× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda - október 2023


04.11.2023

Máme za sebou druhý mesiac tridsiateho prvého ročníka slovenskej Tipos extraligy a v našej pravidelnej rubrike Trieda a bieda sa bližšie pozrieme na to, čo najlepšie a zároveň najhoršie nám priniesol mesiac október. Ako sa darí po výbornom vstupe do sezóny Spišskej Novej Vsi? Majú michalovské „líšky“ dobrú efektivitu v útoku alebo je to naopak? To všetko sa dočítate nižšie.

TRIEDA

Kraľovanie „rysov“ na tróne extraligy

Po pätnástom kole Tipos extraligy sa tím Spišskej Novej Vsi nachádzal s tridsiatimi troma bodmi na prvej priečke v tabuľke. V tesnom závese sa drží Zvolen, ktorý mal na svojom konte na konci októbra tridsaťdva bodov. Vyzývateľa na čele zopárkrát aj vystriedal, no dlhšie ako jedno kolo na prvej priečke nevydržal. V októbri vyhrali Spišiaci celkovo sedem zápasov z desiatich. Podľahli tímu HC 19 Humenné (5:4 sn) a následne aj tímom HC '05 Banská Bystrica (1:0) a HC Slovan Bratislava (4:2). Najproduktívnejším hráčom „rysov“ je aktuálne Olivier Archambault, ktorý nazbieral dvadsaťjeden bodov za štyri góly a sedemnásť asistencií. Jasnou jednotkou medzi tromi žrďami je aj naďalej Marcel Melicherčík s úspešnosťou 92,28 % zákrokov v doteraz odchytaných jedenástich zápasoch.

Mladé nádeje extraligy  

Na Slovensku sa čoraz viac spomína výchova mládeže pre extraligové kluby, kedy to postupnou snahou môžu mladíci dotiahnuť až na draft NHL. V októbri sme na extraligových klziskách mohli vidieť viacero mladých hráčov s vyššou minutážou, ako tomu bolo kedysi. Za zmienku stojí určite Oleksiy Myklukha (HK Spišská Nová Ves), ktorý odohral doteraz všetkých pätnásť zápasov (odohratých 219 minút) a nazbieral trinásť bodov za štyri góly a deväť asistencií. Za zmienku stoja aj hráčske nádeje ako Matúš Vojtech (HK 32 Liptovský Mikuláš), Róbert Bačo (HC Košice) a Tomáš Pobežal (HK Nitra). Nemôžeme zabudnúť ani na Vladimíra Draveckého ml., ktorý nedávno prepísal aj historické tabuľky extraligy. V pätnástom kole si pripísal na svoje konto prvý strelecký zásah, gólom zvyšoval stav proti tímu HC Mikron Nové Zámky na 4:1. Stal sa tak historicky najmladším obrancom s gólom v lige, pričom prekonal aj súčasného obrancu Tampy Bay Lightning, Erika Černáka, ktorý si doteraz držal prvenstvo v tejto štatistike.   

Oživenie hry Slovana Bratislava

Slovan Bratislava po nie veľmi presvedčivých výsledkoch dospel k dôležitému rozhodnutiu. Ním bolo rozviazanie kontraktu s trénerom Jánom Pardavým a športovým riaditeľom Otom Haščákom. Koncom septembra prišiel na lavičku Vladimír Růžička, od ktorého vedenie klubu očakáva oživenie hry a najmä lepšie výsledky a posun v tabuľke. V Slovane došlo tiež k doplneniu hráčskeho kádra, začiatkom októbra sa k tímu pridal kanadský útočník Brendan Ranford, ktorý nazbieral v ôsmich zápasoch štrnásť bodov, a javí sa ako dôležitá posila tímu z hlavného mesta. Ukázalo sa to napríklad aj v zápase ôsmeho kola proti tímu HC '05 Banská Bystrica, kde nazbieral rovno päť kanadských bodov za tri góly a dve asistencie a bol tak pri všetkých góloch svojho mužstva, ktoré zvíťazilo 5:2.

 

BIEDA

Trápenie „líšok“ v zakončení

Pred začiatkom sezóny sa na základe hráčskeho kádra zdalo, že Michalovce budú útočiť na titul. Zahraničné posily patria k tomu lepšiemu, čo do našej navjyššej súťaže pred začiatkom aktuálneho ročníka prišlo.  Javilo sa, že o góly bude postarané, avšak opak je pravdou. Mužstvu nevyšiel vstup do sezóny, počas októbra z neho odišiel aj generálny manažér Július Koval, ktorý zamieril do Popradu a postupne sa vytráca aj gólová efektivita „líšok“. V októbri nastrieľali len dvadsaťpäť gólov. Z desiatich zápasov nedokázali až vo ôsmich z nich streliť viac ako dva góly. Najviac presných zásahov v tíme Michaloviec zaznamenal Chase Conlan Pearson - osem gólov v desiatich odohratých zápasoch.

Najmenšia percentuálna úspešnosť presiloviek v Tipos extralige

Presilovky sú väčšinou momenty, počas ktorých tímy môžu navýšiť svoje vedenie alebo strhnúť zápas na svoju stranu. V prípade tímu HC 19 Humenné to však zatiaľ tak nevyzerá. K dispozícií mali šesťdesiatosem presiloviek, z ktorých  dokázali skórovať iba šesťkrát. Percentuálna úspešnosť 8,82 % predstavuje najslabšie využitie početných výhod v Tipos extralige. K dispozícií mali „levy“ taktiež deväť presiloviek o dvoch hráčov, avšak využiť sa im podarilo len jednu jedinú.

Odchod Maxa Gerlacha spod Tatier

HK Poprad na začiatku sezóny predstavoval Maxa Gerlacha, ako najlepšieho hráča mužstva, ktorý tímu dopomôže k zisku vytúženého titulu. Mladý útočník bol v sezóne 2022/2023 najlepším strelcom Tipos extraligy, keď nastrieľal tridsaťštyri gólov a celkovo získal päťdesiatdeväť bodov. V Poprade dúfali, že Gerlach bude ťahúňom aj v ich mužstve, avšak opak sa stal pravdou. V tíme odohral iba jedenásť zápasov a získal päť bodov za dva góly a tri asistencie. Nakoniec sa vedenie klubu s hráčom dohodlo na rozviazaní zmluvy a Gerlach napokon zakotvil vo Švajčiarsku, kde bude pokračovať v tíme HC Sierre. Extraliga však stratila kvalitného strelca, ktorý dokázal rozhodovať zápasy. 

 

autor: Adam Urbán I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY