× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Hráči, ktorí odišli - Green, Gerlach, O' Brien


30.11.2023

Hokejová sezóna sa nikdy nezaobíde bez zmien v jednotlivých kádroch, aj v rámci tej aktuálnej dochádza v tímoch k rôznym zmenám. Zatiaľ, čo aktuálne prevažujú príchody nad odchodmi, a extraligu opustili väčšinou hokejisti, ktorým sa až toľko nedarilo, s blížiacim sa play – off a narastajúcou formou niektorých hráčov ich bude odchádzať o niečo viac. Avšak, aj v prebiehajúcom ročníku už opustilo extraligu niekoľko zaujímavých hokejistov.

Opora zadných radov HK Nitra v minuloročnej sezóne a postrach súperov  v play – off zápasoch, Luke Green, opustil káder „corgoňov“ už po šiestich odohraných zápasoch, pričom na konte mal tri kanadské body za gól a dve asistencie a tiež štyri „mínusky.“ Rodák z kanadského Halifaxu prišiel pod Zobor po pôsobení v tíme Västerviks IK v rámci obmeny kádra Nitry v minulej sezóne. Dvadsaťpäťročný zadák odohral v základnej časti v sezóne 2022/2023 dvadsaťpäť zápasov a zaznamenal v nich dva presné zásahy, trinásť asistencií a osem plusových bodov. Vo vyraďovacej časti patril k lídrom tímu a v ôsmich dueloch sa mu podarilo streliť päť gólov. Na základe toho s nim vedenie HK Nitra počítalo aj do ďalšej sezóny, avšak zranenia a strata formy, ako aj zlý štart Nitry do novej sezóny a potrebná obmena kádra spôsobila, že Green si musel hľadať nové pôsobisko. Záujem o jeho služby prejavil v októbri nemecký Düsseldorf. Kanaďan odohral za aktuálne dvanásty tím nemeckej najvyššej súťaže len päť stretnutí, zatiaľ bez bodového zápisu a s piatimi mínusovými bodmi na konte.

Zlý vstup do sezóny zaznamenal aj HK Poprad a aj v jeho kádri sa uskutočnilo niekoľko zmien. Asi najviac zarezonoval odchod Maxa Gerlacha, ktorý pod Tatry prichádzal ako jedna z najväčších predsezónnych posíl klubu. Americký útočník bol v minulej sezóne hviezdou extraligy a lídrom hráčskych štatistík. Hráč HC 07 Prešov sa stal s 34 gólmi najlepším strelcom ligy, najproduktívnejším hráčom a zároveň aj členom All – stars tímu našej najvyššej súťaže. Gerlach získal v 50 zápasoch 59 kanadských bodov za 34 gólov a 25 asistencii a až do konca základnej časti držal nádeje Prešova na záchranu v najvyššej súťaži. Šarišanom sa však poslednému miestu vyhnúť nepodarilo a z extraligy vypadli, no prakticky už počas základnej časti bolo jasné, že Gerlach svoje pôsobisko prerástol a tím z tretieho najväčšieho mesta Slovenska opustí. Medzi sezónami siahol po ňom Poprad, dvadsaťpäťročný rodák z amerického Brunsvillu sa teda presunul len o pár kilometrov západnejšie. Pre extraligu bolo určite dôležité, že sa v nej podarilo udržať ofenzívne ladeného hráča, avšak nevydarený vstup do sezóny a nenaplnenie očakávaní vedenia Popradu boli dôvodom, prečo si Gerlach napokon musel nájsť nové pôsobisko. Po odohratí jedenástich duelov a so ziskom piatich kanadských bodov za dva góly a tri asistencie s ním „kamzíci“ rozviazali zmluvu a perspektívny pravák sa presunul do Švajčiarska. Gerlach je aktuálne hráčom HC Sierre, švajčiarskeho celku, ktorý pôsobí v druhej najvyššej súťaži. Tu zatiaľ odohral štyri duely a hoci nezaznamenal žiadny gól, na konte má už šesť asistencií. Nejde pri tom pre neho o neznáme prostredie, v tejto lige pôsobil už v sezóne 2019/2020 v tíme HCB Ticino Rockets, kde bol na hosťovaní a kde v štyridsať jedna zápasoch získal tridsaťosem kanadských bodov (21 + 17).

Aj Slovan Bratislava zaznamenal zlý vstup do sezóny, čo si tiež vyžiadalo hráčske zmeny. Spočiatku Slovan len posilňoval, avšak v ostatnom období došlo už aj k odchodu niektorých hráčov. Jedným z nich je aj Zach O´Brien. Kanadský útočník prichádzal pred sezónou do Slovana s cieľom byť lídrom ofenzívy a jedným z kľúčových tvorcov hry, čo sa však úplne nepodarilo. Hoci v šestnástich zápasoch, ktoré počas prebiehajúcej sezóny odohral, zaznamenal dvanásť kanadských bodov za päť gólov a sedem asistencií, klub po vzájomnej dohode opustil. Dôvodom bola nespokojnosť na oboch stranách, aj samotný hráč si uvedomoval, že na hru „belasých“ nemá až taký vplyv, ako by chcel. Kanadský rodák sa vrátil do svojho rodného mesta, kde nastupuje za miestny klub Newfoundland Growlers v ECHL. Predpokladom tridsaťjedenročného hokejistu, stať sa lídrom ofenzívy, bola najmä jeho doterajšia kariéra. Víťaz AHL aj ECHL strávil jej prevažnú časť v zámorí, pričom v ostatných rokoch sa pohyboval na rozhraní práve AHL a ECHL. V predchádzajúcej sezóne zaznamenal v základnej časti dovedna 93 kanadských bodov (25 + 68), ďalších trinásť (4 + 9) pridal v play – off. V produktivite pokračuje aj tento rok, po príchode do svojho aktuálneho pôsobiska už stihol odohrať šesť duelov, v ktorých skóroval trikrát a štyri razy asistoval.  

 

autor: Radovan Slávik I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY