, čo nahralo do kariet ,,corgoňom‘‘, ktorí mali ideálnu šancu zvýšiť skóre a strhnúť zápas na svoju stranu. To sa ale nepodarilo, a namiesto toho v šestnástej minúte vyrovnával Hora. Začínalo sa teda od začiatku, no vyrovnaný stav nevydržal dlho. Domácich gól nakopol a v sedemnástej minúte zvyšoval na 2:1 Wilkins.

Záver prvej dvadsaťminútovky hosťom spod Zobora nevyšiel, a tak sa druhá tretina začínala v pomere piatych ku trom. Bystrica túto presilovku o dvoch hráčov hneď využila, keď v dvadsiatej prvej minúte zvyšoval už na 3:1 Marcus Vela. Domáci zvýšili náskok a herne výrazne prevládali nad Nitrou. Dominanciu na ľade potvrdil Alex Výhonský, ktorý gólom v oslabení upravoval už na 4:1. V druhej polovici tretiny chytili ,,corgoni‘‘ druhý dych. V presilovke znižoval na 4:2 Samuel Buček. Hra sa zrazu niesla v réžií hostí, domáci pôsobili unaveným dojmom. Šesť sekúnd pred koncom druhej tretiny, znovu v presilovke, korigoval skóre na 4:3 svojím pätnástym gólom v sezóne opäť Buček.

Aj do tretieho dejstva lepšie nabehla Nitra, ktorá mala puk pod kontrolou a snažila sa o vyrovnanie, prípadne otočenie zápasu na svoju stranu. Nitrania však v závere doplatili na nedisciplinovanosť, a po dvoch po sebe nasledujúcich vylúčeniach sa im už so zápasom nepodarilo spraviť nič. V závere síce ešte dostali šancu v podobe presilovky, počas ktorej bol odvolaný aj brankár hostí, no početnú výhodu nevyužili. V päťdesiatej deviatej minúte gólom do prázdnej brány zavŕšil skóre na 5:3 svojím druhým presným zásahom v zápase Peter Hora.

Po zápase sme sa rozprávali s kanadským útočníkom Banskej Bystrice, Marcusom Velom, ktorý zhodnotil zmenu na lavičke „baranov,“ ako aj samotný zápas. ,,Myslím si , že sa snažíme hrať, to čo sedí celému tímu. Obaja sú očividne iní tréneri, ale sú to dobrí tréneri, ktorí sú aj dobre herne vzdelaní. Na začiatku sezóny mal „Shed“ (tréner Dough Shedden) výhodu čistého štítu. Keďže prišiel nový tréner, tak sa nám zjavne nedarilo. Pre oboch je to iná situácia, ale myslím si, že noví tréneri to majú dobre. Dávajú nám veľkú zodpovednosť a uisťujú sa, že robíme svoju prácu správnym spôsobom.‘‘ skonštatoval dvadsaťšesťročný center.

Vela sa zároveň vyjadril aj k priebehu zápasu: ,,Prvú tretinu sme zjavne nezačali najlepšie. Následne sme hrali dobre a kompaktne, ale potom sme sa trochu vzdialili od našej hry. Druhá polovica druhej tretiny bola z našej strany dosť zlá. Vedeli sme, že to musíme opäť otočiť na svoju stranu a tréner nám povedal, čo máme robiť. Mali sme dobrú tretiu tretinu, čo bolo pre nás fajn.‘‘

Na záver pridal útočník „baranov“ aj pár slov k nedávnej šnúre prehier Banskej Bystrice a víťaznej vlne, na ktorú momentálne nabehli: ,,Myslím, že práve to, že máme novú tvár a nový hlas na lavičke, len posilnilo náš tím, aby sme boli opäť dobrí. Chceme hrať správnym spôsobom a robiť jeden pre druhého správne veci. Je tu nový tréner. Nikdy nechcete dostať nového trénera do zlej situácie. Mali sme problémy, ale začíname tú loď otáčať,‘‘ uzavrel Vela.

 

autor: Ema Lipková I foto: FB/HC 05 Banská Bystrica

PODOBNÉ ČLÁNKY