× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Na striedačke: Ligová tabuľka je extrémne vyrovnaná


01.12.2023

V aktuálnej sezóne prichádzame s novou rubrikou, v ktorej si pre Vás na konci pracovného týždňa pripravíme výber toho najzaujímavejšieho, čo nás v extraligovom víkende čaká, ale aj toho, čo sa  za posledné obdobie zmenilo, ktorý tím sa posilnil, v ktorom klube prišlo k zmenám a pod. Chýbať nebude ani výber našich najlepších článkov, rozpis televíznych prenosov a mnoho iného.

Aktuálna ligová tabuľka

Ako sme pred predošlým víkendom avizovali, HC Košice sa v priamom súboji o prvé miesto so Spišskou Novou Vsou prebojovali na čelo tabuľky a aktuálne už majú štvorbodový náskok pred týmto celkom. Rozdiel mohol byť iba jednobodový, keďže Košice v utorňajšom dueli podľahli Dukle Trenčín, no toto zaváhanie nevyužila ani Spišská Nová Ves a v derby s Popradom taktiež prehrala.

Na tretej priečke je trápiaci sa HKM Zvolen, ktorý však po šiestich prehrách zaznamenal víťazstvo v dueli na ľade podobne sa trápiacich Nových Zámkov. Tie sa aktuálne prepadli už na siedmu priečku. Ku Zvolenu sa približuje HK Dukla Ingema Michalovce, „líšky“ zo štvrtého miesta strácajú päť bodov a majú aktuálne najlepšiu formu z celej ligovej dvanástky. Rovnaký počet bodov na tretieho stráca aj piata HK Nitra.

Celky na štvrtom až jedenástom mieste sú v tabuľke natlačené v rozmedzí štyroch bodov, mimoriadne vyrovnaný stred tabuľky je tak príčinou, že postavenie tímov sa mení prakticky po každom kole.

HC 19 Humenné prehralo dôležitý zápas s Duklou Trenčín, strata posledného celku sa tak prehĺbila na jedenásť bodov, navyše „levy“ majú kolísavú formu, a tak sa môže stať, že nováčik sa dostane do náročnej situácie najmä vo vzťahu k záchrane v extralige.

Novinky v extralige

Novým hlavným trénerom HC ´05 Banská Bystrica sa stal Fín Raimo Helminen. 59- ročný tréner má za sebou bohatú hráčsku kariéru spojenú predovšetkým s klubom Ilves Tampere, Helminen je zároveň členom siene slávy IIHF. K tímu sa pripojil český obranca Petr Šenkeřík, klub naopak opustil Matúš Holenda. „Barani“ počas týždňa rozšírili svoje defenzívne rady tiež o obrancu Davida Stránského, ktorý pôsobil predovšetkým v nižších súťažiach v Českej republike a do Banskej Bystrice prichádza na skúšku.

Z Michaloviec sa do Košíc presunul skúsený obranca Vladimír Mihálik. „Oceliarov“ počas týždňa opustil útočník Filip Krivošík, ktorý si to zamieril do českej najvyššej súťaže (BK Mladá Boleslav).

S tímom HC Mikron Nové Zámky predčasne ukončil spoluprácu americký útočník Austin Farley. V drese „býkov“ odohral 88 zápasov a získal v nich 72 kanadských bodov.

Séria prehier HKM Zvolen si vyžiadala svoju daň, tím po nepresvedčivých výkonoch opustila dvojica zámorských legionárov Drake Rymsha a Brennan Kapcheck.

Počas týždňa bola zverejnená nominácia hráčov na Vianočný Kaufland Cup, ktorý sa uskutoční 13. až 15. decembra v Bratislave. Extraliga má na teraz zastúpenie v podobe troch útočníkov, šiestich obrancov a jedného brankára.

Hráči týždňa

Hráčom týždňa sa podľa redakcie Projektu Timeout stal útočník Popradu, Ryan Dmowski, ktorý zaznamenal štyri presné zásahy a jednu asistenciu, čím výrazne prispel k úspešnému ťaženiu Popradu. Fanúšikov tentoraz zaujal Hunter Fejes z HC Košice, ktorý mal síce len trojbodový týždeň (2 + 1) no už dlhšie má veľmi dobrú formu.

Hlasovať za hráča týždňa, s ktorým Vám následne prinesieme rozhovor, môžete vždy v pondelok večer na našom Instagrame.

Televízne prenosy

Cez víkend sú na programe štyri televízne prenosy, mapovať budú vystúpenie Slovana Bratislava na východe republiky, krajské derby medzi Nitrou a Novými Zámkami, ako aj duel medzi Liptovským Mikulášom a Zvolenom.

HK 32 Liptovský Mikuláš – HKM Zvolen, 01.12.2023, 18:00 (JOJ Šport)

HK Dukla Ingema Michalovce - HC Slovan Bratislava, 01.12.2023, 18:00 (Sport 1)

HC 19 Humenné – HC Slovan Bratislava, 03.12.2023, 14:00 (JOJ Šport)

HK Nitra – HC Mikron Nové Zámky, 03.12.2023, 17:00 (Sport 1)

Zápas víkendu: HKM Zvolen – HK Dukla Ingema Michalovce

Súboj aktuálne tretieho celku so štvrtým bude zároveň súbojom dvoch tímov s odlišnou formou. Zatiaľ, čo Michalovce po reprezentačnej prestávke ešte ani raz neprehrali a z piatich doterajších zápasov získali plný počet bodov, Zvolenu sa veľmi nedarí, dôsledkom čoho je strata kontaktu s čelom tabuľky. „Rytieri“ dokázali v novembri vyhrať iba raz, a to v utorok na ľade Nových Zámkov. Akou - takou útechou môže byť to, že až v troch zápasoch dokázali bodovať aj napriek prehre, čo im pomohlo udržať sa na aktuálnej priečke. Zospodu sa však nebezpečne približuje dvojica Nitra – Michalovce a najmä celok z východu republiky, vďaka aktuálnej forme, môže po víkende Zvolen predbehnúť. 

Michalovce mali zlý štart do sezóny, hoci papierové predpoklady ich radili vysoko. Zdá sa, že tím konečne našiel potrebnú súhru a tieto predpoklady sa začínajú napĺňať. Potvrdzuje to spomínaná forma, ale aj pohľad na výsledky jednotlivých zápasov. „Líšky“ v nich inkasujú pomerne málo gólov a naopak, strieľajú ich dosť. Dobre teda nefunguje iba defenzíva, ale aj útočné rady, čo je vhodným predpokladom, pre ďalší posun v ligovej tabuľke.

Ešte pred samotným duelom čakajú oba tímy piatkové zápasy. Zvolen cestuje do Liptovského Mikuláša, domáci nie sú na tom z hľadiska formy o nič lepšie ako „rytieri.“ Michalovce naopak doma privítajú Slovan Bratislava, čo sľubuje atraktívny duel.

Oba vzájomné zápasy v tejto sezóne zvládli lepšie Zvolenčania, najprv sa doma tešili z víťazstva 4:1 hneď v druhom kole tejto sezóny. Na konci októbra privítali svojho súpera v domácom prostredí Michalovce, aj tu však uspel Zvolen, a to výsledkom 6:2. V tomto dueli skórovali po dvakrát domáci Zabusovs aj hosťujúci Šiška, bude preto zaujímavé sledovať, či sa presadia aj v treťom vzájomnom zápase, alebo bude góly dávať niekto iný.

Naša prognóza: Bez ohľadu na piatkové duely sú Michalovce na víťaznej vlne, Zvolen na ňu môže opäť nabehnúť, ak nadviaže na výhru v Nových Zámkoch. Obidve mužstvá sa neboja útočiť, z tohto pohľadu môže byť zápas atraktívny a bohatý na góly. Zvolenčania síce hrajú doma, avšak v prebiehajúcej sezóne nie je ich klzisko nedobytným územím. Ak zoberieme do úvahy tieto faktory, z víťazstva by sa malo tešiť hosťujúce mužstvo, jednoznačné to však určite nebude.

 

autor: Radovan Slávik I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY