× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Na striedačke: Po jedenástich dňoch opäť extraligový hokej


16.11.2023

V novej sezóne prichádzame s novou rubrikou, v ktorej si pre Vás na konci pracovného týždňa pripravíme výber toho najzaujímavejšieho, čo nás v extraligovom víkende čaká, ale aj toho, čo sa  za posledné obdobie zmenilo, ktorý tím sa posilnil, v ktorom klube prišlo k zmenám a pod. Chýbať nebude ani výber našich najlepších článkov, rozpis televíznych prenosov a mnoho iného.

Aktuálna ligová tabuľka

Tabuľke extraligy naďalej kraľuje HK Spišská Nová Ves, ktorá si zároveň v dvoch dueloch z víkendu pred reprezentačnou prestávkou zachovala domácu neporaziteľnosť. Zároveň navýšila svoj náskok na čele na tri body.

Séria štyroch víťazstiev po sebe vyšvihla na druhé miesto HC Košice, ktoré sa postupnými krokmi a takmer nebadane prepracovali takmer na čelo tabuľky. Pred tretím celkom, ktorým je HKM Zvolen, majú „oceliari“ dvojbodový náskok. Zvolen sa na tretiu priečku prepadol najmä z dôvodu dvoch po sebe nasledujúcich prehrách.

Štvrtá priečka aktuálne patrí Novým Zámkom, bodové rozdiely medzi nimi a celkami na piatom až desiatom mieste sa stenčujú. Desiaty celok, ktorým je HK Poprad, má na štvrtého manko na úrovni siedmich bodov. Ligová tabuľka sa tak vyrovnáva a neplatí to už iba pre jej stred.

Na jedenástu priečku sa prepadli Michalovce, ktorá na desiaty Poprad strácajú tri body a zároveň majú pred posledným celkom – Humenným náskok šiestich bodov. „Levy“ si po troch týždňoch pripísali na konto dôležitú výhru proti Popradu.

Dobrú formu mala pred prestávkou HK Nitra, čo potvrdila aj v stredajšej dohrávke, ale aj Dukla Trenčín. O niečo horšie je na tom Slovan Bratislava, no i tak sa tieto celky doťahujú na tímy, ktoré sú v ligovej tabuľke nad nimi, čím mažú rozdiely.

Novinky v extralige

HC Slovan Bratislava pokračuje v posilňovaní svojho kádra, angažoval tridsaťdvaročného rodáka z Kanady, Ethana Wereka, ktorý do hlavného mesta prichádza z tímu Mountfield Hradec Králové. Werek predtým pôsobil prevažne v KHL, kde si obliekal dres čínskeho tímu Kunlun Red Star. S Čínou je však spojený aj vďaka tomu, že na zimných olympijských hrách v roku 2022 reprezentoval práve túto krajinu. Okrem neho posilnil ofenzívu „belasých“ kanadský útočník Émile Poirier, ktorý prichádza z nemeckého klubu Iserlohn Roosters. Fanúšikom extraligy však môže byť známy z krátkeho pôsobenia v HC Košice v ročníku 2020/2021. K ukončeniu spolupráce došlo s útočníkom Zachom O´Brienom.

Na trase Bratislava – Banská Bystrica sa uskutočnila výmena hráčov, pod Urpín smeruje zo Slovana Alex Výhonský, opačným smerom Roman Žitný. Obaja sa vracajú do známeho prostredia. So zmenami v kádri Slovana ešte nekončíme, do Bratislavy prichádza na mesačnú skúšku Timotej Šille, ktorý pôsobil vo viacerých extraligových celkoch a naposledy v nižšej fínskej súťaži Mestis, kde si na svoje konto pripísal dvadsaťpäť štartov.

Počas reprezentačnej prestávky sa rozhodlo hneď viacero klubov pre zmeny na postoch hlavných trénerov. Nového hlavného trénera má HK Poprad, HC 19 Humenné aj HC ´05 Banská Bystrica. V prípade Popradu došlo k ukončeniu spolupráce s Alešom Totterom po vzájomnej dohode, v Humennom sa rozlúčili s Andreiom Parfyonovom najmä z dôvodu nepriaznivých výsledkov mužstva a kormidelník Banskej Bystrice Doug Shedden prijal ponuku zo zahraničia a s „baranmi“ rozviazal kontrakt.

Novým hlavným trénerom HK Poprad sa stal Američan Todd Bjorkstrand. Skúsený šesťdesiatjedenročný tréner má na svojom konte šesť majstrovských titulov v dánskej lige a dva tituly v nórskej najvyššej súťaži. Podarí sa mu získať aj titul v slovenskej extralige? S „kamzíkmi“ sa dohodol na dvojročnej zmluve. 

Humenné povedie Čech Martin Štrba. Rodák z Českých Budějovíc pôsobil naposledy na lavičke LHK Jestřábi Prostějov, počas hráčskej kariéry obliekal aj dres HKM Zvolen.

Skúsený obranca tímu HK Dukla Ingema Michalovce, Vladimír Mihálik skončil na Zemplíne na vlastnú žiadosť. Do tímu „líšok“ sa naopak vracia Radovan Puliš. Do známeho prostredia sa vracia aj americký útočník Ben Johnson, ktorý bude opäť obliekať dres Nových Zámkov.

Počas reprezentačnej prestávky posilnili extraligové tímy trajahokejisti z Fínska. HC 19 Humenné angažovalo útočníka Niclasa Luceniusa. V uplynulej sezóne sa tento fínsky univerzál tešil z majstrovského titulu vo francúzskom Rouene, na konte má aj viacero reprezentačných úspechov. Neskôr ohlásila rovno dve posily fínskej národnosti HK Nitra – najprv brankára Samiho Aittokallia, ktorý pod Zobor prichádza z fínskeho celku JYP, pričom skúsenosti má najmä z najvyššej fínskej súťaže, ale odohral aj tri zápasy v NHL a jednu sezónu v Sparte Praha. K nemu prichádza krajan Mikko Kousa, skúsený obranca, ktorý naposledy pôsobil  v klube Düsseldorfer EG, avšak skúsenosti má aj z fínskej, švédskej a švajčiarskej najvyššej súťaže a na konte majstrovský titul zo svojej rodnej krajiny. V Nitre už naďalej nepočítajú so službami českého obrancu Jakuba Kubeša.

V Liptovskom Mikuláši angažovali dvadsaťdeväťročného obrancu Valeriho Vasilyeva. Ruský zadák bol v roku 2012 draftovaný tímom NHL Philadelphia Flyers. Pôsobenie na Slovensku bude pre neho prvým mimo rodnej krajiny. V minulej sezóne pôsobil v tíme Yugra Khanty – Mansiysk.

Posilu v útoku avizoval aj Poprad, do tímu prichádza kanadský útočník Andrew Calof, ktorý má taktiež bohaté skúsenosti – na konte dva majstrovské tituly vo švédskej najvyššej súťaži, skúsenosti z KHL aj zo švajčiarskej ligy.

Hráči týždňa

Pri výbere hráča týždňa sme sa tentokrát v redakcii nezhodli s výberom fanúšikov, a to ani na hráčovi a ani na klube. Podľa našej redakcie si tento titul zaslúži útočník Spišskej Novej Vsi, Olivier Archambault, ktorý zaznamenal štyri presné zásahy a dve asistencie. Voľbou fanúšikov bol americký útočník Košíc, Hunter Fejes, ktorý zaznamenal presne rovnaký bodový zisk.

Hlasovať za hráča týždňa, s ktorým Vám následne prinesieme rozhovor, môžete vždy v pondelok večer na našom Instagrame.

Tip na článok

Počas reprezentačnej prestávky sa v Českej republike uskutočnil aj turnaj juniorov, ktorého sa zúčastnili až dvanásti extraligisti. Ako sa im na tomto turnaji a v jednotlivých zápasoch darilo, sme zhrnuli v našom najnovšom článku.

Televízne prenosy

Víkendovým televíznym obrazovkám bude dominovať Slovan Bratislava a HC Košice, oba zápasy týchto celkov bude možné sledovať aj z domu, pričom najväčšiu pozornosť bude pútať najmä piatkový vzájomný duel na lade Košíc. Zaujímavý bude určite aj zápas Nitry a Spišskej Novej Vsi, ktorý je taktiež možné sledovať aj z pohodlia obývačky.

HC Košice – HC Slovan Bratislava, 17.11.2023, 17:00 (Sport 1)

HK Nitra – HK Spišská Nová Ves, 17.11.2023, 18:00 (JOJ Šport)

HC Slovan Bratislava – HC ´05 Banská Bystrica, 19.11.2023, 17:00 (JOJ Šport)

HKM Zvolen - HC Košice, 19.11.2023, 17:15 (Sport 1)

Zápas víkendu: HC Košice – HC Slovan Bratislava

Slovanu Bratislava nevyšla stredajšia domáca dohrávka proti Nitre, šancu na reparát budú mať v zápase víkendu na ľade Košíc, no jednoduché to určite nebude. Hoci sa „belasí“ nenaladili víťazne, ich výhodou môže byť, že sú po reprezentačnej prestávke už rozohratí. Naopak, Košičania môžu mať vstup do zápasu o niečo pomalší, čo by hráči z hlavného mesta v úvode mohli využiť.

Košice však mali pred prestávkou vynikajúcu formu, zvíťazili v štyroch zápasoch v rade a navyše, z predchádzajúcich desiatich duelov získali dvadsaťtri bodov, čo je najviac zo všetkých tímov. Aj tento fakt prispel k tomu, že „oceliari“ sa vyšplhali na druhú priečku v ligovej tabuľke, pričom zaostávajú len o tri body za vedúcou Spišskou Novou Vsou. O motiváciu tak majú domáci postarané, napokon, tá v zápasoch proti Slovanu Bratislava nechýba snáď žiadnemu celku.

V kádri „belasých“ došlo počas prestávky k výraznejším zmenám v hráčskom kádri, k tímu sa pripojili dvaja zámorskí útočníci, na skúšku prišiel Timotej Šille a z trejdu s Banskou Bystricou aj Roman Žitný. Na Slovane tak budú určite očakávať od týchto posíl body, ale najmä výhry. Naopak, v Košiciach vládne pokoj, vedenie využilo prestávku na predĺženie zmluvy s hlavným trénerom Cemanom, hráči si mohli dopriať aj viac odpočinku a od hokeja si trochu oddýchnuť. V piatok sa preto stretnú tímy, ktoré sú aktuálne v úplne odlišných pozíciách, a to nie len, čo sa týka postavenia v ligovej tabuľke.

Jediný vzájomný zápas tejto sezóny zvládli lepšie „oceliari,“ ktorí na domácom ľade zvíťazili 4:1. Počas celého zápasu mali vývoj vo svojich rukách, po dvoch góloch Fejesa a jedného Lampera viedli po dvoch tretinách 3:0. Celok z hlavného mesta dokázal skórovať až v sedemnástej minúte, gólom z hokejky Browna, na čo domáci odpovedali gólom Bergera do prázdnej brány, ktorým uzavrel výsledok zápasu.  

Naša prognóza: Hokejistov Slovana čaká v piatok pomerne dlhá cesta na východ republiky, budú však vo väčšom tempe ako domáci, ktorí sa po jedenástich dňoch reprezentačnej prestávky predstavia po prvý raz. Úvod zápasu môže byť pomalší, Slovanisti by ho dokonca mohli využiť na otvorenie skóre, ako sa im to podarilo aj v domácom zápase s Nitrou. Ak však „oceliari“ včas „naštartujú svoje motory,“ mali by byť v zápase lídrom a potvrdiť aktuálnu formu a rolu favorita. Hnať dopredu ich budú aj domáci diváci, ktorí by opäť mohli zaplniť Steel arénu a prispieť tak k dobrej atmosfére. Tentokrát sa prikláňame na stranu domáceho celku, hoci to nebude natoľko jednoznačné, ako v prvom dueli tejto sezóny.

 

autor: Radovan Slávik I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY