× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prognóza štvrťfinále: HKM Zvolen vs. MAC Újbuda


08.03.2019

Play off sa nám nezadržateľne blíži a prvé zápasy sú na programe už zajtra. Okrem duelu Banskej Bystrice s Detvou, o ktorom sme písali prognózu už včera, nám započne aj séria medzi Zvolenom a jediným maďarským zástupcom v play off, MAC Újbuda. Veríme, že sa tešíte rovnako ako my, tak si poďme prebrať to najdôležitejšie, čo nám základná časť ponúkla.

Zvolen vstupuje do play off z druhého miesta. Úplné čelo tabuľky mu ušlo len o štyri body a nebyť veľkej krízy v prostrednej časti sezóny, nastúpilo by mužstvo spod Pustého hradu do vyraďovačiek ako majster. Áno, hovoríme teraz o období medzi koncom novembra a koncom decembra, kedy mužstvo vedené Andrejom Podkonickým stratilo veľa dôležitých bodov. Túto deku však dokázali Zvolenčania prelomiť, vrátiť sa späť na prvé miesto, no v závere Barani nenechali nič náhode a zabezpečili si triumf po základnej časti. Môže byť psychická stránka pre HKM slabinou? Nechajme sa prekvapiť!

Druhým aktérom tohto súboja bude MAC Budapešť. Ten sa do play of kvalifikoval potom, čo senzačne a hlavne poľahky porazil svojho rivala v podobe Ľadových medveďov z Miškovca. Mužstvo okolo kanoniera Chrisa Bodó ukázalo, že dokáže zabrať a zaslúžene si zahrá hlavnú časť vyraďovačiek. Uvidíme tak historicky prvý maďarský tím, ktorý si zmerá sily so slovenským celkom v play off Tipsport Ligy. Bude to však jasná záležitosť z pohľadu Bryndziarov? To nám napovie už zajtra prvé dejistvo súboja medzi týmito dvoma celkami.

Vzájomné zápasy medzi Medveďmi a HKM boli túto sezónu viacmenej vyrovnané. Pomyselné misky váh sa síce vic priklonili na stranu Zvolenčanov, no play off je úplne iná súťaž, čo nám potvrdili triumfy Detvy a práve MAC. Vráťme sa však k zajtrajším aktérom. Tí spolu odohrali tradičných päť stretnutí, kde sa až štyrikrát radoval z víťazstva slovenský zápastupca. Dvakrát však došiel zápas do predĺženia a videli sme aj drtivú porážku Zvolena na svojom domácom stánku v pomere 1:6. Aký prívlastok bude mať teda táto séria? Minimálne bude veľmi zaujímavá!

V play off veľa krát o výsledku rozhodujú práve gólmani a ani v tejto sérii to nebude inak. V kvalifikácii o hlavnú časť vyraďovačiek sa zaskvel najmä Bence Bálisz v drese MAC, ktorý v súboji s DVTK zatienil aj svojho krajana Ádáma Vaya a dokázal, že dokáže svoje mužstvo podržať. Navyše je v TOP 10 brankárov ligy, kde sa umietnil so ziskom 92% úspešných zákrokov. Pozoruhodné sú však aj štatistiky zvolenských gólmanov. Mackenzie Skapski a Tomáš Tomek majú veľmi podobné štatistiky, ktoré sa taktiež pohybujú na hranici 92% (92,8% a 92,48%). Brankársky post bude teda viacmenej veľmi vyrovnaný.

Tak ako aj iné tipsportligové celky, aj Zvolen a MAC majú svojich lídrov. Lídri Bryndziarov sú jasní - sú nimi hlavne Michal Chovan (68b.), Milan Kytnár (43b.) či Lukáš Handlovský (41b.). Tímu spod Pustého hradu bude dozaista veľmi chýbať zranený Rastislav Špirko, ktorý stihne zrejme až prípadnú finálovú sériu. Pripomíname, že Špirko sa zranil ešte na reprezentačnom zraze, kde utrpel vážne zranenie kolena, čo iba Zvolenčanom pridalo ďalšie vrásky na čelo.

Z pohľadu produktívnych hráčov je na tom lepšie paradoxne MAC. Ten má vo svojom tíme hráčov ako Chris Bodó, ktorý obsadil celkovo siedmu priečku so ziskom 53 bodov. Ďalej sú to hráči ako Brown (49b.), Tomáš Klempa (44b.), či vo veľkej pohode hrajúci Chris Langkow, ktorý dokázal zničiť Miškovec svojimi dôležitým štyrmi gólmi práve v baráži.

Vo vyradovačkách hrá dôležitú rolu aj disciplína a počet navynútených trestných minút. Ak sa pozrieme do tejto štatistiky, tak zistíme, že viac má toho za ušami maďarský celok. Jeho najviac trestaným hráčom je Jared Brown, ktorý si túto sezónu odpočinul na trestnej lavici už dovedna na 124 trestných minút (ak rátame štatistiky zo základnej časti). V tejto štatistike je hráč MAC-u na nelichotivej piatej priečke, pričom najviac trestaným hráčom z kádra Zvolenu je Samuel Petráš, ktorý nakumuloval "iba" 84 trestných minút.

Ak sa na to pozrieme z pohľadu celého tímu, MAC-u patrí úctyhodná až šiesta priečka v počte trestných minút (813 min.), pričom Zvolen skončil až tretí od konca (ak nerátame HK Orange 20), keď jeho hráči nakumulovali iba 673 testných minút. A to by mohol byť zásadný faktor smerom k tejto sérii, keďže Zvolen je celkovo druhý vo využívaní presilových hier (22,73%), pričom MAC je až deviatym tímom v tejto štatistike, keď sa mu podarilo využiť 15,45% početných výhod.

Vzájomné zápasy v základnej časti 2018/19: 5:3, 3:2pp, 1:6, 3:2pp, 3:0

PODOBNÉ ČLÁNKY