× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Turnaj piatich krajín v Chomutove aj s extraligovými hráčmi


16.11.2023

Už na prelome roka sa uskutočnia majstrovstvá sveta hráčov do dvadsať rokov vo Švédskom Göteborgu. Kvalitnou prípravou na tento prestížny turnaj bol pre našich hráčov aj Turnaj piatich krajín v Chomutove, ktorý sa konal od 8.11. do 12.11. Okrem slovenskej reprezentácie sa ho zúčastnili aj domáci hráči z Česka a hokejisti z Fínska, Švajčiarska a Švédska. Naši reprezentanti sa umiestnili na treťom mieste, keď po dvoch prehrách so súpermi zo severských krajín zdolali najskôr Švajčiarov pomerom 7:4 a v poslednom zápase s českým výberom zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch.

Nominovaných bolo dvadsaťdva hráčov, z toho až dvanásť už túto sezónu nastúpilo na extraligový zápas. Najpočetnejšie zastúpenie mali hráči bratislavského Slovana – Tomáš Dudáš, Patrik Masnica, Lucas Jendek a Tomáš Královič. Zastúpenie dvoch hráčov mal Poprad, za ktorý pravidelne nastupuje dvojica Markus Suchý - Alex Šotek a Liptovský Mikuláš, v ktorom pôsobí Dávid Nátny a Matúš Vojtech. V nominácii boli zastúpené aj tímy zo Zvolena,  Michaloviec, Nitry a Banskej Bystrice, ktorých hráčmi sú Filip Čulík, Milan Pišoja, Tomáš Pobežal a Boris Žabka.

Prvý zápas Slováci prehrali s Fínmi pomerom 1:5. Na 1:3 v tridsiatej siedmej minúte znížil po asistenciách Šoteka a Pobežala Cedzo, avšak ďalšie góly už naši reprezentanti nepridali. Podobný priebeh mal, žiaľ, aj zápas proti Švédom. Za stavu 0:2 sa v jedenástej minúte počas presilovej hry presadil Pobežal a súper Slovenska viedol iba o jeden gól. Neskôr však naši hokejisti inkasovali v druhej tretine trikrát, v tretej tretine až štyrikrát a zápas napokon prehrali rozdielom ôsmych gólov.

Štvrtý hrací deň nastúpila naša reprezentácia proti Švajčiarsku a hráči sa tešili z prvých bodov na turnaji. Gólový stav otvorili v oslabení po spolupráci extraligisti. Vo ôsmej minúte sa presadil po asistenciách Pobežala a Pišoju Šotek. Na konci druhej tretiny bol stav nerozhodný, 2:2. Do tretej tretiny sme vstúpili presilovou hrou, ktorú využil hráč Michaloviec, Milan Pišoja. Švajčiari sa opäť dokázali dostať do vedenia, avšak, od vyrovnávajúceho zásahu na 4:4 z hokejky Čiernika strieľali góly už iba slovenskí reprezentanti. V päťdesiatej prvej minúte zvýšil na 5:4 po asistencii Pobežala Cedzo a na záver stretnutia sa v päťdesiatej deviatej minúte presadil po asistencii Žabku Jenčko. Následne, po nahrávkach Čiernika a Pobežala, zaznamenal gól aj odchovanec Popradu, Alex Šotek.  

Posledný zápas na turnaji nastúpil juniorský výber proti domácim reprezentantom. Slováci inkasovali v desiatej minúte z hokejky Redlicha, no v siedmej minúte druhej tretiny sa presadil Dudáš po asistencii Mamonova a skóre bolo nerozhodné - 1:1. Tretia tretina bola bez gólov, zápas tak išiel do predĺženia, v ktorom však ani jedno mužstvo nerozhodlo. Úspešnými strelcami, ktorí prekonali českého brankára počas nájazdov, boli Alex Šotek, Alex Čiernik a Maxim Mamonov. Nájazdový rozstrel ukončil až v desiatej sérii Alex Šotek, pre ktorého to bol štvrtý bod na turnaji. 

 

autor: Iveta Rapčanová I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY