× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prognóza baráže: MsHK DOXXbet Žilina vs. HK Dukla Ingema Michalovce


12.03.2019

Play off je v plnom prúde a na scénu nám pomaličky prichádza aj baráž o uržanie sa v našej navyššej hokejovej súťaži. Hokejoví bohovia tento rok ukázali na Žilinu ako na adepta na zostup do nižších súťaži, no a tipsportligistu vyzve v boji o extraligu mužstvo Michaloviec. Príde do ligy nový vietor, alebo zotrvá jedna zo stálic? Poďme si to teda rozobrať.

Žilinskí Vlci to túto sezónu nemali vôbec jednoduché. Klub mal otázny štart do sezóny, keďže chýbali financie, čo sa odzrkadlilo na stavbe a sile kádra. Mužstvo spod Dubňa sa navyše celú sezónu herne hľadalo a nepomohla tomu ani viacnásobná výmena trénerov. Nakoniec ešte síce svitla nádej predbehnúť Liptovský Mikuláš a dostať sa na jedenáste miesto, no tá zhasla v momente, keď Liptáci dokázali šokovať Nové Zámky. Žilina sa teda celkovo umiestnila na poslednej, dvanástej priečke so ziskom 52 bodov, čo ju konieckoncov poslalo do neslávne známeho play out.

Zrkadlovú sezónu však zažil ich súčasný súper, Dukla Michalovce. Tie celú sezónu podávali kvalitné výkony v prvej lige a po zásluhe prešli až k celkovému titulu. Michalovce zakončili základnú časť so ziskom 117 bodov a markantným 22 bodovým náskokom na svojho finálového súpera, HK Martin. Tentokrát však narazia na tvrdý oriešok v podobe Žiliny, ktorú čakajú záchranárske práce a určite sa nebude chcieť svojho účinkovania v Tipsport Lige len tak ľahko vzdať.

Poďme si však rozobrať detaily, ktoré môžu rozhodnúť v prospech jedného, či druhého tímu. Jedným z hlavných faktorov môže byť únava mužstva. Zatiaľčo hráči Žiliny doteraz odpočívali, tím Michaloviec zarezával v náročnom play off a sériu s Martinom musel natiahnuť až na 7 duelov. To je však dvojsečná zbraň, keďže Vlci prídu do prvého zápasu bez zápasovej praxe a budú si musieť chvíľu zvykať na tempo zápasu a súpera, ktorého vôbec nepoznajú.

Veľkou výhodou smerom do série sú vždy spoľahliví brankári. Žilina tento rok musela staviť na mladícku krv a voľba padla na Maroša Mikoláša. Ten v tejto sezóne odchytal 40 duelov s percentuálnou úspešnosťou 90,74 a umiestnil sa v tomto ukazovateli na celkovej 12. priečke. Jeho náprotivkom v drese Michaloviec bude o päť rokov starší Adam Trenčan, ktorý bol celosezónnou oporou Dukly. To, že Michalovce sa budú môcť spoľahnúť na svojho strážcu svätyne potvrdzuje fakt, že dokázal vyprodukovať až 93,46% úspešných zákrokov.

Zápasy však rozhodujú najmä góly a tímy môžu mať sebelepších gólmanov, no ak nemajú lídrov v útoku, sú odkázaní na neúspech. V Žiline to túto sezónu začalo opäť sypať Lukášovi Hvilovi, ktorý sa už od začiatku sezóny zaradil k tomu lepšiemu, čo na Slovensku máme a v kádri trápiacej sa Žiliny zaznamenal úctyhodných 43 kanadských bodov. Ďalšími kľúčovými postavami útoku Vlkov budú ďalej Petr Beránek(40b.) a Rudolf Huna (39b.), ktorí mali taktiež nadmieru produktívny ročník.

Čo sa týka Dukly, tam by sme tých lídrov vedeli nájsť podstatne viac. Najproduktívnejším hráčom východniarov je Mário Roth, ktorý v 55-tich zápasoch zaznamenal až 63 bodov. Ďalej nasleduje Jakub Linet so ziskom 61 bodov, Igor Safaraleev (61), Erik Piatak (57) či Samuel Chalupa (56). Ofenzívna sila Michaloviec je teda viac ako silná, no Tipsport Liga je úplne iná súťaž a taktiež Žilina je tím z úplne iného súdka.

Dôležitým prvkom každej úspešnej série je aj disciplinovanosť. V tomto ohľade sa Žiline celkom darí, keďže so ziskom 808 trestných minút sa radia medzi tie disciplinovanejšie tímy v našej najvyššej súťaži. No aj tak je potrebné dodať, že Žiiina oslabenia hrať proste nevie. Úspešnosť oslabení v tíme Vlkov je na mizernej úrovni 77,24%, čo ich radí na beznádejne posledné miesto v lige (ak nerátame HK Orange 20). Táto štatistika ukazuje, kde by Michalovce mohli udrieť a zaskočiť súpera. V tejto sezóne sa Dukle totiž podarilo premeniť až 19,43% presiloviek a ak si Vlci nedajú pozor, môžu na svoje chyby trpko doplatiť.

AUTOR: Peter Rusiňák GRAFIKA: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY