× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Na striedačke: Košice môžu byť po víkende lídrom extraligy


23.11.2023

V novej sezóne prichádzame s novou rubrikou, v ktorej si pre Vás na konci pracovného týždňa pripravíme výber toho najzaujímavejšieho, čo nás v extraligovom víkende čaká, ale aj toho, čo sa  za posledné obdobie zmenilo, ktorý tím sa posilnil, v ktorom klube prišlo k zmenám a pod. Chýbať nebude ani výber našich najlepších článkov, rozpis televíznych prenosov a mnoho iného.

Aktuálna ligová tabuľka

Prvé miesto v ligovej tabuľke síce stále patrí tímu HK Spišská Nová Ves, no už po piatkovom kole to tak byť nemusí. Práve v piatok cestujú „rysy“ v krajskom derby na ľad tímu HC Košice, ktoré sú s rovnakým počtom bodov v tesnom závese na druhej priečke, pričom o aktuálnom poradí rozhoduje iba skóre. Znovu nás teda čaká súboj o líderskú pozíciu.

Po sérii štyroch prehier sa na tretie miesto prepadol HKM Zvolen. Strata tretieho celku na čelo ligy zároveň začína narastať, aktuálne je na úrovni siedmych bodov. Ešte o tri menej majú na štvrtej priečke Nové Zámky, ktoré jednou výhrou pribrzdili svoj prepad a držia si pozíciu v prvej štvorke.

Nebezpečne sa však blíži Nitra, ktorá po prestávke odohrala tri duely a po troch víťazstvách si na svoje konto pripísala deväť bodov, čo ju vyšvihlo na piate miesto. „Corgoni“ sú spolu s „oceliarmi“ dvoma celkami s aktuálne najlepšou formou v lige a práve ich vzájomný zápas je na programe už v nedeľu.

Mužstvá na šiestom až jedenástom mieste sú natlačené v rozmedzí štyroch bodov, ich pozície v tabuľke sa preto neustále menia a bude tomu tak aj počas víkendu. Najlepšie z tejto šestice je na tom Liptovský Mikuláš, hoci momentálne nemá oslnivú formu, najhoršie zasa HK Poprad. Ligový pelotón uzatvára HC 19 Humenné, ktoré si víťazstvom nad Novými Zámkami pripísalo dôležité tri body a je stále v kontakte so zvyškom ligy.

Novinky v extralige

Aktuálny týždeň bol na novinky podstatne chudobnejší, než obdobie počas reprezentačnej prestávky. Najviac zarezonoval odchod najproduktívnejšieho hráča Liptovského Mikuláša a zároveň aj celej extraligy, obrancu Mitchella Millera. Liptáci medzitým už stihli angažovať posilu do útoku, avšak minimálne rovnako kontroverznú, ako bol už bývalý obranca Miller. Útočné rady posilní fínsky útočník Severi Lahtinen, ktorý naposledy pôsobil v klube z najvyššej fínskej ligy, JYP Jyväskylä.

Tesne pred minulým víkendom došlo k trénerskej zmene aj v Trenčíne, klub ukončil spoluprácu s Róbertom Dömem, Duklu tak naďalej vedie trojica Radivojevič, Bartovič, Eddy.

Zaujímavú posilu angažovali v priebehu týždňa na Spiši, káder „rysov“ rozšíri skúsený hokejista Martin Bakoš. Tridsaťtriročný útočník sa do extraligy vracia približne po desiatich rokov, pričom naposledy pôsobil v tíme HC Ajoie vo Švajčiarsku. So Spišskou Novou Vsou podpísal otvorenú zmluvu.

Zmeny sa udiali aj v Poprade, z Banskej Bystrice prichádza pod Tatry Ján Brejčák, a to na štvorzápasovú skúšku.

Hráči týždňa

Hráčom týždňa sa podľa fanúšikov stal sedembodový (4+3) útočník HK Nitra, Sahir Gill, pričom hlasovanie bolo v tomto prípade jednoznačné. Kanadskému útočníkovi vyšiel najmä zápas proti Humennému, no darilo sa mu aj v dvoch ďalších dueloch, ktoré Nitra minulý týždeň odohrala, čím prispel k plnému bodovému zisku svojho klubu. K plnému počtu bodov svojho tímu pomohol aj brankár Michaloviec, Stanislav Škorvánek, ktorý v dvoch zápasoch zaznamenal vynikajúcu úspešnosť zásahov na úrovni 96,11 % a ktorého sme za hráča týždňa vybrali v našej redakcii.

Hlasovať za hráča týždňa, s ktorým Vám následne prinesieme rozhovor, môžete vždy v pondelok večer na našom Instagrame.

Tip na článok

Zaujímavý rozhovor so „šéfom“ trenčianskej Dukly, Milošom Radosom, sme na našom webe priniesli počas týždňa, okrem iného aj o tom, ako je spokojný s legionármi a aký má názor na kontroverzných hráčov v lige.

Televízne prenosy

Vďaka predohrávke piatkového kola medzi Duklou Trenčín a HK Nitra, uvidíme počas najbližších dvoch kôl až päť televíznych prenosov. Potešia sa fanúšikovia Banskej Bystrice, ktorí budú môcť sledovať oba zápasy na ľade svojich súperov, a tiež Slovana Bratislava, ktorí budú mať rovnakú možnosť.

HK Dukla Trenčín - HK Nitra, 23.11.2023, 18:00 (JOJ Šport)

HK Poprad - HC Slovan Bratislava, 24.11.2023, 18:00 (Sport 1)

HKM Zvolen – HC ´05 Banská Bystrica, 24.11.2023, 18:00 (JOJ Šport)

HC Slovan Bratislava – HC Mikron Nové Zámky, 26.11.2023, 15:00 (Sport 1)

HK Spišská Nová Ves - HC ´05 Banská Bystrica, 26.11.2023, 16:30 (JOJ Šport)

Zápas víkendu: HK Nitra – HC Košice

V nedeľu proti sebe nastúpia dva celky, ktorých aktuálna forma je najlepšia v rámci celej súťaže. Košice sa vďaka tomu dostali na čelo tabuľky a pred víkendom ich od tejto pozície delilo iba horšie skóre v porovnaní so Spišskou Novou Vsou. Aj Nitra sa vďaka aktuálnej forme vyšvihla z dolnej časti tabuľky do jej stredu a do prvej štvorky jej chýba iba bod. Vzájomný zápas by vzhľadom na formu oboch tímov mohol priniesť kvalitné stretnutie s atraktívnym hokejom.

Košičanov ešte predtým čaká krajské derby so Spišskou Novou Vsou, piatkový zápas veľa napovie o tom, ako sa bude postavenie aj forma oboch celkov na čele vyvíjať. Hoci „oceliari“ budú hrať v domácom prostredí, jednoduché to proti Spišiakom určite mať nebudú.

Výhodou Nitry bude pred nedeľným duelom fakt, že zápas piatkového kola odohrajú už v predohrávke na ľade Dukly Trenčín, budú mať teda deň oddychu navyše a zároveň privítajú Košice v domácom prostredí. Ani zápas na ľade Trenčína nebude jednoduchý, Dukle sa taktiež po nie veľmi vydarenom úvode sezóny podarilo pozviechať a v posledných piatich dueloch disponuje treťou najlepšou formou.

Zatiaľ, čo Košičania sa vezú na vlne pohody a stability, v Nitre sa predchádzajúce obdobie nieslo v znamení zmien. Vedeniu sa však podarilo obmeniť káder a doplniť zaujímavými hokejistami a prvé výsledky tejto zmeny sa už začínajú prejavovať aj v ligovej tabuľke.

Jediný zápas tejto sezóny zvládli lepšie „oceliari,“ na domácom ľade zdolali Nitru, avšak iba tesne, výsledkom 4:3. Hostia vyhrávali gólom Bučeka, následne domáci tromi gólmi otočili stretnutie a keď sa už zdalo, že zápas bude rozhodnutý, „corgoni“ dokázali v tretej tretine vyrovnať a zápas zdramatizovať. Avšak, po štyridsiatich šiestich sekundách od vyrovnania domáci Pollock pridal druhý gól v zápase, ktorý bol zároveň pre Košice víťazným.  

Naša prognóza: Oba celky sú ofenzívne ladené, čo určite prinesie pre divákov atraktívny hokej. Nitra už ukázala, že v domácom prostredí vie byť silná, pred nedávnom zdolala na svojom ľade lídra tabuľky. Je možné, že v nedeľu opäť privíta ligového lídra a opäť ho môže zdolať. Košičania však vedia, čo od Nitry môžu očakávať. V porovnaní so Spišskou Novou Vsou sa Košice prezentujú mierne odlišným hokejom, v tomto smere to domáci budú mať o to ťažšie. Akékoľvek zaváhanie totiž hostia dokážu potrestať, ak teda budú chcieť uspieť, musia sa im vyvarovať. Zápas bude podľa nás vyrovnaný, a s veľkou pravdepodobnosťou sa v riadnom hracom čase nerozhodne. Predĺženie a nájazdy však budú otvorené pre obe strany.

 

autor: Radovan Slávik I grafika: Lukáš Ďugeľ

PODOBNÉ ČLÁNKY